Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Wijziging arbeidsvermogen
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wijziging arbeidsvermogen
MaryPoppins
6245

Op dit moment ben ik van plan om binnen enkele weken een wijziging gezondheid in te sturen naar het UWV. Aanstaande woensdag dan heb ik een gesprek bij de specialist voor een rapport welke als het goed is wordt bijgevoegd.

Omdat ik erge last heb van een gevoel van falen, dat het mij niet lukt om het betaalde arbeid vol te houden, heb ik er last van om er openlijk over te praten. Ook op het werk weten ze niet dat ik meer last heb gekregen van lichamelijke klachten, alleen de jobcoach weet het wel. Op het werk weten ze wel dat ik gezondheidsklachten heb, vandaar ook de Wajong en een beperkt arbeidsvermogen maar ik wil er maar in beperkte mate over praten, er wordt (ik denk bewust) ook nooit direct naar gevraagd.

Nou vroeg ik mij af, zodra het UWV het formulier wijziging gezondheid heeft binnen gekregen, zoeken zij dan contact met de werkgever? om bijvoorbeeld te informeren naar je functioneren, of om te praten over je gezondheidstoestand? of zal dat niet het geval zijn en zoekt het UWV geen contact met de werkgever?. Ik heb daar best wel moeite mee. Op het formulier mag ik een verpleegkundige opgeven als contact persoon, deze heb ik al ingevuld, ik neem aan dat ze haar in ieder geval zullen benaderen. Zij is van alles op de hoogte. Zij weet ook dat ik er erge moeite mee heb om te stoppen met het werk.

Uiteindelijk, als er geconstateerd zou worden dat ik geen arbeidsvermogen heb, dan moet ik de werkgever natuurlijk evengoed inlichten over het feit dat ik zal moeten gaan stoppen, maar dat zou ik graag zelf willen vertellen, als ik definitief weet hoe en wat en dan heel beperkt en er niet teveel over willen vertellen. Ik ken ze inmiddels aardig goed, en zij weten ook dat ik er nooit teveel over wil praten.

Alvast bedankt voor de reactie(s)

Het uwv mag geen informatie over jou opvragen bij anderen zonder jouw (schriftelijke) toestemming. Ook bij jouw contactpersoon, ook al is ze een verpleegkundige, mogen ze niet zomaar zonder jouw schriftelijke toestemming informatie vragen over jouw gezondheid en functioneren. De contactpersoon is puur een tussenpersoon, waar bv door uwv aan gevraagd kan worden wij willen informatie opvragen bij de arts kan mevrouw een toestemmingsformulier invullen ipv dat direct aan jou te vragen.

Daarnaast ben  nooit verplicht om met een werkgever te praten over wat je precies mankeert. Dat mag een werkgever niet eens vragen. Je mag het natuurlijk wel aan een werkgever vertellen als je daar zelf voor kiest en een werkgever hoort wel te weten of er iets is waar hij rekening mee moet houden. bv je zit in een rolstoel, dan moet een werkgever wel weten dat je in een rolstoel zit voor de eventuele aanpassingen maar het waarom je in een rolstoel zit mag hij niet naar vragen. Dus als>

Laatst gewijzigd op: 05 november 2017 09:59

(deel 2) geen arbeidsvermogen zou krijgen kan je bv vertellen dat het werk voor je gezondheid te zwaar is geworden en dat je daarom moet stoppen. Maar je hoeft verder geen tekst en uitleg te geven.

Ik vind het heel  moedig van je dat je besloten hebt om deze stap te gaan zetten. Het is gewoon ontzettend moeilijk, je moet misschien iets gaan opgeven wat je  aan de ene kant helemaal niet wil opgeven, je wordt nog meer geconfronteerd met het ziek zijn, met wat niet kan maar je weet ergens ook dat het beter kan zijn voor je gezondheid om te stoppen. En dat is een moeilijk en lang (rouw)proces waar je jezelf de tijd voor moet geven. En het is geen falen het is kiezen voor je gezondheid!! Want niemand heeft er iets aan als jij door blijft gaan ten koste van jouw gezondheid!

Dank je wel voor je aardige reactie en duidelijke uitleg.

De werkgever is inderdaad wel op de hoogte dat ik medische beperkingen heb en ze weten wel waar ik enige moeite mee heb, maar echt uitgebreid vertellen wat er speelt dat vind ik erg moeilijk.

Ik ervaar deze periode ook echt als een soort van (rouw)proces en als ik daadwerkelijk afscheid zou hebben genomen van deze werkplek zal dat nog wel erger worden, ik had het zo graag anders gezien. Ik twijfel ook constant omdat ik zo ontzettend graag wil en het ook echt heel leuk vind. Helaas wordt ik, met name de laatste tijden, bang van de toenemende pijnen.

Groetjes!

Laatst gewijzigd op: 05 november 2017 13:32

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!