Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Reactie van UWV naar aanleiding van nieuwsbericht in Trouw over niet beoordelen arbeidsvermogen van 50 plussers
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Reactie van UWV naar aanleiding van nieuwsbericht in Trouw over niet beoordelen arbeidsvermogen van 50 plussers
Ellen - moderator namens UWV
2230812

In dagblad Trouw stond vanochtend een artikel waarin werd gesuggereerd dat alle Wajongers die ouder zijn dan 50 jaar niet meer worden beoordeeld op arbeidsvermogen. Hierover zou UWV samen met staatssecretaris Klijnsma van SZW afspraken hebben gemaakt. Het artikel behoeft enige nuancering.

Op basis van de afspraken met staatssecretaris Klijnsma van SZW is alleen de basis voor de vooraankondigingsbrieven die de oude Wajongers van UWV ontvangen veranderd. Daardoor krijgen meer Wajongers een voorlopige beoordeling geen arbeidsvermogen 

Het gaat hier om mensen met een oude Wajong-uitkering die op 31 december 2017 50 jaar of ouder zijn. Een deel van deze mensen heeft in november – december dit jaar al een brief ontvangen waarin staat dat zij geen arbeidsvermogen hebben. Dit was vooruitlopend op de afspraak met staatssecretaris Klijnsma. Voor deze groep veranderde er immers niets en UWV wilde deze groep nog in 2016 ontzorgen.

Van de mensen die nog geen brief hebben gekregen, wordt op basis van de gegevens in onze systemen gekeken of ze naast hun uitkering al werken in loondienst of als zelfstandige of actieve ondersteuning bij hun re-integratie van UWV krijgen. Als dat zo is, is het meestal duidelijk dat ze arbeidsvermogen hebben. Deze mensen krijgen in het eerste kwartaal van 2017 een voorlopige beoordeling waarin staat dat zij arbeidsvermogen hebben. Naar aanleiding van deze voorlopige beoordeling kunnen ze aangeven of ze het er wel of niet mee eens zijn, net als bij andere leeftijdsgroepen gebeurd is. Voor hen heeft de uitkeringsverlaging waarschijnlijk geen consequenties, omdat zij door het verrekenen van hun inkomsten vaak al een uitkering hebben die lager is dan 75 procent van het wettelijk minimumloon. Deze lagere uitkeringspercentages blijven ongewijzigd.

De mensen uit deze groep die niet werken (in loondienst of als zelfstandige) of die geen actieve ondersteuning bij hun re-integratie van UWV genieten, krijgen een voorlopige beoordeling dat zij geen arbeidsvermogen hebben.

Voor de mensen met een Wajong 2010 uitkering geldt deze aanpassing niet omdat voor deze groep al bij de aanvraag van de uitkering al beoordeeld is of zij arbeidsvermogen hebben.

 

 

Pagina's

Met andere woorden, sinds de brief van Klijnsma naar de tweede kamer (van 2 december zie ook hier https://perspectief.uwv.nl/forum/s/de-stand-van-zaken-herbeoordeling-tm-...) waarin gesteld wordt dat de laatste leeftijdscohort op basis van minder indicatoren beoordeeld gaat worden is er niks veranderd.
Men krijgt nog steeds een herbeoordeling, ook als men 50+ is, er wordt alleen sneller geen av aangenomen.

Precies. Dit is waar die brief van Jetta Klijnsma van begin december over ging.

Dan mag Trouw zich verantwoorden over alle commotie die ze hebben veroorzaakt met hun artikel.
En dat is niet voor het eerst.

De Tweede Kamer wil niet dat er op basis van een leeftijdsgrens uitgezonderd wordt van herbeoordeling. Vandaar dat de constructie met 'de basis voor de vooraankondigingsbrieven' gebruikt wordt.

Laatst gewijzigd op: 19 december 2016 16:46

quote:

In het originele topic schreef Ellen - moderator namens UWV:

Van de mensen die nog geen brief hebben gekregen, wordt op basis van de gegevens in onze systemen gekeken of ze naast hun uitkering al werken in loondienst of als zelfstandige of actieve ondersteuning bij hun re-integratie van UWV krijgen. Als dat zo is, is het meestal duidelijk dat ze arbeidsvermogen hebben. Deze mensen krijgen in het eerste kwartaal van 2017 een voorlopige beoordeling waarin staat dat zij arbeidsvermogen hebben.

Dus, de planning is dat iedereen die werkt in loondienst of als zelfstandige of actieve ondersteuning bij re-integratie in het eerste kwartaal 2017 een brief krijgt met "arbeidsvermogen".
Er wordt bij de voorlopige beoordeling voor deze groep dus niet gekeken in het dossier of men wel/niet voldoet aan de vier criteria.

Klopt deze redenering?

Laatst gewijzigd op: 19 december 2016 17:15

Klopt Jan. Maar dit geldt voor alle leeftijdsgroepen. Hoewel er voor andere leeftijdsgroepen meer punten zijn waarnaar gekeken wordt. Pas als iemand aangeeft het niet eens te zijn met de voorlopige beoordeling, worden de criteria voor arbeidsvermogen erbij gepakt. 

Laatst gewijzigd op: 19 december 2016 17:27

Hoe kan dat dan dat het vanmorgen zelfs op teletekst stond?

Laatst gewijzigd op: 19 december 2016 17:49

quote:

Op 19 december 2016 schreef Ria het volgende:

Hoe kan dat dan dat het vanmorgen zelfs op teletekst stond?

Omdat men klakkeloos berichten van elkaar overneemt. En "toch geen herkeuring" (of eigenlijk toch geen herbeoordeling)natuurlijk veel beter klinkt (en vanuit politiek oogpunt misschien bedoelt om hopelijk toch zieltjes te winnen voor de verkiezingen) dan te stellen, ook de oudere groepen krijgen gewoon nog te maken met een herbeoordeling alleen wijzigen we de criteria voor hun iets omdat het anders te veel tijd en geld gaat kosten en we niet voor 1 januari 2018 klaar kunnen zijn maar we zeggen dat het is om hun niet onnodige te belasten....

Maar wat heeft Ingrid Weel van Trouw er bij te winnen vraag ik me af.
Behalve Wajongeren weer eens over de zeik te helpen.

Laatst gewijzigd op: 19 december 2016 18:44

Bij journalisten schijnt het nogal prestige verhogend te werken als jouw bericht teletekst haalt, dus geven ze vaak een kleine samenvatting van een bericht dat goed scoort.

Vaak blijkt bij het lezen van het hele artikel dat de boel toch wat genuanceerder ligt, maar daar zitten ze niet mee (ze kunnen zich altijd verdedigen met het argument dan hadden ze het hele artikel maar moeten lezen).

Laatst gewijzigd op: 19 december 2016 18:56

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!