Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Opleiding en re-integratie > wat als ik ga stoppen met mijn opleiding?
Opleiding en re-integratie
wat als ik ga stoppen met mijn opleiding?
lorna
269011

Beste UWV,

Ik had een vraag omtrent mijn opleiding.
Ik krijg nu namelijke en Wajong, 25% omdat ik niet goed kan werken naast mijn opleiding omdat dat gewoon te veel is.
Nou zit ik in mijn afstudeer stage, en vroeg ik me af hoe dat nou dadelijk verder gaat als ik mijn diploma binnen heb.
Ik ga hier na niet meer verder studeren. Blijft mijn Wajong dan gewoon een 25% Wajong, krijg ik dan een 75% Wajong of krijg ik dan helemaal geen Wajong meer? Want ik weet dat ik nooit van mijn leven een baan zou kunnen volhouden van 40 uur in de week.
Maar ik ben ook niet iemand die de rest van mijn leven thuis zou willen blijven zitten en dus wel zo'n 2 a 3 dagen in de week zou willen werken.

Met vriendelijke Groet,
Lorna

Als je klaar bent met de studie kom je in de (voortgezette) werkregeling bij werken of in de uitkeringsregeling bij niet werken bij een Wajong2010. Dan krijg je 75% van het minimum(jeugd)loon in plaats van de huidige 25%.

Je kunt het zelf berekenen met de rekentool
https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/index.aspx

Meer over de verrekening met inkomsten bij een Wajong2010 is te vinden op:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/inkomstenverrekening-bij-werken-naast...

De wijziging, wanneer je klaar bent met je studie, moet je zo snel mogelijk, binnen een week, doorgeven aan het UWV via het wijzigingsformulier. Stuur hiervoor ook een bewijs (een kopie van de brief van DUO) naar UWV mee.

UWV
Postbus 244
1000 AE Amsterdam

Als je graag een re-integratie traject wilt doen kun je een gesprek aanvragen met de arbeidsdeskundige via het plaatsen van een bericht in de werkmap op werk.nl of via de telefoon.

Succes met de laatste loodjes!

Laatst gewijzigd op: 28 juni 2017 17:56

Hallo Lorna,

Ten eerste: Mijn respect voor je instelling dat je, na je studie,  een aantal dagen per week wilt werken.

Nu je bijna klaar bent met je studie wil je weten welke gevolgen dit heeft voor de hoogte van je Wajong-uitkering, Jan heeft de vragen al helemaal beantwoordt. Ik kan zijn antwoord bevestigen.

Als je met je klaar bent met de opleiding en daarmee ook het recht op Studiefinanciering eindigt, kun je je volledige Wajong terugkrijgen. Vul hiervoor het Wijzigingsformulier in op Mijn UWV bij Doorgeven en Wijzigen. 

Ik wens je veel succes met je stage!

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV WebcareTeam

Laatst gewijzigd op: 29 juni 2017 10:39

Beste UWV,

Mijn zoon heeft autisme en krijgt Wajong 2010 en 25 % uitkering tijdens zijn studie. Hij is met zijn opleiding vanwege een ongeval al een aantal weken gestopt en uitgeschreven bij DUO. Hij heeft dit nog niet gemeld bij het UWV omdat hij zich in wilt laten schrijven bij een andere opleiding . Alleen het orienteren wil niet vlotten.
Nu zit ik met een paar vragen:

Wat zijn de nadelige gevolgen als hij dit niet doorgegeven heeft.

Wat kan hij t beste doen deze zomer als hij geen geschikte opleiding vind : een baan zoeken met, of zonder ondersteuning van UWV ?

Besluit hij later toch weer een opleiding te volgen , heeft hij dan nog recht op de 25% uitkering.

Stel dat dit een BBL opleiding word hoe gaat het dan?

met vriendelijke groeten Miranda

@Miranda

Het is belangrijk dat je de wijziging doorgeeft aan het UWV met het wijzigingsformulier. Dan gaat de wajong2010 van je zoon van de studieregeling naar de hogere uitkeringsregeling als hij geen werk heeft. Motiveer op het wijzigingsformulier duidelijk waarom je de wijziging nu pas doorgeeft.
https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/doorgeven-wijzigingen-wia-w...

