Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Per 1 juli gaat volwassen minimumloon omlaag van 23 naar 22 jaar
Nieuws
Per 1 juli gaat volwassen minimumloon omlaag van 23 naar 22 jaar
jan
8536

De leeftijd voor het volwassen minimumloon gaat op 1 juli 2017 omlaag van 23 naar 22 jaar.
Het minimumjeugdloon voor 18- tot en met 21-jarigen gaat omhoog.

Het is de bedoeling dat op 1 juli 2019 de minimumloonleeftijd naar 21 jaar gaat. Ook gaat in 2019 het minimumjeugdloon voor 18- tot en met 20-jarigen omhoog.

De Wajonguitkeringen zijn gekoppeld aan het minimum(jeugd)loon. Daardoor wijzigen hierdoor ook de uitkeringen van Wajongers.

https://www.rijksoverheid.nl/ministeries/ministerie-van-sociale-zaken-en...

Werkgevers krijgen voor de hogere loonkosten van 18- tot en met 21-jarigen compensatie via het minimumjeugdloonvoordeel. Deze regeling gaat in per 1 januari 2018 en compenseert werkgevers met terugwerkende kracht vanaf 1 juli 2017 voor jonge werknemers met een laag loon. Ook de regels voor stukloon en extra uren (het zogeheten meerwerk) veranderen per 1 januari 2018.

Welke gevolgen heeft dit voor de Wajong uitkeringen?

Hallo Jan,

Meestal kom jij ons te hulp bij de vragen die op het forum langskomen.  Wat leuk dat jij  nu een vraag hebt , die wij voor jou kunnen beantwoorden.

De Wajong stijgt wanneer het minimum(jeugd)loon stijgt. De overheid bekijkt  2x per jaar of het wettelijk minimumloon wordt aangepast. Ook de aanpassingen in het minimumloon voor 18-22 jarigen is opgesteld door de overheid. De overheid compenseert de werkgevers voor een deel. 

Deze compensatie voor de werkgevers, alsmede de regels voor stukloon en extra uren,  heeft geen gevolgen voor de (hoogte)  van de Wajong uitkering. 

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Het wordt nog even een klus voor communicatie om de website UWV.nl en de artikelen op UWV perspectief met de nieuwe leeftijdgrens aan te passen. Even zo voor het nieuwe levenlanglerenkrediet.

Good luck!

De bedragen op de website worden binnenkort aangepast, Jan. Ik speel het meteen ook even door voor de artikelen op Perspectief. Bedankt voor je signaal!

Laatst gewijzigd op: 09 juni 2017 14:49

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!