Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Wajong oneerlijke uitkering
Nieuws
Wajong oneerlijke uitkering
Miquel1983
3181712

In mijn ogen is de Wajong een oneerlijke uitkering. Het lijkt me een goede uitkering voor mensen die lichamelijk gehandicapt of ernstig ziek zijn (bijvoorbeeld niet kunnen lopen) of voor mensen die verstandelijk gehandicapt zijn, maar niet voor mensen die anderszins een psychische beperking hebben.

Ik heb zelf een bijstandsuitkering na een zware burn-out en jarenlange depressies. Waarom? Omdat ik - ondanks mijn psychische klachten - mijn eigen verantwoordelijkheid wilde nemen en een aantal jaar parttime heb gewerkt totdat ik compleet opgebrand was. Via ziektewet uiteindelijk afgewezen voor WIA, geen toegang tot Wajong en nu een bijstandsuitkering. Ik ben vanwege mijn CV (afgeronde studie en meerdere jaren werkervaring) en mijn actieve, verantwoordelijke houding vaak niet serieus genomen en onrealistisch onder druk gezet wat mijn klachten juist ver-ergerde. En dan zie je vervolgens mensen in de Wajong die doodleuk vertellen dat ze al jaren een uitkering hebben waar ze nooit iets voor hebben hoeven te doen. En het eigenlijk wel best vinden zo. Dan breekt je klomp.

Buiten mezelf ken ik meerdere andere mensen met een uitkering, zowel bijstand als Wajong. En het valt me duidelijk op dat de mensen met psychische problemen in de bijstand vaak hebben geprobeerd te werken, en daar later in feite voor benadeeld worden. Terwijl de mensen in Wajong in het algemeen minder verantwoordelijkheidsgevoel tonen en meer neigen tot luiheid en passiviteit en daar in feite voor beloond worden. Beloond omdat in de bijstand mensen minder erkenning hebben, meer onder druk worden gezet, minder uitkering krijgen en er veel meer regels gelden dan in de Wajong (zoals extreme kortingen op je uitkering wanneer je niet zelfstandig woont).

Ik zeg dus niet dat Wajongers kunnen werken en ook niet dat ze niet terecht een uitkering hebben maar wel dat hun positie oneerlijk is ten opzichte van mensen met psychische beperkingen in een bijstandsuitkering. Politici, psychologen en UWV zouden deze oneerlijkheid veel serieuzer moeten nemen. Oneerlijke verdeling is de basis van veel sociale onrust en de Wajong is in mijn ogen een onterecht bevooroordeelde positie die voor veel afgunst en afkeer zorgt onder andere groepen.

Pagina's

Ja ook in mijn situatie vind ik de: Lichte Verstandelijke Beperking vervelend en lastig omdat ik het als: Disharmonisch Profiel heb.
Ik herken mijzelf in uw verhaal
Ik wist niks van mijn beperking, alles werd afgedaan met: Uw dochter heeft een achterstand die haalt ze in (tegenover mijn ouders toen).
Nadat ik 18 was (was het slecht afgelopen met me MBO reden??? Mentor schatte mij te hoog in, van het 2e leerjaar).
Ik ben pas na rijlessen achter mijn beperking gekomen (maar ook mede door dit kromme rot systeem, toen ik 18 was in 2010, kreeg ik doodleuk van u krijgt geen bijstand, en van de leerplichtambtenaar die ik zelf had ingeschakeld moest ik daar maar naartoe) nou ben dus vanaf me: 18e tot 22e onzichtbaar geweest voor het systeem, en noodgedwongen thuis gezeten (ik zat er erg doorheen, moest hulp hebben eigenlijk enz, maar kreeg ik niet bleah).
Pas nadat ik zelf nota bene dat heb aangevraagd kwam ik pas achter die beperking
VEEL TE LAAT!!!.

Soms wilde ik dat ik een Wajong uitkering kreeg, want ik word doodziek van het feit: Dat mij inschatten erg lastig zal zijn, en heel mijn dossier is toch al een grote ramp, er zijn zoveel jaren verknoeid.
Maar in de Bijstandsaanvulling blijven zitten??? Nee voor die paar tientjes? Want ja woon bij mijn ouders in (samen met mijn man die Wajong ontvangt) nou dan ging ik kiezen voor een: Krantenwijk.
Wat denk je anders?.
Ik heb toch geen vertrouwen meer in dit systeem, en dat geld voor die: doelgroepen-register net zo, je moet het zelf maar uitzoeken blijkt wel.
En bovendien vraag ik me af??? Waarom de uitvoering Doelgroepen-register niet door: Sedna/Mee/Iederin gebeurd, deze hebben immers vaak alle dossiergegevens van die mensen al, en weten hun verhaal, had liever met hun een afspraak enz, vertrouw hun dan nog meer.
Nee in plaats daarvan? Heb je louche organisaties gezien je er een stuk of tig hebt, waar je zelf maar 1 uit moet kiezen enz.
Zo kan ik nog wel ff doorgaan bah.

Laatst gewijzigd op: 29 april 2018 20:21

quote:

In het originele topic schreef Miquel1983:

En dan zie je vervolgens mensen in de Wajong die doodleuk vertellen dat ze al jaren een uitkering hebben waar ze nooit iets voor hebben hoeven te doen. En het eigenlijk wel best vinden zo. Dan breekt je klomp.

Terwijl de mensen in Wajong in het algemeen minder verantwoordelijkheidsgevoel tonen en meer neigen tot luiheid en passiviteit en daar in feite voor beloond worden.

