Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wat te doen
MacD84
1786712

Hallo iedereen,

Ik zit met een dilemma en tips zijn zeer welkom. Ik heb autisme en werken is altijd al een uitdaging geweest maar ging tot mijn 27e redelijk goed, ware het wel parttime. Ik ben nu 34 en werken is eigenlijk niet goed meer gelukt. Vele pogingen gedaan maar zonder succes. De afgelopen 4 maanden zit ik op de dagbesteding van de ggz 6 uurtjes per week en zelfs dat vraagt onwijs veel van me waardoor ik met uitputting te maken heb en dan 2 weken nodig heb om te herstellen. Ik zou graag willen werken maar ik heb niet meer het idee dat dat gaat lukken. Kan ik uberhaupt een wajong of soortgelijke uitkering krijgen. En ergens heb ik toch de hoop dat ik toch enigzins herstel of beter word waardoor ik wel kan werken. Dat houd me dan ook weer tegen om het aan te vragen. Ben benieuwd naar jullie mening

Pagina's

Je maakt zeer weinig kans op de Wajong-uitkering. Je hebt namelijk werkervaring.
En dus heb je arbeidsvermogen.
Je zou het natuurlijk toch kunnen proberen om aan te vragen, maar geef je weinig kans.

Je zou naar de gemeente kunnen gaan voor de bijstandsuitkering.

Laatst gewijzigd op: 31 december 2018 01:30

Ja snap wat je bedoelt maar dat arbeidsvermogen is er al bijna 7 jaar niet meer anders had ik gewoon kunnen werken, wat ik ook liever had gewild. Ik zit in de bijstand dus daar zal ik dan wss wel in blijven hangen.

Of je een Wajong uitkering krijgt wordt beslist door de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV.

Hier vind je meer over Wajong2015:
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2015/index.aspx

Naast de Wajong-uitkering, zijn er ook ander mogelijkheden, zoals advies beschut werk of een indicatie banenafspraak. Er is een advieswijzer om te zien of je misschien een Wajong-uitkering kunt krijgen, een advies beschut werk of een indicatie banenafspraak.
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/beoordeling-arbeidsvermo...

De toegang tot de Wajong is streng, maar niet onmogelijk. Het helpt als je bij je aanvraag hulp vraagt van je begeleider of MEE. Ook is het belangrijk om zoveel mogelijk kopieën van verslagen en rapporten mee te sturen, vooral van medische documenten. Ook een CIZ indicatie van voor 2015 als je die hebt gehad. Of een eerdere Wajong aanvraag hebt gedaan.
https://www.mee.nl/mee-locator

Je kunt een Wajong uitkering aanvragen via het online formulier Aanvraag beoordeling arbeidsvermogen:
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2015/jong-een-arb...

Ben je geboren voor 1-1-1980 dan kan de aanvraag beoordeeld worden op grond van de regels voor de Oude Wajong. Wat meer informatie over de laattijdige aanvraag:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wwb-uitkering-hoort-wajong-te-zijn

Kun je eventueel vrijwilligerswerk doen?

Misschien is er een flexibele werkgever, waar je een aantal uren bij kunt werken en de uren en werkzaamheden worden aangepast aan je mogelijkheden.

Naar een gesprek bij het UWV mag je altijd iemand meenemen.

Laatst gewijzigd op: 01 januari 2019 09:12

Tip: website waar je veel over autisme vindt https://www.watvindik.nl/autisme

Ik weet niet hoe je tegenover een opleiding of studie staat om je mogelijkheden te vergroten. Er is tegenwoordige een levenlanglerenkrediet (LLLK).
Er is ook een autisme campus. http://www.autismecampus.nl/
Ook zijn er organisaties voor wonen en studeren met ASS. Bijvoorbeeld Jados https://www.jados.nl/

Artikelen:
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/werk-vinden-met-autisme-geloof-je-t...
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/leander-jobcoach-voor-werkzoekenden...
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/autisme-anders-naar-de-wereld-kijke...

Ook kun je meer vinden op WatVindIk:
https://www.watvindik.nl/autisme/zoek?term=werk&field_rubriek=444&field_...

quote:

Op 31 december 2018 schreef wannes83 het volgende:

Je maakt zeer weinig kans op de Wajong-uitkering. Je hebt namelijk werkervaring.
En dus heb je arbeidsvermogen.
[...]

Uit ervaring kan ik vertellen dat het hebben van (redelijk veel) werkervaring geen obstakel hoeft te zijn voor het krijgen van Wajonguitkering.

Laatst gewijzigd op: 27 januari 2019 10:39

Volgens mij moet deze persoon WIA dan proberen hoor, ik heb nog nooit gehoord van Wajong nog kunnen aanvragen, na je 27e jaar
Toen dus werken niet meer wilde (wegens ziekte of andere redenen) en daarna in ziektewet vallen, dan kan men geloof na 2 jaar of iets in die richting WIA aanvragen bij 27 jaar en ouder
Dus als dat gebeurd is, is het niet slim om WIA niet geprobeerd te hebben om aan te vragen

En WIA eerlijk is eerlijk, kan eventueel heel anders uitpakken dan Wajong, omdat je daar meerdere categorieën erin hebt
Wel zal ook WIA wellicht aangescherpt zijn en alles, maar goed er zitten meer categorieën in

En anders is het beste ga samen met uw Contactpersoon van de Gemeente een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen invullen, en wellicht is er dan wel recht op het Doelgroepen Register (Tenzij u deze al heeft) sinds 2017 kon men die zelf al aanvragen, maar dit kan natuurlijk ook met iemand samen

Je kon in het verleden best een wajong aanvragen na je 27e. Zelf was ik 35 en dat was geen enkel probleem. Waar het om gaat is hoelang je al problemen hebt en aangezien autisme aangeboren is, zou het vroeger voor MacD geen probleem zijn geweest. Aangezien hij nu waarschijnlijk een wajong2015 moet aanvragen, zal het echter wel een stuk moelijker liggen, mede vanwege die werkervaring.

Om even update te geven. Helaas heb ik nog burnout opgelopen ook dus werken zit er nu even helemaal niet in maar ik ben wel druk bezig samen met ipser om een geschikte werkplek te vinden. Tijd geleden had ik nog twijfels over wajong aavragen maar ik vind het thuiszitten ook vreselijk dus het zal voor mij echt een kwestie worden van de juiste werkplek vinden en hopelijk kan ik dan toch een redelijke werkweek draaien.

Laatst gewijzigd op: 10 juni 2019 15:38

Als ik je goed begrijp heb/had je werk á 6 uur in dagbesteding en dat viel je erg zwaar. Nu ben je in een burn-out terecht gekomen. Dat is echt k*t, ik ben ermee bekend.
Eerder schreef je "En ergens heb ik toch de hoop dat ik toch enigzins herstel of beter word waardoor ik wel kan werken. Dat houd me dan ook weer tegen om het aan te vragen."
Als je Wajong aanvraagt en toegewezen krijgt, dan betekent dat niet het einde van de wereld. Integendeel, ook vanuit Wajong kan je gewoon normaal aan het werk maar wel met steun in de rug. En als dat op een verantwoorde manier gebeurt, kan je hopelijk verder komen dan enkel op eigen kracht.

Laatst gewijzigd op: 10 juni 2019 19:20

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!