Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > Sticky - Eerste Kamer akkoord met Wet vereenvoudiging Wajong
Vereenvoudiging Wajong
Sticky - Eerste Kamer akkoord met Wet vereenvoudiging Wajong
Saraya - moderator namens UWV
1569212

26 mei 2020 heeft de Eerste Kamer ingestemd met het Wetsvoorstel vereenvoudiging Wajong. De regels voor de berekening van de Wajong-uitkering worden in dit wetsvoorstel eenvoudiger. Hierdoor gaat de Wajonger er over het algemeen op vooruit als hij gaat werken. En kan de Wajonger altijd terugvallen op de Wajong als hij zijn baan verliest. Ook wordt vanaf het nieuwe schooljaar de volledige Wajong-uitkering behouden als er een opleiding wordt gevolgd. De overige maatregelen uit de wet worden per 1 januari 2021 ingevoerd.

Lees meer over de Wet vereenvoudiging Wajong op rijksoverheid.

 

 

Pagina's

Beste leden,

Jan heeft gisteren een voorstel gedaan om een apart thema aan te maken voor de nieuwe wetgeving. Om het forum overzichtelijk te houden vonden we dit een zeer goed voorstel, dus bij deze. Dank voor het meedenken Jan! 

We zullen via dit thema iedereen zoveel mogelijk op de hoogte houden. Hier kan je alle vragen stellen die betrekking hebben op de nieuwe wetgeving.

Uiteraard hebben  we wel even de tijd nodig om ons in te lezen en alles te inventariseren, maar we doen ons best iedereen zoveel mogelijk op de hoogte te houden en jullie vragen te beantwoorden. 

Edit: Mochten jullie een beter passende naam hebben voor het thema, laat het vooral weten.

Laatst gewijzigd op: 29 mei 2020 11:13

Beste,

Als je nu een baan hebt, welke maanden van dit jaar worden dan gebruikt om de hoogte van het garantiebedrag te bepalen?

Groet,

Er zijn nog maar weinig details bekend, maar wat kan het gaan betekenen voor iemand die in de Oude Wajong regeling valt en ZZP'er is, in de vorm van bijvoorbeeld een webshop.

Op dit moment kun je volgens de rekenhulp per maand ongeveer tot € 325 bruto bij verdienen voordat er gekort gaat worden op je uitkering. Kan dat gaan veranderen?

https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/oude-wajong/index.aspx

Beste allemaal,

We willen niet onder elke vraag dezelfde reactie plaatsten, vandaar even dit berichtje.

Mariska en ik zijn achter de schermen druk bezig om alle vragen die worden gesteld op het forum te verzamelen, zodat we daar op terug kunnen komen zodra wij concrete informatie hebben vanuit UWV.

Op dit moment weten nu eigenlijk nog net zoveel, of beter gezegd, net zo weinig als jullie en we willen niet met nietszeggende antwoorden komen. 

Dus, weet dat we ons uiterste best doen om zo snel mogelijk alles op een rijtje te krijgen en informatie te verzamelen om de vragen te beantwoorden. Blijf alsjeblieft wel zoveel mogelijk jullie vragen stellen, zodat we weten waar jullie tegen aan lopen. We kunnen dan een zo compleet mogelijk overzicht maken van wat we nodig hebben. 

Alvast dank en een mooi Pinksterweekend toegewenst!

quote:

Op 29 mei 2020 schreef Twan het volgende:

Er zijn nog maar weinig details bekend, maar wat kan het gaan betekenen voor iemand die in de Oude Wajong regeling valt en ZZP'er is, in de vorm van bijvoorbeeld een webshop.

Op dit moment kun je volgens de rekenhulp per maand ongeveer tot € 325 bruto bij verdienen voordat er gekort gaat worden op je uitkering. Kan dat gaan veranderen?

https://www.uwv.nl/particulieren/rekenhulpen/oude-wajong/index.aspx

Ik heb een topic geopend over wat er gaat veranderen voor ondernemers in 2021:
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wat-verandert-er-voor-zelfstandig-ond...

quote:

Op 28 mei 2020 schreef erikvanstee het volgende:

Als je nu een baan hebt, welke maanden van dit jaar worden dan gebruikt om de hoogte van het garantiebedrag te bepalen?
Groet,

Dat staat in het besluit garantiebedrag.
Het garantiebedrag wordt vastgesteld over de volgende maanden als je inkomen (uit loondienst) in 2020 hebt:
a. de maand september of eerder: de maanden september, oktober en november
2020;
b. de maand oktober: de maanden oktober en november 2020;
c. de maand november: de maand november 2020;
d. de maand december: de maand januari 2021

Voor zelfstandigen is dit anders.
Bron: https://www.internetconsultatie.nl/besluitwajong

Hallo allemaal.

Ik heb dit bericht net onder een mooie suggestie van Jan geplaatst, maar ik deel het ook even hier, in de hoop dat meer mensen het lezen:

Is het een idee om per onderwerp alvast een topic te openen waarin we de kleine brokjes (officiële) informatie die we nu hebben alvast te delen? We kunnen dan telkens als er meer bekend wordt vanuit UWV het topic aanvullen.

Is hier behoefte aan? We moeten wel eerlijk vermelden dat we nu nog niet echt concrete informatie hebben om inhoudelijk op de vragen in te gaan, maar als we het op deze manier doen blijft het straks overzichtelijk.

We zouden graag jouw/jullie mening hierover willen horen. We vinden het fijn als iedereen mee wil meedenken, zodat we zoveel mogelijk aan ieders wensen tegemoet kunnen komen. 

Is het misschien een goed idee om een soort nieuwe feiten en fabels te hebben met betrekking tot re_intergratie, waarbij de wajong 2020 centraal staat?

Een voorbeeld van de oude feiten en fabels heb ik hier: https://perspectief.uwv.nl/artikelen/feiten-en-fabels-over-re-integratie...

Goedemorgen allemaal,

Via deze link naar de website van de Rijksoverheid kun je een korte opsomming terugvinden van de maatregelen die per 1 januari 2021 ingaan. We beseffen ons dat hiermee natuurlijk lang niet alle vragen die jullie hebben worden beantwoord. Zodra er meer informatie beschikbaar komt volgt er weer een update. 

 

Laatst gewijzigd op: 16 juni 2020 09:26

Voorbeeld van informatie van Rijksoverheid waar je niets aan hebt:

Heb ik meer inkomen als ik een hogere opleiding heb gedaan?
Ja, je salaris is dan vaak hoger, dus je totale inkomen ook.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!