Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Studiefinanciering met vereenvoudigde WaJONG
Vereenvoudiging Wajong
Studiefinanciering met vereenvoudigde WaJONG
Untangle
7746

Is het mogelijk om met de vereenvoudigde WaJONG studiefinanciering te kunnen ontvangen, zonder dat dit gevolgen heeft voor de uitkering?

Het gaat bijvoorbeeld om het collegegeldkrediet. Maar het zou ook om een tijdelijke lening / aanvullende beurs kunnen gaan, om benodigdheden voor de studie aan te kunnen schaffen.

De WaJONG is geen vetpot en sommigen kunnen voor financiele steun geen beroep doen op bijvoorbeeld hun ouders of familie. In dit soort situaties zou dat een uitkomst kunnen zijn.

Ik heb al heel wat afgezocht maar kan eigenlijk niets vinden over dit specifieke onderwerp.

Daar wil ik nog even aan toevoegen dat bijverdienen niet altijd een optie is. In de eerste plaats kan bij een voltijdsopleiding niet (altijd) bijverdiend worden (naast de tijd die de studie zelf opslokt), zeker als je ook meeweegt dat mensen die een dergelijke uitkering hebben een studie zelf vaak al genoeg energie opeist.

Daarnaast mag je niet al het verdiende geld zelf houden en heeft inkomsten uit arbeid wel gevolgen voor de uitkering.

Ik weet dat er soms ook regelingen voor minima zijn, maar dat verschilt per gemeente en komen daar nog veel meer mitsen en maren bij kijken die dat soms gewoon geen optie maken.

Ik denk dat dit artikel https://perspectief.uwv.nl/artikelen/nieuwe-wajongwet-vanaf-1-september-... en de video die je hier kan vinden (zowel voor de wajong 2010 als de wajong 2015)https://perspectief.uwv.nl/artikelen/nieuwe-wajongwet-vanaf-1-september-... je vraag zullen beantwoorden.

Bij de oude wajong heeft studiefinanciering nooit invloed gehad op het recht op wajong dus daar verandert er eigenlijk niks.

Het door jou aangegeven artikel had ik al gelezen en het woord "studiefinanciering" komt er geen enkele keer voor. Ik vind het allemaal wat onduidelijk, vandaar mijn vraag hier. Persoonlijk, aangezien met het leenstelsel nagenoeg de hele studiebeurs een lening is, zou ik denken dat het niet zo'n probleem is.

quote:

Op 9 augustus 2020 schreef tt het volgende:

Bij de oude wajong heeft studiefinanciering nooit invloed gehad op het recht op wajong dus daar verandert er eigenlijk niks.

Alle WaJONG-uitkeringen gaan naar hetzelfde beleid, dus wat het oude beleid van deze specifieke uitkering is, is irrelevant.

Bij de WaJONG 2015 ben je (in het oude beleid) ook gelijk de uitkering kwijt als je alleen al Stufi aanvraagt, naar ik begrepen heb. Zolang het niet zeker is hoe dat zit in het nieuwe beleid zit, loop ik liever geen risico's. Maar studeren zonder in elk geval collegegeldkrediet, is voor mij financieel niet mogelijk.

Ik hoop dat een official hier een antwoord op kan geven.

Beste Untangle,

Allereerst van harte welkom op het Perspectief forum!

Ik lees dat je graag wilt weten of je met de vereenvoudiging Wajong(VWAJ) studiefinanciering mag ontvangen en of dit gevolgen heeft voor je Wajong. Slim dat je dit uitzoekt.

Ik kan je vertellen dat in de vereenvoudiging Wajong (VWAJ) studiefinanciering geen invloed heeft op de verschillende Wajong uitkeringen bij ons. Je kunt dus naast je Wajong gerust studiefinanciering ontvangen.  

Ik wens je een fijne en zonnige dag vandaag!

Met vriendelijke groet,
Jim
UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 10 augustus 2020 09:58

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!