Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Werken en overleven met een medische urenbeperking
Nieuws
Werken en overleven met een medische urenbeperking
Jippie
31416

Lezerscolumn (Metro)
NOORTJE VAN LITH
WERKEN EN OVERLEVEN MET EEN MEDISCHE URENBEPERKING

Een medische urenbeperking houdt in dat je door je beperking of ziekte niet in staat bent om fulltime te werken.

Als ik 28 uur per week werk (dat is mijn maximum) dan verdien ik 64 euro per maand meer dan de uitkering (70% van het Wet Minimumloon) Ik zou dan voor 64 euro per maand werken, want met 28 uur per week verdien je 1.043 euro per maand. En een uitkering is 979 euro per maand.

Ik kreeg al heel snel het commentaar dat ik zo niet moet denken en dat ik de maatschappij hiermee kosten bespaar omdat ik geen uitkering heb. Ik heb lang nagedacht over deze redenering.

Bespaar je maatschappij hiermee echt?

Ik denk van niet, want rekeningen zullen niet (altijd) op tijd betaald kunnen worden met het bedrag dat ik zou krijgen voor 28 uur werken. Vaak hebben mensen met een medische urenbeperking meer zorgkosten. Ik kreeg het commentaar dat je je zorgkosten kunt aftrekken van de belastingdienst, maar heel veel zorgkosten kun je niet eens aftrekken.

Ik en velen anderen met een arbeidsbeperking willen echt een steentje bijdragen aan de maatschappij, maar willen wel minstens het wettelijk minimumloon betaald krijgen. Mensen met een medische urenbeperking kunnen door ziekte of beperking helaas niet meer werken dan hun maximum.

Vaak vergeten mensen ook dat men naast het werk ook een sociaal leven kan hebben, als we alleen sociale contacten hebben op het werk kunnen we vereenzamen. We moeten voor de leuke dingen ook geld overhouden.

Een sociaal netwerk opbouwen en behouden kost ook energie en die energie moeten we al heel erg verdelen, want we moeten ook een huishouden runnen en daarnaast misschien therapieën volgen of sporten om ons leven op peil te houden. Net als ieder ander. Het leven is niet goedkoper dan dat van u, met een gezond lijf.

Het voelt voor mensen die een gezond lijf hebben erg oneerlijk, die kant kan ik ook begrijpen, maar aan hen vraag ik zou jij willen ruilen met een iemand die twee keer minder kan dan u?

Ik wil niet werken om te overleven, ik wil werken, maar voor het loon waarmee ik de rekeningen die ik krijg kan betalen. Ik wil niet afhankelijk zijn van mijn naasten. Vaak zijn mensen met een arbeidsbeperking al afhankelijk van anderen, we willen afhankelijk zijn waar het echt moet en onafhankelijk waar het kan.
Leven zonder zorgen over je financiën, dan kun je pas jezelf ontdekken en jezelf ontplooien.

Bron: https://www.metronieuws.nl/lezerscolumn/2019/10/werken-en-overleven-met-...

Beste Jippie,

Mag ik je complimenteren met een heel mooie tekst die je geschreven hebt?

Want het is compleet waar wat jij zegt

Ik heb trouwens zelfs tot en met mijn 22e jarige leeftijd in de veronderstelling moeten leven dat ik normaal was, dat is niet makkelijk, als je dat te horen krijgt na onderzoek :-(

Wat ik wilde bereiken was een eigen zaak in de administratieve sector maar helaas :-(

Beste Kellymans,

Ik heb het artikel niet zelf geschreven. Het is van Noortje van Lith. Het staat op Metronieuws.nl
Maar ik vind het ook een goed artikel, inderdaad.

Beste Jippie,

Dan is het alsnog goed dat je het deelt
In principe natuurlijk snap ik de werkende mensen ook, dus maar aan de andere kant?: Ik vraag mij daarom af hè? Waarom niet iedereen gewoon wat minder aan het werk zou hoeven te gaan

Uren kunnen dan veel meer en veel beter verdeeld worden enz (dat is wat ik ervan denk)

Voorwaar een tekst (lezerscolumn) die geschreven is door iemand die in redelijkheid denkt en aanloopt tegen een gevoel van onrechtvaardigheid.
Met enig cynisme zou je tegen haar kunnen zeggen: 'welkom in de wereld die Wa-jong heet.'
Voor de meeste Wa-jong'ers is leven weinig anders dan overleven; helaas kunnen wij een beetje medemenselijkheid bij de rest van de bevolking niet afdwingen.

Oprecht roert het mij dat deze jonge Wa-jong'ers tegen de klippen op in actie blijven komen.
Hans.

Laatst gewijzigd op: 03 november 2019 23:34

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!