Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Sticky-Toeslag op je Wajong-uitkering?
Inkomen en uitkering
Sticky-Toeslag op je Wajong-uitkering?
UWV Webcare
13667012

 

Vanaf 1 januari 2018 kun je bij een Wajong-uitkering te maken krijgen met de uitkeringsverlaging. Er komen veel vragen binnen over het recht op een toeslag en wanneer je deze kunt aanvragen.

We maken er daarom een sticky-topic van, zodat alle informatie duidelijk en overzichtelijk bij elkaar staat.

 Wanneer heb je recht op een toeslag?

 Een toeslag is een aanvulling op je inkomsten. Als jouw totale (gezins)inkomsten onder het sociaal minimum komen, dan kan je misschien een toeslag van UWV krijgen:

- Als je een uitkering van UWV ontvangt
- Je bent 18 jaar of ouder

Je kan een toeslag krijgen op het moment dat je totale inkomsten lager zijn dan het sociaal minimum dat voor jouw leefsituatie geldt.

Je leefsituatie hangt af van of je met iemand samenwoont, en met wie. Er zijn 3 verschillende leefsituaties mogelijk voor de toeslag:

- Je bent getrouwd of daarmee gelijkgesteld
- Je bent alleenstaand
- Je bent alleenstaand- woningdeler

Bekijk het stappenplan om te bepalen welke leefsituatie voor jou geldt.

Wij kijken naar jouw sociaal minimum om te bepalen of je recht hebt op een toeslag en hoe hoog die toeslag wordt.

Hoe vraag je de toeslag aan?

De toeslag op je Wajong-uitkering kun je hier aanvragen. Kun je geen aanvraag via internet doen? Neem dan telefonisch contact op met UWV.
 

Wanneer kan je de toeslag aanvragen?

De toeslag kan je aanvragen vanaf het moment dat er een wijziging in de hoogte van je uitkering/inkomsten heeft plaats gevonden. Vraag de toeslag binnen 6 weken na deze wijziging aan. Wij nemen dan binnen 8 weken een beslissing en laten je weten of je recht hebt op de toeslag.

In dit artikel van Perspectief vind je meer info over de toeslag.

Op de website Perspectief is een nieuw artikel geplaatst over het aanvragen van de toeslag. Lees het hele artikel hier.

Pagina's

Allereerst bedankt voor het super snel maken van dit topic! 

TT maakte in mijn topic nog een heel goede opmerking, (dat gebeurt wel vaker) en die ging over de datum van aanvragen toeslag. In principe is dit vanaf het moment dat je de betaalspecificatie voor de maand Januari ontvangen hebt. Dus rond 14 december zou je de toeslag kunnen aanvragen?
 
Echter weet UWV al precies wie er wat gaat krijgen, dus met een beetje gepuzzel is er misschien wel iets te bedenken om dit eerder te doen? Scheelt dan toch 4 weken.
 
Ps. Misschien kun je mijn topic beter sluiten, want anders lopen de gesprekken straks nog door elkaar ;) 

Misschien kan er door het UWV nog even gemeld worden hoe je als alleenwonende alleenstaande Wajonger jouw sociaal minimum per maand kan berekenen?

@ ieffok  over de betaalspecificatie die ontvang je pas in de maand dat er uitbetaald wordt, dus de specificatie van januari pas rond 14 januari.

Ik ga even doen alsof ik het antwoord op mijn eigen vraag niet weet omdat ik merk dat de cijferjes die uwv geeft  voor veel wajongers erg ingewikkeld zijn.

Ik stel de vraag voor een alleenstaande alleenwonende wajonger (of daarmee vergelijkbaar).

