Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wajong uitkering
Simone3003
210110

Hallo allemaal, 

ik heb een wajong uitkering 2015 aangevraagd voor mijn zoon die is toegekend Door de verzekeringaarts.  Mijn vraag is nu wanneer ontvang ik de officiële brief? En hoe gaan de herkeuringen van de nieuwe wajong 2015 om de hoeveel jaar moet je gekeurd worden ? En is het ook zo als de gezondheid verslechterd je ook meldingen moet maken. En krijgt hij het ook vanaf de datum van de aanvraag met terug werkende kracht? alvast bedankt voor jullie reacties. 

Bij de wajong 2015 zijn er op dit moment geen periodieke  herkeuringen. Alleen als er iets zou wijzigen in de toestand van uw zoon die het recht op de wajong 2015 zou veranderen vindt er een herkeuring plaats. Wel is in de wet de mogelijkheid opgenomen om via een AMvB wel periodieke herkeuringen in te voeren. Maar of er ooit van die mogelijkheid gebruik gemaakt zal worden valt niet te zeggen.

uwv zal zeggen dat ze elke wijziging willen weten en dat u alles moet doorgegeven. Maar volgens de wet moeten de veranderingen doorgegeven worden die het recht op een uitkering kunnen beïnvloeden. Bij de wajong 2015 is het zo dat deze alleen toegewezen wordt als men nu en in de toekomst niet kan werken, een verslechtering zal dit recht niet beïnvloeden. Maar als u een verhoging op de wajong wil aanvragen is het wel raadzaam om verslechteringen door te geven >

Laatst gewijzigd op: 03 december 2017 15:34

(deel 2) https://www.uwv.nl/particulieren/overige-onderwerpen/wanneer-hogere-uitk...

In principe geldt de datum van aanvraag als de startdatum voor de uitkering. Behalve als deze datum voor de 18e verjaardag ligt, dan geldt de 18e verjaardag als startdatum.

Hallo Simone3003,

Je vraagt je af wanneer je de brief met de beslissing over de Wajong 2015 ontvangt.

Wat goed dat je deze vraag op dit forum stelt.

tt heeft je al een aantal antwoorden gegeven. Waarvoor dank tt!

Nadat we de complete Aanvraag arbeidsvermogen hebben ontvangen, streven we ernaar om binnen 14 weken een beslissing te nemen.
Via dit forum hebben we geen inzicht in wanneer je de defintieve beslissings gaat ontvangen. Ik raad je aan hiervoor contact met onze klantenservice op te nemen. Mijn collega's hebben inzage in het dossier van je zoon.

1/2

 

 

 

 

 

 

 

2/2


Heb je de aanvraag gedaan voor de 18e verjaardag van je zoon, dan zal de ingangsdatum, zijn verjaardag zijn. Is de aanvraag ontvangen na de 18e verjaardag, dan start de Wajong vanaf het moment dat wij de aanvraag ontvangen hebben. 

Vooralsnog zal er geen periodieke herkeuring plaatsvinden. 
Alleen bij wijzigingen die invloed hebben op het arbeidsvermogen, kanje zoon worden opgeroepen.

Om zo goed mogelijk van de situatie van je zoon op de hoogte te zijn, vragen wij je alle wijzigingen aan ons door te geven. Wijzigingen geef je door via het wijzigingsformulier.

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Dank jullie wel voor de reacties. Is het zo bij de verhoging van de uitkering als ik die aanvraag dat Ij dan medische informatie moet toesturen? En wordt hij dan weer herkeurd. Mijn zoon heeft 24 uur zorg nodig en kan geheeel niks zelfstandig doen.  Ik zou graag de verhoging willen aanvragen. Maar ik weet niet wat de gevolgen daarvan zijn. 

Laatst gewijzigd op: 07 december 2017 09:16

Als ik het goed heb begrepen wordt hij niet meer herkeurd? Tenzij de situatie verbeterd. 

Hai Simone,

Je hebt nog een aanvullende vraag over de aanvraag van de verhoging.

Je kunt een uitkering van 100% van het minimumloon krijgen als je extra hulp en verzorging van anderen nodig hebt. Onze arts beoordeelt dit. 

In deze situaties kunt je 85% van het minimumloon krijgen:
- Je gaat minimaal 4 dagen per week naar de dagopvang van een instelling.
- Je woont in een woonvorm waar u hulp op afroep krijgt.
- Je krijgt betaalde hulp via een persoonsgebonden budget (pgb).
- Je volgt speciaal onderwijs.

Je kan geen hogere Wajong-uitkering krijgen als je bent opgenomen in een zorginstelling, tenzij je de kosten van het verblijf zelf betaalt.

1/2

 

2/2

Als je meer of minder hulp nodig hebt, geef dit dan aan ons door met het wijzigingsformulier. UWV beoordeelt dan of je een hogere uitkering krijgt.
Soms is daar nader onderzoek of informatie voor nodig. Je wordt hiervoor door ons geïnformeerd.

Ik wens je alvast een mooi weekend!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!