Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
toch arbeidsvermogen
josta
309312

Heb vandaag een telefoongesprek gehad met het UWV. Omdat ik 4 uur per dag belastbaar ben, ongeacht of ik 20 uur kan werken, heb ik toch arbeidsvermogen. Wat mij bevreemd is dat hier mensen op het forum aangegeven hebben dat zij geen arbeidsvermogen hebben terwijl zij wel vrijwilligerswerk doen, of anderszins actief zijn. Wat mij werd verteld is dat je alleen dan geen av hebt, als je bedlegerig bent, of zeer zwaar gehandicapt en dat bijna iedereen 4 uur per dag belastbaar is. Was een goed gesprek overigens, toch klopt er volgens mij iets niet. Wie weet dit?

Pagina's

Persoonlijk denk ik dat er een fout is gemaakt door diegenen die 4 uur per dag als één van de criteria voor arbeidsvermogen hebben vastgelegd.

Geen enkele werkgever werkt met uren per dag. Werkgevers werken met uren per week.

Iedereen kan zien dat hierdoor problemen bij re-integratie trajecten en bij werken ontstaan.

Op deze website vindt je een toelichting op de criteria:

https://perspectief.uwv.nl/forum/s/extra-uitleg-over-de-criteria-voor-ar...

Laatst gewijzigd op: 19 oktober 2017 22:07

Je bent tenminste 4 uur per dag belastbaar. Hiermee bedoelen wij dat je minimaal 4 uur per werkdag moet kunnen werken. Met werken wordt hier het uitvoeren van die taak bedoeld. Dit moet op zo'n manier mogelijk zijn, dat je na een werkweek werken niet dusdanig uitgeput bent dat je de rest van de week nodig hebt om bij te komen.

UWV gaat uit van een werkweek van vijf dagen. Dus als je geen vijf dagen het werk vier uur per dag kunt volhouden voldoe je niet aan het criterium.

Nergens staat iets over bedlegerig of zeer zwaar gehandicapt zijn als criterium.

Als je niet vijf dagen het werk vier uur per dag kunt volhouden en je kunt uitleggen waardoor dit komt of je hebt medische rapporten dan kun je in bezwaar gaan of daarna in beroep. Je moet dan wel binnen de tijd zitten dat het nog kan.
Anders kun je opnieuw een formulier beoordeling arbeidsvermogen invullen met daarbij een toelichting en kopieën.

https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/beoordeling-arbeidsvermo...

Of vrijwilligerswerk wel of niet mee weegt in de beoordeling arbeidsvermogen hangt af van het soort vrijwilligerswerk en hoeveel uur en hoeveel begeleiding.

Laatst gewijzigd op: 19 oktober 2017 22:30

Hoi Josta,

 

Op het vrijwilligerswerk staat bij mij geen druk. Doe het bovendien maar 6-8 uur per week. 

De beoordeling arbeidsvermogen gaat om 4 punten. Heb je er minimaal 1 van de 4 niet. Dan krijg je toch als beoordeling: 'geen arbeidsvermogen'.

Groetjes,

Wannes

Dat hebben ze mij ook gezegd. En ik doe geen vrijwilligerswerk. Heb alleen een rijbewijs, en Arbeidsvermogen toegekend gekregen. Heb vaker dit soort verhalen gehoord. Vind het sowieso rare gang van zaken. Ik ben niet bedlegerig, en daarom Arbeidsvermogen zeiden ze telefonisch, maar andere mensen zijn dat ook niet en doen vrijwilligerswerk. En dan nog geen arbeidsvermogen.

Laatst gewijzigd op: 20 oktober 2017 11:32

Blijft raar, maar heb opnieuw de criteria doorgelezen en begrijp nu ook wat de uwvdame zei: ik ben hoogopgeleid hbo/wo - ik zou in theorie met 2 uur per dag het minimumuurloon kunnen verdienen. Er geldt nu ook een 10 uursweeknorm, of misschien gold die altijd al, maar heb ik niet goed gekeken. Lijkt op meten met 2 maten. Ik zou ook niet weten waar ik een baan van 2 uur per dag vandaag zou moeten halen die het minimumuurloon zou verdienen op hbo/wo-niveau. Dit was overigens mijn herbeoordeling van de beoordeling. Dan alleen bezwaar etc. ik zie wel. Heb er nu even geen zin in.

Even gegoogled. Op: http://www.advokatenkollektief.com/wajong-thuis-afwast-arbeidsvermogen-deel-ii/ staat waarom er av toegekend wordt. Deel 1 dateert van januari 2017 http://www.advokatenkollektief.com/wajong-thuis-zelf-afwast-arbeidsvermo...

Dit lijkt alleen over wajong 2015 te gaan, maar tussen de regels door staat ook owajong.

Laatst gewijzigd op: 20 oktober 2017 21:51

Ik ben nu op het forum ook mensen tegengekomen die geen av hebben en wel werken... topic onder inkomen en uitkering. Volledig afgekeurd en wel willen werken. Ik begrijp niet hoe dit kan.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!