Persoonlijk vind ik dat je als Wajong'er best wel naar vermogen wat mag doen voor je Wajong, net als dat met de verplichte tegenprestatie in de Bijstand het geval is. Als Wajong'er zonder arbeidsvermogen kun je werken in de arbeidsmatige dagbesteding, vrijwilligerswerk doen, enz. Zelf ben ik ook werkzaam in de arbeidsmatige dagbesteding.

Reken er maar op dat Wajong'ers met arbeidsvermogen wel degelijk uit hun luiheid en passiviteit gehaald worden d.m.v. workfit en andere re-integratietrajecten.

Wat dat betreft is er volgens mij sowieso een sterke scheiding tussen oude (voor 2010) en nieuwe Wajong. De nieuwe Wajongers worden minder snel volledig afgekeurd en sneller aan het werk gezet. Maar ik begrijp niet dat een ex-vriendin van me, die in 2009 volledig werd afgekeurd voor soortgelijke beperkingen als die ik heb en waarvoor ik nooit afgekeurd word, in 2018 nog altijd geen herbeoordeling heeft gehad. Wanneer iemand al afgekeurd is geweest en geen werkervaring heeft, wordt er veel sneller opnieuw afgekeurd. Maar het enige verschil tussen mij en mijn ex-vriendin is dat ik mijn eigen verantwoordelijkheid heb genomen om te proberen te studeren en werken, terwijl zij het niet eens wilde proberen en meteen naar de UWV ging. Eigenlijk word je door het UWV bestraft wanneer je probeert te werken. Omgekeerde wereld van wat het zou moeten zijn. Ik kan daardoor de overheid en psychologen niet meer serieus nemen.

Een deel van het probleem zit hem dus sowieso al een toekenning van 'arbeidsvermogen'. Waarom werd mijn ex volledig afgekeurd voor borderline en depressie, terwijl ik met diezelfde diagnoses (incl angststoornissen) niet eens voor 35% afgekeurd werd, zodat ik in de WIA kon blijven? Ik begrijp soms echt niet waar die artsen en psychologen mee bezig zijn. Het lijkt wel een loterij.

Laatst gewijzigd op: 29 april 2018 22:08

Ik denk dat vooral het hele systeem niet eerlijk is. 'Normale' mensen die een normale baan hebben aan de ene kant en mensen met een vlekje aan de andere kant, die moeilijk kunnen meedoen in dat systeem. Alleen vrijwilligerswerk kunnen doen of dat al niet.
Bovendien zorgt het uitkeringssysteem voor een etiketje, waar je je toch naar gaat gedragen. Kan zeker niet alleen aan de uitkeringsgerechtigde liggen.
Het eerlijkst zou zijn een basisinkomen en ieder die zijn of haar steentje bijdraagt in de maatschappij; waarbij er geen onderscheid meer is tussen betaald werk en vrijwilligerswerk. Dan raken mensen als jij ook niet zo snel burn-out of wat dan ook. Dan kan iemand die geen veertig uur kan werken, die ook niet altijd in een reguliere baan past, ook participeren en bepaalde taken vervullen. In zo'n systeem, waarbij iedereen erbij hoort, voel je je ook meer betrokken. Dan zou je je ook niet zo ergeren.

Zelf vele pogingen ondernomen om via opleidingen, vrijwilligerswerk en cursussen aan het werk te komen maar even zovele keren op mijn bek gegaan. Ik pas niet in een hokje van beroepen en kan me niet handhaven; mensen die over me heen walsen. Zo had een arbeidsdeskundige me gepusht om door te zetten toen het niet meer ging, met als gevolg jaren rsi-klachten. Ik doe wel dingen maar die zijn minder zichtbaar. Nu bezig met een cursus op alternatief gebied. En nou ben ik mezelf ook nog aan het verontschuldigen.

Plus dat veel werkloosheid, ziekte en arbeidsongeschiktheid juist ontstaan zijn dóór dit zieke systeem waarin we leven.

Het verschil van arbeidsbeperkten tussen een Wajong uitkering en de bijstand uitkering wordt door de politiek bepaald. Als je daar wat aan wilt doen moet je dus bij de politiek zijn.

Voor sommigen, die een Wajong hebben, wordt loondispensatie toegepast. Nu dreigt dat ook te gebeuren voor arbeidsbeperkten in de bijstand (Participatiewet). Vorige week was er een hoorzitting in de Tweede Kamer hierover. Vanaf dit forum is dit ook op de voet gevolgd.
Ik wil je uitnodigen om de petitie tegen de plannen om loondispensatie toe te passen bij mensen met een arbeidsbeperking te tekenen. https://petities.nl/petitions/wij-staan-op-gelijke-kansen-op-de-arbeidsm...

Ik hoop dat je ondanks je depressiviteit ook goede momenten hebt en dat je depressiviteit afneemt.

miquel,
je stuk met interesse gelezen, ik begrijp je frustratie helemaal, maar ik vind dat je wat hard oordeelt over Wajongers.
Vooral als je stelt dat Wajongers doorgaans luier en passiever zijn.
Het probleem ligt bij de wetgeving en soms bij de keuringsarts, en ook bij de rare Wajong-herkeuringen.
Wat ook meespeelt is natuurlijk de wat oneerlijke verdeling in soorten Wajong, Iemand die vroegah zonder probleem een Wajong kreeg, vliegt nu zo de bijstand in.
Jij hebt je actief opgesteld en daardoor ben je heel rottig buitenspel geraakt. Zeer onrechtvaardig!
Maar momenteel is het voor Wajongers heel wijs om zich niet te veel in de picture te spelen, want sancties zijn niet denkbeeldig. Vandaar misschien jouw slechte beeld van hen.
Verder komen eigenlijk enkel uitvretende Wajongers in de publiciteit.

En vroeger was het makkelijker, ik ben afgestudeerd, heb gewerkt en daarna toch Wajong gekregen.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!