Een wajonger met arbeidsvermogen ontvangt vanaf 1 januari een wajong ( als er niet gewerkt wordt)van 70%% minimumloon. Per 1 januari is het minimumloon €1578 bruto dus 70% van het minimumloon is €1104.60

Het sociaal minimum voor januari 2018 is nog niet bekend maar het sociaal minimum is op dit moment voor die alleenstaande, alleenwonende €53,52 per dag. Om dat om te rekenen naar per maand moet je dat met 21,75 vermenigvuldigen. dus per maand wordt dat 53,52*21,75=1164.06

Het bruto sociaal minimum ligt nu dus hoger dan een bruto wajong van 70%van 2018. Als dat in januari, met de gegevens van 2018 nog zo is heeft een alleenstaande, alleenwonende wajonger met arbeidsvermogen dan recht op de toeslag?

quote:

Op 20 november 2017 schreef tt het volgende:

@ ieffok  over de betaalspecificatie die ontvang je pas in de maand dat er uitbetaald wordt, dus de specificatie van januari pas rond 14 januari.

Oja kak, lekker opgelet. Je kan het ding pas rond die tijd aanvragen dan dus..  Zit nog steeds te hopen dat UWV jouw opmerking hierover gaat beantwoorden.......

 

Hallo Ieffok,

Goed dat je meedenkt.

Gaat je Wajong-uitkering vanaf 1 januari 2018 omlaag, dan is het niet zinvol om nu al een toeslag aan te vragen. Het sociaal minimum vanaf januari 2018 is nog niet bekend. Op dit moment kunnen wij dan ook de toeslagbedragen op de Wajong-uitkering voor 2018 nog niet berekenen. Houd onze website in de gaten, wij plaatsen hier de nieuwe bedragen voor het sociaal minimum zodra deze bekend zijn.

1/2

Laatst gewijzigd op: 21 november 2017 10:42

2/2

@ Tiene, TT geeft als reactie op jouw bericht een goed overzicht voor het berekenen van je bruto Wajong en het sociaal minimum. Let wel op de verschillen in de vastgestelde bedragen tot en met 22 jaar. Je kunt ook de rekenhulp gebruiken voor het berekenen van je Wajong-uitkering. De bedragen in de rekenhulp voor het minimumjeugdloon zijn al aangepast naar 2018. Wanneer het sociaal minimum voor 2018 bekend is, kun je deze berekening gebruiken. Uiteraard berekent UWV je toeslag binnen 8 weken na ontvangst van je aanvraag.

Ik wens jullie allemaal een fijne dag toe!

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 21 november 2017 10:43

Oke ik snap dat uwv nu nog geen antwoord kan (of wil?) geven op mijn concrete vraag omdat de bedragen van het sociaal minimum voor de toeslagen voor 2018 nog niet bekend zijn.

Maar als die wel bekend zijn en ik mijn vraag dan herhaal wordt er dan wel een antwoord gegeven? (zoals eerder gezegd voor veel wajongers zijn de cijfertjes van uwv abracadabra)

Zeker goed om je vraag nog een keer te stellen, als de bedragen voor het sociaal minimum 2018 bekend zijn, tt. Wij hebben dan ook meer informatie over de hoogte van een Wajong in de situatie die jij schetst ;-).

Laatst gewijzigd op: 22 november 2017 15:04

quote:

Op 22 november 2017 schreef Nelleke - moderator namens UWV het volgende:

Zeker goed om je vraag nog een keer te stellen, als de bedragen voor het sociaal minimum 2018 bekend zijn, tt. Wij hebben dan ook meer informatie over de hoogte van een Wajong in de situatie die jij schetst ;-).

De hoogte van de wajong voor een alleenstaande, alleenwonende wajonger met arbeidsvermogen die niet werkt per 1 januari 2018 is toch al bekend;-P https://perspectief.uwv.nl/artikelen/vernieuwde-rekenhulp-voor-wajongers (inclusief de bedragen voor als er wel gewerkt zou worden, gewoon invullen in de rekenhulp;-P

Maar als het sociaal minimum voor 2018 bekend is zal ik mijn vraag met concrete cijfers even herhalen:-)

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!