Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Wajong aanvragen psychologische grond zonder hulp
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Wajong aanvragen psychologische grond zonder hulp
noordwind
19659

Hallo

Ik wil een wajong aanvragen op basis van invaliderende psychologische problemen. Ik heb al eens eerder een aanvraag gedaan, hierop was het antwoord dat mijn problemen duidelijk zijn en ze geloven dat ik op dat moment niet kon werken, maar het niet volledig zeker was of ik niet kon verbeteren, dus ik moest hulp blijven krijgen bij de zorgorganisatie waar ik bij was, en het later opnieuw proberen mocht ik geloven dat verbetering niet kon gebeuren.

Wel ik ben dus zeer zeker dat ik nooit beter genoeg kan worden om een part-time baan vol te houden, een normaal sociaal leven te hebben of maar regelmatig naar buiten te gaan in mijn stad. Dagelijks leven zonder mensen en werk voelt energie-wijs en mentaal al als een baan. Ik weet wat mijn probleem is en ik kan deze prima uitleggen aan het uwv wanneer me dit gevraagd wordt.

Maar is dit genoeg? De vorige keer kwam ik met mijn psycholoog die bij de organisatie werkt, en een brief van een psychiater die mijn diagnose bevestigd. Ik geloof dat ik nu door de organisatie gedumpt ben, of ik weet niet wat er aan de hand is. Ik hoor al weken niets en krijg al maanden minder antwoord. En ik wil niet nog enorm langer wachten.. Een psychiater o.i.d. kan ik me zelf allemaal niet veroorloven en ik geloof niet dat ik daar voor verzekerd ben of hulp van de gemeente krijg, maar voordat deze mijn diagnose kan bevestigen zijn er mogelijk ook alweer maanden voorbij. Ik wil het eigenlijk gewoon alleen doen. Maar is dat een stom idee? Heeft iemand hier dit al eens gedaan, met psychologische problemen als grond voor de aanvraag dan?

Geen antwoord, maar wel een tip.

(Medische) rapporten zijn belangrijk bij de beoordeling voor de Wajong.

Omdat je alleen aan het eind van het jaar van zorgverzekering kunt veranderen, en in jouw geval het van belang is om de juiste zorgverzekering te hebben voor diagnoses en behandelingen, deze link:
https://www.zorgwijzer.nl/vergoeding/psychologie

En algemene tips bij het kiezen van een zorgverzekering:
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/zorgverzekering-kiezen-3-stappen

Laatst gewijzigd op: 19 december 2018 10:03

Je kunt de aanvraag alleen doen of met een betrouwbaar familielid of vriend(in) of iemand van MEE of van een andere organisatie waar je misschien woont of je begeleider als je die hebt of iemand van buurtzorg. Als je later op gesprek moet bij het UWV kan deze ook mee en sta je er niet alleen voor.
https://www.mee.nl/mee-locator

Waarschijnlijk is het soort Wajong uitkering voor jou een Wajong2015 uitkering, maar er zijn uitzonderingen op (oude Wajong, Wajong2010).
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2015/index.aspx

Als je een AWBZ dagbestedingindicatie van voor 1-1-2015 hebt (of opvraagt), afgegeven door het CIZ, dan deze ook meesturen.

De Centrale Raad van Beroep heeft een uitspraak gedaan die inhoudt dat iemand die is geboren voor 1980 en die arbeidsongeschikt is geworden voor 1998, maar die nog nooit een Wajong heeft aangevraagd, onder bepaalde voorwaarden toch nog een aanvraag kan indienen waarop beslist moet worden (laattijdige aanvraag).

1

Ook van belang zijn de 4 criteria voor arbeidsvermogen:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/extra-uitleg-over-de-criteria-voor-ar...

Aanvraagformulier
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2015/jong-een-arb...

Zoals gezegd is meesturen van kopieën van medische rapporten bij de aanvraag belangrijk.

Of je een Wajong uitkering krijgt beslist de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige van het UWV.

2

Laatst gewijzigd op: 20 december 2018 09:23

Wat een heftig verhaal, noordwind!

Goed dat je uitzoekt of je voor jouw situatie een Wajong-uitkering kunt aanvragen en hoe je dat kunt aanpakken. Ik zie dat jan al een paar mooie tips heeft gegeven :).

Je geeft aan dat je eerder geen Wajong-uitkering hebt gekregen, omdat nog niet bekend was of je situatie in de toekomst hetzelfde zou blijven.

Als er meer bekend is over je situatie, dan kun je een nieuwe aanvraag voor de Wajong indienen. Dit doe je via het formulier Beoordeling arbeidsvermogen.

bericht 1 van 2

Laatst gewijzigd op: 20 december 2018 11:30

bericht 2 van 2

Stuur ook een kopie van de documenten waaruit blijkt dat er geen verbetering van je gezondheid verwacht wordt. Mijn collega’s gaan dan kijken of je in aanmerking komt voor de Wajong-uitkering.

Je kunt een Wajong-uitkering ook aanvragen, als het om je psychische gezondheid gaat.

Met vriendelijke groet,

Nelleke
UWV Webcareteam

Hoi iedereen,

Bedankt voor alle reacties en tips, deze zullen me zeker helpen en ik zal alles doorkijken wanneer ik daar de energie voor heb.
Voor nu wil ik laten weten dat ik waarschijnlijk dus geen hulp meer krijg van de organisatie waar ik het in mijn post over had, helaas dus ook geen nieuwe documenten, ik hoor niets meer. Verder krijg ik geen andere hulp, dagbesteding, zorg o.i.d.. Dus ik heb niemand waar ik heen kan om de documenten waar jullie het over hebben van te krijgen. Ik geloof dat het dan een redelijke conclusie is dat ik toch zelf een nieuwe psycholoog o.i.d. moet vinden die mij kan helpen? Of wat anders? Of zijn de eerdere diagnoses en documenten, en mijn uitleg van de situatie aan de arts naast het onderzoek mogelijk genoeg?

Ik ben trouwens niet voor 1998 arbeidsongeschikt geworden, wel voordat ik 18 werd, en dat is aangetoond, mits ze mijn probleem kunnen zien en ik momenteel ook als arbeidsongeschikt gezien zal worden.

Meer duidelijkheid van de zorgorganisatie zou mooi zijn.

Is het mogelijk dat je e-mailt of belt of op gesprek gaat bij de zorgorganisatie? Of bijvoorbeeld iemand van MEE samen met je belt of naar de zorgorganisatie toegaat?
https://www.mee.nl/mee-locator

Dan kun je vragen of de zorgorganisatie nog hulp biedt omdat je al weken niets meer hoort en al maanden steeds minder antwoord. En als er nog wel hulp wordt geboden, waaruit bestaat deze dan en hoe vaak? En hoe de communicatie te verbeteren zodat je vaker wat hoort en binnen een redelijke tijd antwoorden krijgt, wat kan en mag je hierin verwachten?

Ook kun je dan zeggen dat je hulp nodig hebt van de zorgorganisatie om nogmaals een Wajong uitkering aan te vragen. Je hebt kopieën nodig van (medische) rapporten en verslagen, hulp bij het invullen van de aanvraag en iemand die meegaat naar gesprekken bij het UWV.

Hopelijk lukt het dan wel.

Veel succes!

Laatst gewijzigd op: 21 december 2018 10:58

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!