Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Persbericht: Geen banen voor Wajongers, wel de armoede in.
Nieuws
Persbericht: Geen banen voor Wajongers, wel de armoede in.
Ray
6720

Persbericht online petitie Wajong

Er is een petitie gestart tegen de korting op de Wajong die geldt vanaf januari 2018. Doel is om zoveel mogelijk handtekeningen te verzamelen om het zo snel mogelijk aan te bieden aan de Tweede Kamer. Het liefst voor Prinsjesdag zodat er rekening mee kan worden gehouden in de komende begroting.

In januari 2015 is de Participatiewet ingegaan. Hieruit is gekomen dat wie kan werken, moet gaan werken. Alle mensen met een (oude) Wajong krijgen t/m eind 2017 een beoordeling arbeidsvermogen. Hierbij wordt zoveel mogelijk informatie gewonnen uit het dossier van de Wajonger. Wat blijkt, het dossier heeft vaak verouderde informatie die eigenlijk niet meer relevant is voor de beoordeling. In plaats dat de Wajongers persoonlijk worden uitgenodigd, worden ze bestookt met een vragenformulieren en telefoontjes waarbij ze zich niet goed kunnen verdedigen. Veel Wajongers willen of durven hier tegen niet te protesteren, ze zijn alle bezuinigingen zat en zitten dan opgescheept met het label arbeidsvermogen. Voor de 125.000 garantiebanen hadden de Wajongers tot 2018 voorrang, juist vanwege deze dreigende korting. Inmiddels is gebleken dat maar een kleine groep mensen een baan is aangeboden. Vaak van korte duur, tijdelijk, op uitzendbasis. Het UWV heeft al erkend dat het lang(er) gaat duren voordat er überhaupt banen vrijkomen. Deze zogenoemde garantiebanen blijken een flop te zijn en het grootste deel van de Wajongers zal dus in dezelfde situatie blijven zitten, en misschien na jaren een baan aangeboden krijgen, met risico dat ze eigenlijk niet kunnen werken. Op 29 mei 2017 zijn er daarom al Kamervragen gesteld door Jasper van Dijk van de SP over deze zogenoemde falliette banenafspraak.

Hier volgt een voorbeeld hoe de situatie kan zijn vanaf 1 januari 2018: Iemand die bijvoorbeeld Bruto p/m €1163,84 krijgt in 2017 gaat in 2018 €58,19 achteruit= €1105,65 p/m vanaf 1 januari 2018. Netto €988,54 in 2017 word €939,12 vanaf 1 januari 2018.

De petitie is gestart door de Almeerder Rayeed Nasibdar, omdat hij vindt dat er wat gedaan moet worden aan deze dreigende korting op een groep mensen die het al zo moeilijk heeft. In twee weken tijd zijn er al bijna 700 ondertekeningen verzameld. Als de korting van tafel gaat, zorgt het voor opluchting onder vele Wajongers, geen stress, druk en armoede. De online petitie is te vinden op Petities.nl “Zie af van korten op de Wajong per 1 januari 2018”

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!