Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Tip: Nu al extra sparen om eerste maanden 2018 te overbruggen als je uitkering wordt gekort
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Tip: Nu al extra sparen om eerste maanden 2018 te overbruggen als je uitkering wordt gekort
jan
267712

Tip voor als je Wajong-uitkering  vanaf 1 januari 2018 wordt gekort door de beoordeling arbeidsvermogen.

Je zult de wijziging van het (gezins)inkomen door de korting zelf begin volgend jaar moeten doorgeven aan organisaties om daar weer meer van te krijgen. Denk bijvoorbeeld aan  de toeslagen van de belasting, UWV toeslag, aanvulling vanuit de bijstand van de gemeente.

Het zal waarschijnlijk ongeveer drie maanden in 2018 duren voordat de organisaties hun bedragen hebben aangepast. Het is verstandig nu al extra te sparen om deze maanden te overbruggen.

Pagina's

Hoe zit het eigenlijk met huur en zorgtoeslag vanaf jan 2018? De belastingdienst zal een voorschot berekenen gebaseerd op het voorgaande jaar, waarin je dus 75% wajong ontving. Wordt dat dan automatisch rechtgetrokken? Of kun je zelf nog iets doen om te zorgen dat je vanaf januari het juiste bedrag zal krijgen….En hoelang zal het duren tot de huurtoeslag wel correct is, als dit automatisch gaat.

Laatst gewijzigd op: 02 september 2017 09:52

quote:

Op 2 september 2017 schreef ieffok het volgende:

Hoe zit het eigenlijk met huur en zorgtoeslag vanaf jan 2018? De belastingdienst zal een voorschot berekenen gebaseerd op het voorgaande jaar, waarin je dus 75% wajong ontving. Wordt dat dan automatisch rechtgetrokken? Of kun je zelf nog iets doen om te zorgen dat je vanaf januari het juiste bedrag zal krijgen….En hoelang zal het duren tot de huurtoeslag wel correct is, als dit automatisch gaat.

Als je een proefberekening maakt met bruto 75% wajong per maand ( *12 en eventueel *1.08 (vakantiegeld) en met bruto 70% wajong per maand (*12 en eventueel *1.08 vakantiegeld) dan zie je dat (op dit moment proefberekening 2017 voor alleenstaande) helemaal geen verschil uit maakt in de hoogte van zorg en huurtoeslag of je 75% wajong of 70% wajong ontvangt. Dus  valt er niks te corrigeren.

partner van tt

@partner van tt

Heb het berekend met de wajong rekenhulp https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/index.aspx en de proefberekening toeslagen https://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/toeslagen/ 
 
Helaas, huur- en zorgtoeslag blijven inderdaad hetzelfde, ondanks dat je uitkering wordt gekort.

Partner van tt;

Veel mensen die de korting krijgen, werken. Hierdoor is de wajong lager, maar totaal inkomen hoger. Dan kan het wel zo zijn dat de korting je nét ietsjes hoger zet in de toeslagen.

Laatst gewijzigd op: 06 september 2017 13:38

quote:

Op 6 september 2017 schreef Mahayana het volgende:

Partner van tt;Veel mensen die de korting krijgen, werken. Hierdoor is de wajong lager, maar totaal inkomen hoger. Dan kan het wel zo zijn dat de korting je nét ietsjes hoger zet in de toeslagen.

Dit klopt voor mensen die onder de oude wajong vallen en tot maximaal 20% bijverdienen. Dan kan het wel een verschil uitmaken op de toeslagen. Maar zodra men meer verdient dan die 20% wordt men in een lagere uitkeringsklasse uitbetaald en valt men sowieso niet onder de verlaging naar 70% omdat de uitkering al lager is.

Bij de nwajong moet men, als men tot maximaal  20% bijverdient, deze weer inleveren bij het uwv en verandert er dus niks aan de toeslagen. En verdient men meer dan valt men in een lagere uitkeringsklasse (65%) en valt men ook niet onder de verlaging.

Maar de vraag ging over een wajong van 75% versus 70% zonder verdere inkomsten;-)

partner van tt

Laatst gewijzigd op: 06 september 2017 16:10

de nieuwe wajong werkt toch niet met uitkeringklassen?

quote:

Op 6 september 2017 schreef j96 het volgende:

de nieuwe wajong werkt toch niet met uitkeringklassen?

Jawel:

https://perspectief.uwv.nl/forum/s/inkomstenverrekening-bij-werken-naast...

 

Hoi j96,

De Oude Wajong kent wel uitkeringsklassen, deze zijn gekoppeld aan arbeidsongeschiktheidsklassen.

De Wajong2010 kent 3 regelingen:
- De werkregeling
- De uitkeringsregeling
- De studieregeling

De inkomsten worden in de werk- en uitkeringsregeling op dezelfde manier toegepast. De studieregeling is van toepassing wanneer je een opleiding volgt waarbij je aanspraak maakt op de studiefinanciering. De Wajong2010 bedraagt dan 25% van het minimum(jeugd)loon.

Via deze link vind je ook informatie over de regelingen van de Wajong2010.

Met vriendelijke groet,
Daniela
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 07 september 2017 15:16

Verwacht niet veel van de UWV toeslag naar sociaal minimum als je 23 jaar of ouder bent en alleen staand. Dit scheelt namelijk maar enkele euro's boven op de 70 procent. Vandaar dat ze die toeslag niet hebben afgeschaft. Aanvullingen vanuit de gemeente die zul je (als je ze krijgt) ook al vaak hebben gekregen bij de 75 procent. Huurtoeslag idem. Meestal zat die ook al bij de 75 procent op zijn hoogst. 

Laatst gewijzigd op: 10 september 2017 17:15

Kan misschien wel weer schelen met de kwijtschelding van de gemeentelijke belastingen. Kreeg het soms wel, soms niet, vanwege iets boven bijstand. Ook toen ik met schulden zat kreeg ik het niet. De laatst paar jaar krijg ik het wel weer. Snap het niet.

Houd zelf mijn uitkering vanwege mijn leeftijd maar vind het vervelend voor andere personen. En sparen is lastig als je al krapjes zit.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!