Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Zwanger worden
Vereenvoudiging Wajong
Zwanger worden
Cfrfc
39657

Hallo. Ik ben 23 jaar en ben bezig met een re-integratie traject vanuit het UWV en hiernaast krijg ik al jaren lang een Wajong. Ik val onder de oude Wajong, en deze heb ik gekregen omdat er bij mij pdd-NOS in een lichte vorm gediagnostiseerd is en werken naast mijn studie teveel is. Ik volg nu een door het UWV betaalde kappersopleiding die 20 weken duurt.

Ik en mijn vriend hebben echter een enorme kinderwens. Doordat de meeste van onze vrienden om ons heen nu ook kinderen krijgen, en zijn dochtertje die hij samen met zijn ex heeft nu 6 jaar word zouden ook wij heel graag zwanger willen raken. Ik vraag mij alleen af wat dit voor invloed heeft op de uitkering en of dit mag. Mede omdat ik de uitkering heb voor tijdens mijn studie omdat dit mij te veel werd icm.

Wanneer ik de zorg heb voor een kindje zal dit natuurlijk ook teveel voor mij zijn om hierbij te gaan werken, en daarnaast is de kinderopvang ook niet te betalen. Ik zou dus ook het liefst thuis blijven tot mijn kindje de schoolgaande leeftijd heeft, en tussentijds thuis kapperswerkzaamheden willen gaan uitvoeren en zo een klantenkring proberen om te bouwen.

Is dit allemaal mogelijk met de Wajong of ben je ondanks dat je een kindje hebt verplicht te gaan werken en word hier niet naar gekeken?

Kom je met dit topic en de bijbehorende reacties iets verder voor antwoorden op je vragen?
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/sticky-is-op-jezelf-gaan-wonen-samenw...

Laatst gewijzigd op: 11 januari 2019 17:10

Gezien je leeftijd en het feit dat je een opleiding volgt denk ik dat je onder de wajong 2010 valt en arbeidsvermogen hebt. Het uwv kan je nooit verbieden om een kindje te krijg en het krijgen van een kind betekent niet dat het uwv de uitkering zomaar, omdat je een kindje hebt gekregen mag stopzetten.

In de wajong 2010 wet staat wel heel duidelijk dat "Indien de jonggehandicapte de volledige zorg heeft voor een tot zijn last komend kind tot vijf jaar bevat het ontwerpparticipatieplan afspraken over de wijze waarop arbeid en zorg kunnen worden gecombineerd. Bij deze afspraken worden in ieder geval de mogelijkheden tot scholing en opleiding betrokken." (artikel 2:18 lid 1, https://wetten.overheid.nl/BWBR0008657/2018-01-01#Hoofdstuk2)

Dus uwv zal ip willen dat zorg voor een kind en werk/scholing gecombineerd worden, maar daarbij moeten ze wel rekening houden met wat jij aankan en wat voor jou haalbaar is. Met wat je hier schrijft heb je zelf eigenlijk al een plan bedacht.>

Laatst gewijzigd op: 13 januari 2019 21:51

(deel 2) Of dat plan voor uwv acceptabel is kan ik niet zeggen, maar het is heel duidelijk dat je niet "niks" wilt doen en nadenkt over hoe je jouw toekomst wil en kan inrichten.

Geldt dit ook voor de oude Wajong?

Laatst gewijzigd op: 15 januari 2019 09:41

Ik zou vooral een kind krijgen als dat je eigen behoefte is en niet omdat mensen om je heen kinderen krijgen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!