Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Saraya en Mariska. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Wordt een Etsy winkeltje gezien als inkomsten uit hobby?
Inkomen en uitkering
Wordt een Etsy winkeltje gezien als inkomsten uit hobby?
Karina
1699412

Hoi,

Ik teken graag als hobby, en wil in de toekomst misschien een Etsy winkeltje beginnen met originele prints van mijn tekeningen. Mijn man en vrienden hebben aangeboden dingen te verpakken en te versturen, omdat ik dit zelf niet kan. Ik heb op dit moment geen arbeidsvermogen, en vroeg me af of je herkeurd wordt als je een Etsy winkeltje begint? En of het onder inkomen uit bv marktplaats of hobby valt voor het UWV, of telt het echt als inkomen? Voor mij is dit een hobby. Het zal me waarschijnlijk niets opleveren, tekenmaterialen en dergelijke zijn namelijk ontzettend duur. Maar het lijkt me leuk om zo'n winkeltje te hebben, en het zou super zijn als ik hiermee mijn hobby kan bekostigen. Ik hoor graag hoe het UWV hier in staat voordat ik een beslissing neem om al of niet zo'n winkeltje te beginnen.

Pagina's

Dit soort dingen zijn nogal vaag (en het UWV doet er ook nog wel eens vaag over). Waarschijnlijk kan Jan nog wel wat links geven naar alle andere topics die hier ook over gaan.

Kortgezegd is volgens mij het volgende van belang:

Je moet het sowieso doorgeven aan het UWV want je bent in principe verplicht om alles door te geven aan het UWV wat ook maar enigszins relevant kan zijn voor (het recht op) je uitkering. Of je daadwerkelijk herkeurd zal worden hangt waarschijnlijk af van de vraag hoeveel tijd je er aan besteed en of je daadwerkelijk winst maakt.

Volgens mij is het de belastingdienst die beslist of er sprake is van inkomsten of niet (en het UWV baseert zich op wat ze doorkrijgen van de belastingdienst). Als je geen winst maakt (de kosten zijn hoger dan de opbrengsten) dan hoef je in principe niets door te geven aan de belastingdienst, maar ik zou wel bonnetjes e.d. bewaren voor het geval er ooit naar gevraagd wordt.

Hallo Karina,

Wat leuk dat je via Etsy kansen ziet om jouw tekeningen te verkopen.

J96 slaat de spijker precies op zijn kop met het gegeven antwoord.

Wij kijken inderdaad naar de Belastingdienst om te bepalen of er inkomsten zijn en verrekenen deze inkomsten met je Wajong-uitkering.

Via deze link lees je hier meer over. Ook deel ik een wegwijzer met je waar informatie over de verkoop van (eigen) producten via internet staat.

1 van 2

2 van 2

Belangrijk is dat je ons informeert over jouw toekomstige winkeltje, wanneer je hiermee start. Dit kan via het Wijzigingsformulier. Wij informeren je dan verder over of en hoe jouw Wajong-uitkering verandert.

Succes met jouw plannen!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

 

Laatst gewijzigd op: 18 september 2019 13:08

Hallo Caren,

Hartelijk bedankt voor je reactie! Ik heb alle links gelezen, en ook de belastingdienst gebeld, omdat jullie daarnaar verwijzen. Maar ik heb helaas nog geen duidelijk antwoord.

Concreet is mijn vraag “Als de belastingdienst bepaalt dat het een hobby is, en het geen inkomsten zijn, ziet de UWV het dan ook als hobby en niet als inkomsten?” Zoals je begrijpt wil ik dit op een correcte manier doen.

In de antwoorden van het Webcare team op dit forum over vergelijkbare kwesties lees ik telkens dat je hobby’s niet hoeft door te geven aan het UWV. Klopt dat?

Als dit klopt zal ik het voorleggen aan de belastingdienst. De belastingdienst raadde me namelijk aan om een vooroverleg met de inspecteur aan te vragen, dan weet je vooraf of iets als hobby of inkomen wordt gezien. Normaal wordt zoiets achteraf bepaald, maar met een vooroverleg weet je het vooraf.

