Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Sociaalweb.nl: "Bed, bad en brood zijn niet genoeg voor participatie in een fatsoenlijke samenleving"
Nieuws
Sociaalweb.nl: "Bed, bad en brood zijn niet genoeg voor participatie in een fatsoenlijke samenleving"
D. Mast
9223

Op http://www.sociaalweb.nl/blogs/bed-bad-en-brood-zijn-niet-genoeg-voor-pa... het volgende:

quote:

Bed, bad en brood zijn niet genoeg voor participatie in een fatsoenlijke samenleving

Het grootste deel van de kinderen en jongvolwassenen in onze samenleving behoort tot de meest gelukkige en best opgeleide generatie in vergelijking tot de rest van de wereld. We leven al langdurig in vrede en ongekende welvaart en de criminaliteit daalt in onze samenleving. De keerzijde van het verhaal is dat een toenemende groep kinderen en mensen met een beperking in toenemende mate buiten de boot valt en vaak niks te doen heeft.

Wie geeft ze een hand?Vroeger waren er voor jongvolwassenen de ‘kleine baantjes’ en sociale werkplaatsen waarin ze een zinvolle dagbesteding hadden en mede daardoor een zinvol bestaan en contact met anderen. Maar de sociale werkplaatsen worden in rap tempo gesloten en kleine baantjes verdwijnen onder de “Eigen Kracht”, en ‘Eigen Verantwoordelijkheid’-mantra’s (bijvoorbeeld van premier Rutte) steeds meer. En dat is niet goed, want in een inclusieve samenleving hoort er ook plaats te zijn voor zij die het minder getroffen hebben qua capaciteiten.

Meedoen met een goed en actief leven met eigen keuzes, midden in de samenleving.

Hoe mooi is dit beeld?

Voor de bedrijven zal dat ook zijn moeilijke kanten hebben. Het is maatwerk.

Kennis van de ziekte/beperking/stoornis, specifieke regels, aanpassingen van de werkplek.

Vaardigheden in sociale omgang, explosieve groepsdynamiek, pesten, onderkennen overbelasting, onderkennen onveilige situaties, structuur aanbrengen, wie kan wel bij elkaar en wie niet, welkom laten voelen, aansturen, duidelijkheid aangeven wat wel en niet mag en kan.

Relaties met jobcoach/begeleiding, mantelzorger, UWV, belastingdienst, ander bedrijven om kennis en ervaring uit te wisselen en op te bouwen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!