Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
werkfit traject
Aspergerdame
563712

In het voorjaar van dit jaar heb ik een startgesprek gehad met een arbeidsdeskundige, hij zou na zijn zomervakantie weer contact opnemen om een werkfit traject op te starten, maar het is nu begin December, die vent is wel heel lang met vakantie, want ik heb nog steeds niets van hem gehoord.

Hij zal het wel te druk hebben met andere wajongers die aan de gang geholpen moeten worden ;-).

Ik bel er zelf ook maar niet achteraan, laat maar zitten denk ik dan. Als men graag wil dat ik ga werken ergens dan neemt men toch wel contact op?.

Zijn er meer onder jullie die een werkfit traject hebben gevolgd of volgen via uwv?. Voor mij het zoveelste traject, het is alsof ik in een draaideur woon. Ik weet ook dat ik niet verplicht ben deel te nemen aangezien ik oude wajong ontvang, en in het bezit ben van een oude dagbestedingsindicatie, waardoor ik geen arbeidsvermogen zou hebben.

De arbeidsdeskundige hamerde er wel op dat mee werken aan reintegratie wel verstandig is. Ik kan zo boos worden om zulke uitspraken, er is al jaren een participatieplan aanwezig, maar geen werk, alsof ik niet wil werken ofzo, ik lui ben en alleen maar een schop onder de kont moet hebben om weer aan de slag te gaan........

Als het dan toch verstandig is om aan reintegratie mee te werken, zou ik kiezen voor een scholingstraject, maar dat is niet mogelijk volgens de arbeidsdeskundige. Het enige wat hij kon aanbieden is een werkfit traject, een reintegratietraject kan pas weer gestart worden als duidelijk is waar op gesolliciteerd kan worden....

Werkfit traject heeft als doel om weer te wennen aan het fenomeen werk, aan het vroeg opstaan e.d, en als deze zaken dan weer geoefend en getraind zijn, is er vervolgens nog steeds geen werk, ik sta al tien jaar werkloos aan de zijlijn, daar lijken ze helemaal niet naar te kijken.

Ik heb alleen een diagnose Asperger syndroom, vastgesteld toen ik volwassen was. Ik heb geen opleiding afgerond, dat ik best wel ergens zou kunnen functioneren snap ik zeker, want dat is ook wel zo alleen het komt maar nooit op mijn pad.

Pagina's

Misschien een stomme vraag, maar “wennen aan het vroege opstaan” doe je toch vanzelf als je aan het werk gaat? Wat doe je verder bij zo'n traject? 

Ik krijg een coach toegewezen, en samen kijken we wat er nog wel mogelijk is qua werk, in het verleden heb ik al eens een soortgelijk traject gevolgd dat werd betaald uit mijn indicatie dagbesteding dagdelen.

Dus voor mij voelt dit als een herhaling van de geschiedenis als ik eerlijk ben. Ik ben van mening dat ik vaardigheden als vroeg opstaan e.d niet hoef te leren, want daar hebben de problemen nooit gelegen in het te laat op werk aan komen.

Het UWV wil elke keer hetzelfde wiel uit vinden lijkt het wel, je kunt er tot in treurnis een coach/jobcoach op afvuren maar zonder een gedegen opleiding of gerichte werkervaring wordt het al gauw een bezigheidstherapie in plaats van een serieuze poging om weer aan het werk te komen.

Ik weet heel goed wat ik kan/niet kan, waarom moet dat telkens opnieuw uitgezocht worden?. Als ik met mijn profiel makkelijk aan een baan zou komen werkte ik toch allang? of ben ik nu gekke Henkie?.....

Ik vind het een beetje generaliserend. Alsof wij allemaal tot 13:00 middags uitslapen en overal altijd maar te laat aan komen kakken. Wat heeft zo'n traject voor zin als je inderdaad zo helemaal niet bent. En bovendien, wie zegt er dat je werk vindt wat in de ochtend is? Misschien moet je wel in de avond of middag werken, zit je daar met je traject lol

Laatst gewijzigd op: 07 december 2017 14:59

De economie is inmiddels erg aangetrokken. Een heleboel banen kunnen zelfs niet ingevuld omdat ze mensen te kort worden! Denk aan schoonmaakwerk, horeca, etc. Je hebt er niet perse een diploma voor nodig.

Zelf doe ik vrijwilligerswerk. Dat zou misschien voor u ook een optie kunnen zijn. 

nou inderdaad ieffok!!.

Toen de arbeidsdeskundige hier mee kwam kreeg ik wel een beetje kromme tenen, kan men niet iets beter passends aan bieden?. We bieden maar wat aan omdat dat moet in het kader van de participatiewet. Tenminste zo komt het over.

