Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Twee verschillende stukken over arbeidsvermogen
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Twee verschillende stukken over arbeidsvermogen
jori
155611

Bericht 1 van 2

Hoi Jori,

Ik snap je verwarring maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer.

Bij beide heb je een keuze maar ook een verplichting: 

Je bespreekt samen met de arbeidsdeskundige of adviseur werk van UWV wat je gaat doen om passend werk te vinden en te houden. Dit zijn je re-integratieactiviteiten. 

UWV biedt je mogelijkheden om je te ondersteunen bij je re-integratie. Als je die ondersteuning niet wilt en je hebt oude Wajong kun je dit aangeven tijdens het gesprek met je arbeidsdeskundige of adviseur werk. Dit wordt dan opgenomen in je werkplan.

Je bent volgens de wet wel verplicht om mee te werken aan je re-integratie. Als je echter geen hulp wilt van UWV, kunt je zelfstandig werken aan je re-integratie.

Bericht 2 van 2

Er wordt dan minimaal 1 keer per jaar contact met je opgenomen om te bespreken hoe het met je gaat en om te bekijken of je je hebt gehouden aan de afspraken over je re-integratie. 

Ook bij geen hulp van UWV ben je wel verplicht om naar een gesprek met je arbeidsdeskundige of adviseur werk te komen. Of om telefonisch bereikbaar te zijn als je een afspraak krijgt.

Heb ik je zo wat duidelijkheid kunnen geven?

Met vriendelijke groet,

Monica
UWV Webcare

Jazeker. Dank u.

In de owajong is er nooit een re-integratieplicht of passend werkplicht geweest(behalve als je daarover afspraken met uwv hebt gemaakt en die in de re-integratievisie zijn vastgelegd)
Sinds het invoeren van arbeidsvermogen heeft men in de owajong het opstellen van de re-integratievisie opeens verplicht gemaakt. (Nou ja dat was die eigenlijk al maar uwv heeft dat eigenlijk nooit gedaan) Men is bij av verplicht om mee te werken aan het opstellen van die re-integratievisie (naar het gesprek gaan) maar daarbij kan men aangeven dat men wil afzien van ondersteuning van uwv en en men is niet verplicht om afspraken te maken over passend werk of wat men zelf gaat doen aan de re-integratie behalve de afspraak dat "men er zelf aan werkt". Want zoals uwv sinds die tijd zegt is men verplicht om eraan te werken wat vreemd is aangezien er geen re-integratieplicht is.

Bij de komende wetswijziging verdwijnt de passend werkplicht uit de wajong 2010. Dat is min of meer een wassen neus want veel >

(deel2) mensen hebben al afspraken over passend werk in hun werkplan staan en uwv zal ze daar waarschijnlijk aan gaan houden. Maar voor degenen die het niet hebben is het niet meer verplicht om afspraken te maken over passend werk behalve als men bv een re-integratietraject gaat volgen (https://www.fnv.nl/getmedia/aa543607-25f2-40ec-95eb-c250dca13c1e/Factshe..., punt 3) wat op zich ook logisch is.

Zoals in de factsheet staat wordt de passend werkplicht bij de wajong 2010 hiermee gelijk aan de owajong, dus er is geen passend werkplicht behalve als je er afspraken over hebt gemaakt en je bent niet verplicht om die te maken behalve als je bv een re-integratietraject volgt wat op zich heel logisch is want er wordt dan geld in je geïnvesteerd.
Maar bij afzien van ondersteuning door uwv ben je dus niet verplicht om afspraken over passend werk te maken of over wat je precies gaat doen voor je re-integratie aangezien er geen re-integratieplicht is.

>

Laatst gewijzigd op: 21 oktober 2020 09:28

(deel 3) Ik vind het ronduit storend dat uwv bij alweer een wetswijziging alweer de suggestie wekt dat er een passend werkplicht is. Die is er niet behalve als je er zelf afspraken over maakt bv als je een re-integratie traject gaat doen. En nogmaals dan is zo'n plicht op zich logisch.

Laatst gewijzigd op: 21 oktober 2020 09:30

Duidelijke tekst @TT.

Ik vind het belangrijk dat mensen weten wat wel en niet kan.Denk dat duidelijkheid voor beide partijen altijd goed is.

@TT Het is misschien wel van belang om te vertellen dat het UWV heel kritisch kan vragen naar jouw re-intergratie activiteiten. Je moet dus ookal heb je geen ondersteuning van het UWV echt wel iets doen. Ik had laatst een gesprek met mijn arbeids-consulant en dat was inprincipe een goed gesprek het ging over mijn vavo-opleiding. Maar er werden zeker wel vragen gesteld. En ik heb zo het vermoeden dat ze zo ver kunnen gaan als bewijs vragen etc. En als je dat niet hebt dan zal het UWV aan kunnen geven dat je zelf niet voldoende re-intergreed. Ik weet dit niet zeker, maar ik zie het wel gebeuren, want de bottum-line is dat je gewoon iets moet doen. En daarbij kijken ze volgens mij vooral net als bij de gemeente hoe je participeert.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!