De Wajong kan weer omhoog als het recht op studiefinanciering is gestopt. Stuur hiervoor een bewijs (een kopie van de brief van DUO) naar UWV op.

De Wajong-uitkering kan dan mogelijk met terugwerkende kracht worden aangepast naar 75% van het minimum(jeugd)loon. Je kunt de brief sturen met zoveel mogelijk bewijsstukken en het waarom je de wijziging later doorgeeft naar:

UWV
Postbus 244
1000 AE Amsterdam

De vragen, die je hebt, kun je voorleggen aan de arbeidsdeskundige van het UWV. Je kunt dit via een bericht doen in de werkmap op werk.nl of via de telefoon.

Tips en links over studeren en wajong2010 zijn vinden onder: https://perspectief.uwv.nl/forum/s/geen-arbeidsvermogen-toch-opleiding

Wanneer iemand met Wajong2010 een opleiding volgt kom je meestal in de studieregeling. Dan gaat de Wajong-uitkering omlaag naar 25% van het minimum(jeugd)loon in de volgende situaties:
-Als je recht hebt op studiefinanciering of tegemoetkoming scholieren ?of levenlanglerenkrd.?
Of
-De ouders hebben tijdens de opleiding recht op kinderbijslag voor dit kind.
Als dit niet van toepassing is dan gaat de Wajong-uitkering niet omlaag naar 25% van het minimum(jeugd)loon.

Een BBL-opleiding is een deeltijdopleiding en dan krijg je geen studiefinanciering. Als je een baan hebt in verband met de BBL-opleiding, dan is dat meestal een normale baan in loondienst. De inkomsten uit dit werk worden wel verrekend met je Wajong-uitkering
Over wajong2010 en bbl opleiding kun je vinden onder:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wajong-bbl-opleiding

Laatst gewijzigd op: 30 juni 2017 17:01

Als je zoon stopt met studeren zal er een participatieplan met het UWV worden opgesteld.

Wat je zoon het beste kan doen als hij deze zomer geen geschikte opleiding vindt is een kwestie van je zoon (en zijn ouders als hij nog geen 18 jaar is).

Persoonlijk zou ik proberen je zoon een opleiding te (laten) zoeken, mogelijk in deeltijd. Als je alleen maar naar school hoeft heb je veel meer kans om te slagen dan dat je een opleiding naast een volledige baan moet doen. Heb jezelf een idee waar zijn talenten liggen? Misschien is een vakantiebaantje in de richting van de opleiding iets zodat het voor je zoon allemaal wat concreter wordt?

Mogelijk is het wat om te informeren bij een ROC of een leerwerkloket
https://www.startstuderen.nl/mbo/leren-in-de-praktijk/stage-en-werk

Het is verstandig om dit met de arbeidsdeskundige van het UWV te bespreken. Je kunt een bericht plaatsen in de werkmap op werk.nl of via de telefoon.

Laatst gewijzigd op: 30 juni 2017 17:06

1/2

Beste Miranda,

Wat jammer dat je zoon heeft moeten stoppen met de opleiding!

Jan, dank je wel voor je uitgebreide antwoord naar Miranda toe! Ik kan hierop alleen maar bevestigend antwoorden.

Geef wijzigingen altijd zo snel mogelijk aan ons door. In ieder geval binnen 1 week nadat de wijziging bekend was. Aangezien je nu later bent, geef dan duidelijk op het Wijzigingsformulier aan wat de reden is.

Nu je zoon gestopt is met zijn opleiding, en ook geen studiefinanciering meer krijgt, zou hij weer recht hebben op de volledige Wajong-uitkering. Stuur met het Wijzigingsformulier ook het bewijs van uitschrijving bij DUO mee.

De keus is natuurlijk aan jouw zoon of hij hulp van UWV wil bij het zoeken naar werk. De arbeidsdeskundige kan hier zeker bij helpen.

Lees verder in deel 2

Laatst gewijzigd op: 03 juli 2017 14:19

2/2

Gaat je zoon een BBL-opleiding doen, dan heeft hij mogelijk geen recht op studiefinanciering. De inkomsten worden dan verrekend met de Wajong-uitkering. Hoe dit gebeurt lees je in dit topic.

Met vriendelijke groet,

Daniela

UWV WebcareTeam


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!