Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Reactieformulier beoordeling arbeidsvermogen
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Reactieformulier beoordeling arbeidsvermogen
Deurmat
410910

Hallo allemaal

Op het reactieformulier van de beoordeling kun je aangeven dat je het niet eens bent om medische reden of dat je het niet eens bent met de beslissing om een andere reden. Wat is nu werkelijk het verschil tussen de twee keuzes?

Ik wil graag reageren dat ik het niet eens ben met de beoordeling maar de reden heeft te maken met de reden waarom ik in de wajong zit. Ik neem aan dat dit dan onder medisch valt aangezien het waarschijnlijk niet de bedoeling is dat ik een heel persoonlijk verhaal ga schrijven in het formulier.

Weet iemand toevallig ook al wat de volgende stappen zijn nadat UWV contact opneemt met je nadat je aangeeft het niet eens te zijn om medische redenen?

Alvast bedankt,
de Deurmat.

Het meest waarschijnlijk lijkt mij dat je opgeroepen wordt door een VG als je medische en door een AD als je niet-medische bezwaren hebt tegen het voorlopige oordeel.

Snap zelf ook niet goed wat het verschil nu is. Heb zelf ook voor een medisch bezwaar gekozen. Maar bij mij lag de situatie anders: kreeg meteen definitieve uitslag, telefonisch aangegeven het er niet mee eens te zijn, één dag later lagen de vragenlijsten op de deurmat, ingevuld, opgestuurd en kreeg een aantal dagen na het versturen een uitnodiging voor een gesprek met de verzekeringsarts (7 dagen daarna) op de deurmat.

Gesprek met arts: je gegevens worden gecontroleerd en eventuele aanvullingen op je dossier worden gekopieerd, dat is het wel. Ga er ook niet van uit dat het gesprek verandering brengt in de uitslag. Twee dagen na het gesprek kreeg ik de definitieve (ja, voor mij de tweede) uitslag binnen: arbeidsvermogen.

Neem het gesprek met de arts/ deskundige op, want bij mijn gesprek hebben ze mijn woorden verdraaid wat betekend dat nu in het verslag van de arts staat dat ik het eens ben met mijn arbeidsvermogen. Maar op de geluidsopname is toch echt wat anders te horen.

Bedankt voor de reacties, ik heb die (medische?) vragenlijst even opgezocht en ik geloof dat dit het is?

http://www.gemiva-svg.nl/Bestanden/Organisatie/Projecten/Van_AWBZ_naar_W...

Vind het een erg hoog zwart/wit gehalte hebben met weinig ruimte voor argumentatie of iets er tussen in wat vooral belangrijk is bij psychische problemen. Een gesprek is dus eigenlijk bijna wel nodig wil je iets duidelijk kunnen maken. Het zal uiteindelijk denk ik niet zo heel veel uitmaken welke keuze je maakt op het reactieformulier.

*Edit: Ik zie dat er in de PDF die ik heb gelinked onderin nog een andere vragenlijst staat, die is een stuk beter opgesteld.

Dit zijn inderdaad de vragenlijsten die ik opgestuurd heb gekregen (de onderste is de medische vragenlijst, je krijgt ze beide). Wil niet zeggen dat je die automatisch krijgt als je het reactieformulier instuurt.

Meeste mensen die deze vragenlijsten ontvangen schrijven er ook nog een heel verhaal bij in een bijlage. Maar echt, geloof me, wordt geen rekening mee gehouden, zonde van je tijd en energie. Als je volgens het UWV arbeidsvermogen hebt omdat je in/ sinds 2008 hebt gewerkt/ een re-integratietraject hebt gevolgd, dan blijft het UWV hoe dan ook bij het standpunt dat je daarmee bewezen hebt arbeidsvermogen te hebben, zie ook de laatste ontwikkelingen op https://perspectief.uwv.nl/forum/s/arbeidsvermogen-en-gewerkt-hebben. De zogenaamde criteria die opgesteld zijn om te bepalen of je arbeidsvermogen hebt, gelden NIET wanneer je in/ sinds 2008 gewerkt hebt. Blijkbaar. Typisch gevalletje 'ongelijke behandeling'. Dat op zichzelf is al reden genoeg om naar de rechter te stappen.

Laatst gewijzigd op: 22 december 2015 16:52

Beste UWV

Staat dit antwoord wel in het juiste topic?
Haha. Toch bedankt! Nu van die gluhwein afblijven!

*hik* :-)

Scherp opgemerkt @ieffok, bedankt voor het melden. Ik heb het antwoord naar het juiste topic verplaatst.

@Deurmat krijgt vanmiddag een antwoord op zijn vraag.

Met vriendelijke groet,

Ellen

UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 23 december 2015 12:54

Beste Deurmat,

Je vraagt waarom er, wanneer je aangeeft dat je het niet eens bent met de voorlopige beoordeling, een onderscheid is tussen een medische en niet-medische reden. Het antwoord op deze vraag moet ik je schuldig blijven. 

Als je wilt, kan ik deze vraag uitzetten bij de inhoudsdeskundige. Maar voor het beantwoorden van jouw vraag wat jij dan moet aankruisen, is dit niet relevant. Jij geeft namelijk aan dat je het niet met de voorlopige beoordeling eens bent vanwege de reden waarom je in de Wajong zit. Dit is een medische reden inderdaad, dus dat kun je aankruisen.

Met vriendelijke groet,

Ellen

UWV Webcare

Laatst gewijzigd op: 23 december 2015 14:22

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!