Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Tot hoe ver moet ik gaan?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Tot hoe ver moet ik gaan?
Shanonsahli
166010

Goedemiddag!

Ik ben shanon 22 jaar oud en sinds 3 maanden full time aan het werk na het behalen van mijn diploma.

Ik ben sinds mijn 10e gediagnostiseerd met de ziekte van crohn en de afgelopen 2 jaar zijn een letterlijke hel geweest ik ben het afgelopen halfjaar 14 x geopereerd en heb een hele constructie bij mijn billen waardoor zitten heel erg pijnlijk is.

Ik heb dus sinds 3 maanden een fulltime jaarcontract en mijn werkgever was op de hoogte van mijn ziekte voordat ik werd aangenomen en hier hadden hun geen problemen mee .. tot je op korte termijn al 2x 2 weken ziek bent .. dan gaan ze het toch wel vervelend vinden. Nu geeft dit mij heel veel stress ik ben al bang om te bellen dat ik weer ziek ben.

Ben vorige week weer geopereerd en ben nu 3 weken thuis en mijn werk heeft nauwelijks contact opgenomen waardoor ik heel erg het idee heb dat ze er een beetje klaar mee zijn. Wat mij geen fijn gevoel geeft. Ik ben al heel erg aan het strijden met mijn gezondheid en dan krijg ik ook dit er nog is bij..

Nu is het voor mij echt niet mogelijk om 40 uur te gaan werken maar ik heb wel een contract van 40 uur en heel eerlijk het geld kan ik ook niet missen..

Wat moet je dan ? Wajong? Afkeuren? Wat is slim zoveel vragen door me hoofd maar waar moet je beginnen en wanneer zeg je hier houd het op..

Als je op dit moment geen Wajong hebt wil je dan het thema van je topic wijzigen in 'WIA'?

Het thema 'WIA' is namelijk speciaal aangemaakt zodat mensen met een Wajong uitkering en mensen met een (mogelijke) WIA niet verward worden door de verschillende wet- en regelgeving.

Wat is dit een ontzettend moeilijke en zware situatie voor je en ik snap je stress richting de werkgever. Maar de werkgever wist van te voren waar hij aan begon, hij nam iemand aan met een chronische ziekte waarbij het lang goed kan gaan maar waarbij ook ernstige problemen kunnen ontstaan.

Je vraagt of je recht zou kunnen hebben op een wajong. Sinds 2015 is de wajong alleen nog maar beschikbaar voor mensen die duurzaam en volledig ao zijn, met andere woorden voor mensen die nu en in de toekomst nooit zullen kunnen werken. De ziekte van crohn kan heel grillig zijn maar ik ben bang dat het uwv in jouw geval nog niet gaat zeggen dat het duurzaam is dus dan valt de wajong af.

Je geeft aan dat je een jaarcontract hebt en dat je sinds 3 maanden fulltime aan het werk bent. Dat betekent over het algemeen dat de proeftijd van het contract voorbij is en dat de werkgever je niet meer zomaar kan ontslaan. Als je ziek bent (wat nu dus zo is) is de werkgever verplicht om jou ten minste 70%>

(deel 2) van jouw loon door te betalen voor de resterende tijd van het contract (als je al die tijd ziek zou blijven) In theorie kan het contract met wederzijds goedvinden ontbonden worden maar daar zitten voor de werknemer vaak haken en hogen aan mbt eventueel recht op ww en/of ziektewet uitkering dus als de werkgever dat zou willen gaan doen (nooit zelf om vragen!) laat je dan goed voorlichten door een externe partij (bv een jurist) over wat de eventuele gevolgen voor jou zijn.

Als aan het eind van het jaarcontract de werkgever het niet wil verlengen heb je afhankelijk vn de situatie op dat moment eventueel recht op ww of de ziektewet.

Hier een paar links met info wat voor jou belangrijk kan zijn. Misschien heb je er wat aan.
https://www.ondernemenmetpersoneel.nl/aannemen/arbeidsovereenkomst/1042-...
https://www.uwv.nl/particulieren/ziek/ziek-zonder-werkgever/ik-ben-net-z...

quote:

Op 24 september 2018 schreef tt het volgende:

Je vraagt of je recht zou kunnen hebben op een wajong. Sinds 2015 is de wajong alleen nog maar beschikbaar voor mensen die duurzaam en volledig ao zijn, met andere woorden voor mensen die nu en in de toekomst nooit zullen kunnen werken. De ziekte van crohn kan heel grillig zijn maar ik ben bang dat het uwv in jouw geval nog niet gaat zeggen dat het duurzaam is dus dan valt de wajong af.

Wat ik nog was vergeten te zeggen...dit wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet zou kunnen proberen om het toch aan te vragen, niet geschoten is altijd mis.
Hier kan je wat info vinden over de wajong 2015
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2015/index.aspx

Laatst gewijzigd op: 24 september 2018 10:13

Jeetje wat een heftige situatie Shanonsahli :-(

Ik hoop dat je wat hebt aan de geweldige informatie die tt met je heeft gedeeld. 

Sterkte in elk geval!

Wajong krijg je vermoedelijk niet, want je krijgt alleen nog een Wajong-uitkering als je nooit meer kunt werken! De regels zijn erg streng geworden.

Is er, als je je weer wat beter voelt, een mogelijkheid om eerst wat thuis te werken? Veel sterkte toegewenst en hopelijk heeft de operatie effect.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!