1 van 2

Laatst gewijzigd op: 20 september 2019 13:26

2/3 De reden dat ik er aan denk om mijn tekeningen op Etsy te verkopen is dat ik denk dat het mij enorm zal helpen met mijn eigenwaarde. Als Wajonger heb ik geen werk, en kan ik erg weinig, en volgens het UWV heb ik ook geen voorzienbaar arbeidsvermogen in de toekomst. Daardoor kun je je soms erg nutteloos voelen. In zo'n uitzichtloze situatie betekent waardering voor iets dat je zelf gemaakt hebt ontzettend veel. Over de jaren heen heb ik met veel vallen en opstaan gezocht naar iets wat ik kan doen binnen mijn beperkingen. Tekenen blijkt iets te zijn waar ik blij van word, en waar ik gelukkig soms genoeg energie voor heb. Nu blijven deze tekeningen in mijn kast liggen. Mijn man en vrienden hebben aangeboden me te helpen met tekeningen op Etsy te zetten en eventuele pakketjes weg te brengen. Mijn hart gaat nu al harder kloppen bij het idee dat iemand aan de andere kant van de wereld mijn tekening mooi genoeg vindt om aan de muur te hangen!

Laatst gewijzigd op: 20 september 2019 13:47

3/3

Kortom: Ik denk dat het delen van mijn tekeningen me erg zal helpen om me weer een nuttig en volwaardig mens te voelen. Ik hoop dan ook met heel mijn hart dat ik dit als hobby kan gaan doen. De opbrengsten zullen minimaal zijn en hopelijk een deel van mijn kosten voor dure tekenspullen dekken.

Alvast hartelijk dank voor je reactie!

Karina

De belastingdienst zal dit vrijwel zeker als hobby zien aangezien je kosten hoger zijn dan je opbrengsten (zoals jij het voorstelt althans). Als ze je dan als ondernemer of iets dergelijks zouden aanmerken, dan zou dat betekenen dat je je verlies zou mogen aftrekken van de belasting die je betaalt over je uitkering en als ze daar aan beginnen dan kost ze dat een fortuin...

Dat is ook de reden dat ze dit soort dingen doorgaans achteraf beoordelen: als je winst maakt dan ben je ondernemer en betaal je belasting, als je verlies maakt dan ben je een hobbyist en zijn de kosten voor je eigen rekening.

Of je nou wel of niet een hobby moet doorgeven aan UWV is en blijft vaag. Misschien dat het UWV zou kunnen aangeven wat de sancties (kunnen) zijn als je het niet doet en later bleek dat je het wel had moeten doen (omdat de hobby bv. iets zei over je arbeidsvermogen) - is dat slechts een kleine boete of kan het veel erger zijn?

Goedemorgen Karina,

Allereerst wil ik je even een compliment maken voor alle stappen die je nu al hebt gezet om informatie in te winnen.

Ik kan me voorstellen dat het kunnen verspreiden van jouw tekeningen een grote boost voor je eigenwaarde is. Niet alleen wordt je dan blij van het maken van zo’n tekening, maar ook extra van de gedachte dat deze tekening bij iemand aan de muur komt te hangen. Misschien wel in een baby- of kinderkamer of in de hal waar iemand er voor het weggaan er altijd even naar kijkt en vrolijk de deur achter zich dicht doet.

1 van 2

2 van 2
De Belastingdienst heeft je al goed op weg kunnen helpen. Toch wil je graag nog een bevestiging van ons, dat snap ik.

Bepaalt de Belastingdienst dat je enkel hobbymatig bezig bent via Etsy en zij dit niet zien als inkomsten, dan gaat UWV hier inderdaad in mee. Het uitvoeren van je hobby hoef je dan ook niet aan ons door te geven. 

Anders wordt het wanneer de Belastingdienst jouw Etsy winkeltje wel als inkomsten gaat zien of enkel een ‘voorlopige’ beslissing kan maken. In beide gevallen adviseer ik om wel het Wijzigingsformulier in te vullen. Je voldoet dan altijd aan jouw informatieplicht richting UWV

Deel je een link van jouw Etsy winkeltje wanneer deze online staat? Je hebt ons nu wel heel nieuwsgierig gemaakt naar jouw tekeningen. 

Ik wens je een hele fijne dag toe! 

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 23 september 2019 11:16

@Karina

Laat je nog even weten wat de belastingdienst ervan zei en of dit een 'voorlopige' beslissing was (wat dat ook maar moge zijn)?...

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!