Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Volkskrant: "Bijstand voor velen eindstation - één op tien krijgt al 15 jaar uitkering"
Nieuws
Volkskrant: "Bijstand voor velen eindstation - één op tien krijgt al 15 jaar uitkering"
D. Mast
13598

Op http://www.volkskrant.nl/binnenland/bijstand-voor-velen-eindstation-een-... lees ik dat vooral 45+ en laagopgeleiden langdurig afhankelijk zijn van de Bijstand. De onderzoek van de Argumentenfabriek kun je lezen op http://etalage.argumentenfabriek.nl/verbeter/debijstand.html

Op http://nos.nl/artikel/2084402-een-op-de-tien-meer-dan-15-jaar-in-bijstan... lees ik het volgende:

"In 2014 zaten ruim 400.000 mensen in de bijstand. Met name 45-plussers en laagopgeleiden zitten daar vaak voor jaren in. "Crisis of geen crisis, dit zijn mensen die in de praktijk bijna nooit aan de bak komen", zegt René Paas van Divosa, de organisatie voor sociale diensten. "Op de arbeidsmarkt wint de sterke het van de zwakke.

Projecten

Gemeenten proberen met verschillende projecten langdurige werklozen aan het werk te krijgen, maar volgens Paas richten die projecten zich vaak op groepen die makkelijker te begeleiden zijn. "In de gemeente Oss hebben ze wel ingezet op mensen die bekend staan als niet werkwillig, want dat etiket krijg je dan. Die zijn heel intensief begeleid, met fitness en werken aan zelfvertrouwen. Dan zie je dat je resultaten kunt bereiken, maar dat kost heel veel geld."

Paas gaat niet zover om alle gemeenten op te roepen het voorbeeld van Oss te volgen, maar hij raadt ze wel aan om meer naar de moeilijkste groep te kijken. "Geef nooit op, zelfs niet bij de moeilijkste groep, maar het is wel hard werken.""

Ben je 60+ en ontvang je 40 jaar AAW (Wajong), krijg je arbeidsvermogen toegekend en wordt er een plan gemaakt om aan het werk te gaan. Leuker kunnen we het niet maken.
Gezien het bovenstaande slaat dit natuurlijk nergens op. Pure bezuiniging.

Laatst gewijzigd op: 02 februari 2016 18:26

Feit is wel dat als de hele herkeuringsoperatie in 2018 achter de rug is dat het UWV en met name de overheid nog niet klaar is met de grootste groep goedgekeurde wajongers. Als je arbeidsvermogen hebt zal een nieuw kabinet zich de vraag gaan stellen waarom zo iemand dan nog in de wajong zit? Want je zit dan toch al met een gekorte uitkering op bijstandsniveau. Dan is de volgende stap zo gemaakt om het zittende bestand wajongers met arbeidsvermogen over te hevelen naar de gemeente.

"Pure bezuiniging."

Het is nog gekker: er wordt niet eens door bezuinigd. 60+ herkeuren kost meer dan het oplevert, door het geringe aantal jaren dat resteert voor de AOW-leeftijd bereikt wordt. De 5%punt korting die een enkeling krijgt weegt niet op tegen de herkeuringskosten van hen die geen arbeidsvermogen hebben.

Herkeuren van 60+ is dus enkel een repressiemaatregel met een ideologisch motief en dient geen enkel doel meer.

Reactie van JJJ, 02 februari 2016 19:14

''Herkeuren van 60+ is dus enkel een repressiemaatregel met een ideologisch motief en dient geen enkel doel meer.''

Herkeuren van 50 + dient ook geen enkel doel meer en is ook niks anders dan pragmatisch handelen.

Ik zit ook al zo een tien jaar in de wajong, en ik denk ook niet dat de participatiewet mij aan een baan gaat helpen. Op 36 jarige leeftijd al uitgerangeerd zijn op de arbeidsmarkt vind ik waardeloos.

Maar ja wat doe ik er aan? helemaal niets!.

Reactie van Aspergerdame, 05 februari 2016 17:18

''Op 36 jarige leeftijd al uitgerangeerd zijn op de arbeidsmarkt vind ik waardeloos.''

Voor de reguliere arbeidsmarkt zijn wij wajongers zo goed als uitgerangeerd, maar voor de zg ''garantiebanen'' (takenbestand) zien veel werkgevers wel mogelijkheden om ons gratis aan het werk te krijgen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!