Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > "VVD: voer ’werkleerplicht’ in voor werkloze"
Nieuws
"VVD: voer ’werkleerplicht’ in voor werkloze"
D. Mast
95210

Op https://www.telegraaf.nl/nieuws/1762215/vvd-voer-werkleerplicht-in-voor-... het volgende:

quote:

VVD: voer ’werkleerplicht’ in voor werkloze

Door Lise Witteman
Gisteren, 05:30 in BINNENLAND

Den Haag - Nu bedrijven staan te springen om werknemers, kunnen mensen niet langer in de bijstand blijven hangen. De VVD wil daarom dat iedereen die langs de kant staat, verplicht wordt om werk te accepteren of onderwijs te volgen. Anders kan de uitkering vervallen.

Het is de liberalen een doorn in het oog dat bedrijven hopeloos verlegen zitten om personeel door de economische groei, en er tegelijkertijd nog altijd een hardnekkige groep werklozen langdurig in de bijstand zit. „We hebben echt iedereen nodig”, zegt VVD-Kamerlid Dennis Wiersma. „Er is geen excuus meer om geen werk te accepteren.”

Op https://www.telegraaf.nl/nieuws/1765446/uitslag-stelling-bijstander-hard...

quote:

Deelnemers: tegenprestatie voor uitkering billijk


Uitslag stelling: Bijstander hard aanpakken


Er moet een leer- en baanplicht komen voor werklozen. De meerderheid van de stellingdeelnemers (70 procent) omarmt het plan van VVD’er Dennis Wiersma en wil dat (langdurige) bijstanders zich meer inzetten in ruil voor hun uitkering.

Het gaat hier om mensen in de Bijstand en niet om Wajong'ers met of zonder arbeidsvermogen.

Mensen, het zijn net machines die je overal naar believen kan inzetten.

Een nuttige tegenprestatie voor de Bijstand en om Bijstandsgerechtigden aan passend werk/scholing te helpen, is op zich niet verkeerd, als er daarbij maar sprake is van maatwerk. Het grote probleem van dit VVD-voorstel is weer het harde en dwingende karakter daarvan waarin geen rekening gehouden wordt met lichamelijke, geestelijke en psychische beperkingen van mensen in de Bijstand en zij zomaar onder dreiging van stopzetting van de Bijstand aan het werk worden gezet.

Maar ja, dan krijg je straks dat mensen het leuk gaan vinden dat er rekening met ze wordt gehouden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Laatst gewijzigd op: 09 maart 2018 20:32

quote:

Op 9 maart 2018 schreef Miles het volgende:

Maar ja, dan krijg je straks dat mensen het leuk gaan vinden dat er rekening met ze wordt gehouden. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn.

Ik heb het hier niet over rekening houden met en maatwerk voor Bijstandsgerechtigden die gezond zijn en gewoon kunnen werken. Maar ik heb het over Bijstandsgerechtigden met een arbeidsbeperking die eigenlijk in de Wajong, WIA of WAO thuishoren. Juist met die groep moet de VVD veel meer rekening mee houden.

Mee eens, maar ik vind dat er altijd sprake moet zijn van (een zekere mate van) maatwerk. Gemotiveerde werknemers zijn onbetaalbaar.
Daarnaast is er een grijs gebied van mensen die gezond zijn en kunnen werken, maar door andere omstandigheden met handen en voeten gebonden zijn, zoals veel 'bijstandmoeders', waar ook rekening mee moet worden gehouden.

D mast,

Dat klopt want als de regels nu niet zo waren zoals ze zijn.

Dan had ik misschien ook gewoon Wajong kunnen hebben.

En dat heb ik dus nu niet.

In plaats daarvan is er die domme Banenafspraak wat mij niks zegt.

Ik zit nu niet in de bijstand wegens Kostendelersnorm.

Dus gelukkig heb ik nu toch geen last van die domme wet.

Informatie wil ik nog steeds vanuit die Banenafspraak (maar op een gegeven moment vraag je niet graag meer aan je ouders om er met je naartoe te gaan, ook dat is een probleem).

Bovendien ik ben nu niks verplicht, daarom vraag ik het sowieso niet graag.

En daarnaast? Ze verpesten toch alles zelf, als er tegenprestatie plicht zich voor dient voor jou om Bijstand te ontvangen, dan gaat het bedrijf jou gratis nemen, hoezo dan nog arbeidscontract? Dat denken en vinden ze vast toch.

En al helemaal ten opzichte van mensen die ziek zijn of beperking hebben, dat denk ik.

Groetjes

Ik vind sowieso dat er te weinig rekening mee word gehouden.

Toen ik die Banenafspraak heb aangevraagd was dit middels een mail vanuit de Gemeente (zelf ben ik altijd overal achteraan gegaan, info voor gevraagd of gezocht en etc).

Het probleem is gewoon (als je erdoorheen zit en hulp zoekt, zoals ik ook deed) is het vervolgens aan een ander wat er beslist word.

In mijn geval was dat: Ga maar niet terug naar school (terwijl ik wel wilde zeg maar) en een test hoefde ik daarom ook niet af te leggen (om te kijken of ik nog wel of niet terug kon in verband met een lichte verstandelijke beperking).

Er is te veel gewoon vrijblijvend (test kinderen ook op tijd, zeker als je bijvoorbeeld net als ik geen CITO toets mocht doen, ze hadden toen direct al wel kunnen zeggen ga met je kind naar GGZ via school naar me ouders toe).

Kijk ik zit nu met alle consequenties vanuit het verleden, wat allemaal buiten eigen schuld om is eigenlijk.

Laatst gewijzigd op: 12 maart 2018 11:04

En met die mensen vraag ik mezelf af hoe het verder moet.

Ondertussen werd ik al 25 (gezien ik vanaf 18 tot en met 21 al buiten die radar zat, mocht en kon toen geen Bijstandsuitkering nemen in verband met de wet).

Het betekent dat er op die manier alleen maar jaren verloren zijn gegaan voor mij (en dat allemaal vanwege het kromme systeem).

Ik vraag me af of ik de enige ben die hiermee zit.

Maar wat ik wel weet ondertussen word ik binnenkort al 26 jaar oud (en in 2017 had ik pas die doelgroepen-register voor elkaar, die al in 2015 had gekund voor mij, nou zie maar nu wat ik bedoel met jaren verloren).

In al die jaren tijd geen betaald werk kunnen en/of mogen doen, ga dat maar uitleggen, daarom ben ik bang dat als die banenafspraak geactiveerd zou worden (en ze vinden iets) het vast alleen als Werkervaringsplek kan dienen (wegens te weinig ervaring) maar toch heb ik loon nodig, om te allen tijde uit de bijstand te blijven.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!