Sorry maar ik vind het een gevalletje niet efficient inzetten van middelen, maar ja wie ben ik? :-). Ik krijg steeds meer de indruk dat ze echt niet weten wat ze met mij aan moeten.  Maar omdat ik volledig zelfstandig woon, zonder enige begeleiding, een rijbewijs heb en een aantal banen heb gehad waar ik er uit ben gezet omdat ik niet voldeed aan de opleidingseis... blijft men mij maar achtervolgen.

Prima dat achtervolgen maar kom dan ook met hulp waar ik wat aan heb, dus verder kom?. Elke keer verbaas ik me weer waar men bij het uwv mee op de proppen komt om mij aan het werk te krijgen. En tot nu toe hebben al die pogingen tot niets geleidt.

Laatst gewijzigd op: 07 december 2017 15:21

@wannes83

Lag het allemaal maar zo simpel, ik ben op zoek naar een passende baan en tot dusver niet gevonden in het circuit van laaggeschoolde banen. En tja vrijwilligerswerk dat bij mij past ook zo een hoofdpijndossier....Je wil niet weten wat ik allemaal al geprobeerd heb.

Wat betreft maatschappelijk functioneren zit ik met mijn handen in het haar. Ik zit al jaren thuis daar loop ik tenminste niet vast :-).

Ik had het liever anders gezien maar dat is nu eenmaal niet zo.

quote:

Op 7 december 2017 schreef Aspergerdame het volgende:

@wannes83Lag het allemaal maar zo simpel, ik ben op zoek naar een passende baan en tot dusver niet gevonden in het circuit van laaggeschoolde banen. En tja vrijwilligerswerk dat bij mij past ook zo een hoofdpijndossier....Je wil niet weten wat ik allemaal al geprobeerd heb.Wat betreft maatschappelijk functioneren zit ik met mijn handen in het haar. Ik zit al jaren thuis daar loop ik tenminste niet vast :-).Ik had het liever anders gezien maar dat is nu eenmaal niet zo.

Als echt niets lukt, misschien opnieuw de beoordeling op 'arbeidsvermogen' aanvragen? 

Misschien krijg je dan alsnog 'geen arbeidsvermogen' toegekend.

 

 

Vrijwilligerswerk roepen heeft ongeveer net zoveel zin als appelflappen roepen, als je niet weet hoe iemand zijn situatie is. 

Als je heel weinig kunt, ben je redelijk makkelijk te plaatsen, want dan zijn de hele simpele baantjes perfect voor je. Als je een opleiding hebt gedaan kom je ook een eind. Maar de mensen die wel wat kunnen, en misschien zelfs ambities hebben, maar geen opleiding  hebben kunnen afmaken, vallen fijn tussen wal en schip. 
 
Daar loop ik nu zelf ook tegenaan. Dat weten de ad'ers ook wel, de mijne gaf dat zelf ook gewoon toe. Misschien is dat ook wel waarom jij geen reactie van je ad'er gehad hebt. Ze weten zelf ook wel dat het ontzettend moeilijk is, dus geven ze een dom trajectje om toch nog even te cashen. 
 
Laatst gewijzigd op: 07 december 2017 16:02

 

Bij mij is ook alles mislukt, zowel werk als opleidingen vanwege mijn beperkingen.

Maar ja er zijn ook Wajong'ers die een mooie opleiding op zak hebben en zelfstandig verre reizen kunnen maken. En 'geen arbeidsvermogen' hebben gekregen vanwege een AWBZ-indicatie. 

 

Hoi Aspergerdame, het is ontzettend goed dat je jouw situatie op dit forum deelt met ons. Ik lees dat er veel gebeurd is. Wat ik uit jouw bericht begrijp is dat je wacht op contact met jouw arbeidsdeskundige.

Er kunnen veel redenen zijn waarom je nog steeds niets hebt gehoord van de arbeidsdeskundige. Of het intoetsen van een verkeerd cijfer tijdens het bellen de reden is, of dat de drukte de reden is weet niemand.
Wat de reden ook is: een afspraak moet nagekomen worden, en dat lijkt hier niet gebeurd te zijn. Dat is dan niet goed van ons.

Ik raad aan om alsnog te vragen om een afspraak. Je kan daarvoor contact opnemen met onze klantenservice.
Daarnaast wil ik onze excuses aanbieden voor deze ervaringen. Ik wens je veel succes met de vervolgstappen.

Met vriendelijke groet,
Marthijn
UWV Webcareteam

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!