Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Participatiewet > Participatiewet mislukt
Participatiewet
Participatiewet mislukt
Ron V
1134612

De gehele participatiewet is volledig mislukt.
De meeste banen op werk.nl zijn helemaal niet aangepast en zijn gewoon reguliere banen met veel stress zoals een baan bij de Hema op het centraal station Utrecht waar de persoon met een beperking ook in de avond moet werken en moet werken tijdens spitsuren. Het enige wat je op de site van werk.nl ziet zijn commerciële banen. Daarnaast zijn vele werkgevers helemaal niet geschikt als werkgever voor iemand met een beperking omdat zij alleen maar aan één ding denken en dat is geld en productie.
Jette Klijnsma die de hele wet bedacht heeft is niet meer beschikbaar voor commentaar en heeft inmiddels een andere baan. Lekker handig he!, Eerst de boel kapot maken en dan gauw opstappen. Zodat het humanistische VVD en D66 en CDA HAAR AFBRAAK voort kunnen zetten wat zij maar wat graag doen. Vanaf 1 januari 2019 bouwen we geen pensioen meer op en word de WW verkort en mogen we ver onder het minimum loon betaald gaan worden en moeten we voor de rest van ons honger loontje gaan bedelen bij de gemeente. Dat scheelt de overheid jaarlijks 500.000 euro, en dat is natuurlijk veel belangrijker dan het geluk en leven van al die mensen met een beperking want die zijn alleen maar lastig en kosten geld. Aangepast werk?, het meeste werk is helemaal niet aangepast en je moet minstens 20 uur per week kunnen werken om kans te maken op een baan en daarnaast bepaald het UWV wel even dat je volgens 20 uur per week kan werken ook al kan je eigenlijk maar 8 uur per week werken. Maar ja daar hebben ze geen boodschap aan. Ook het werkgeversservicepunt doet zijn werk totaal niet goed zo heb ik de laatste tijd ook weer meegemaakt. Een baan bij het UMC bleek een gewone reguliere baan te zijn die gezonde mensen die in het UMC werken niet eens aan konden. Daarnaast zijn er zoveel fouten gemaakt zowel door het UMC als door het UWV als door de jobcoach. Hierdoor ben ik er uitgestapt en heb totaal geen enkel vertrouwen meer in het UWV of het werkgeversservicepunt en in werkgevers en heb ik ook geen vertrouwen meer in mezelf en in mensen.
Er gaat nu een traject ingekocht worden bij een re-integratiebureau die mij zogezegd moet gaan begeleiden naar een baan als receptionist. Maar ik kan maar 8 uur per week werken. En banen als receptionist zijn er vrijwel niet en werkgevers willen helemaal geen personeel die maar 8 uur per week kan werken. Daarnaast is mijn ervaring met een re-integratiebureau ook niet goed. Ik heb er totaal geen vertrouwen meer in. Ik had nooit akkoord moeten gaan met dat ik werkvermogen heb en bezwaar moeten aantekenen. Waarom word vrijwilligerswerk niet eindelijk eens erkend als gewoon werk.

Pagina's

Op werk.nl staan voor mijn beroep inderdaad veel banen met een werkweek van 36-40 uur.
Ik werkte 2 dagen van 6 uur op de werkplek en 12 uur verspreid over de week thuis.
En die aanpassingen krijg ik niet bij een andere werkgever. Zo’n baan zie ik nergens staan. Logisch natuurlijk, het vraagt een flinke aanpassing.

UWV ziet alleen maar dat ik 24 uur kon werken. En niet dat zo’n baan alleen bij de oude werkgever bestond.

Ik vroeg uwv zelf inmiddels om een keuring (we hebben geen capaciteit voor spreekuren), arbeidsdeskundige (die vraag wordt al een jaar genegeerd, dus heb ik opgegeven), een loopbaancoach (nee, dat bieden we niet), en verzuimbegeleiding - nu ik al sinds oktober ziek thuis zit zonder enige hulp (O, u wil graag naar een ‘werkfit-traject’? Dan hebben we (ineens) wel een plekje om u daar eerst voor ‘goed’ te keuren).

En echt, ik ben normaal niet zo negatief.

Wat een schande allemaal zeg!
Werkfit traject?, wat een flauwekul zeg, denken ze daar mee de gezondheid van mensen in één keer te genezen of zo?
Het moet niet achterlijker worden.
Het UWV zou het voor ons mensen op moeten nemen in plaats van mee te lopen met het kabinet, en tegen hen in moeten gaan, en zeggen dat ze de verkeerde koers varen.
Door al die extra spanningen waarmee je opgezadeld word zou je bijna zin krijgen om uit het leven te stappen.
Het leven is niets meer aan en heeft niets meer te bieden vind ik, moeten ze nodig voor nog meer spanningen gaan zorgen stelletje idioten.

Om eerlijk te zijn, zou ik wat je suggereert niet zo sterk overwegen als er wel werk en goede hulp zou zijn.
We gaan het zien of het aantal wajongers door natuurlijke selectie vermindert. Het hele beleid overvraagt mensen die al kwetsbaar zijn. Topics te over waar je leest dat wajongers die wel willen werken of studeren of willen participeren meer moeite moeten doen dan realistisch om te vragen.

Jan, die deze misser vwb werk.nl qua hun beschreven aanbod goed oppakt in een nieuw topic, krijgt ook wèèr geen reactie op wat hij voorstelt.
Er wordt puur gedacht/opgesomd wat er zgn wel wordt geboden - wat ook in de praktijk een wassen neus blijkt.
Goed bedoeld voel je zo weer diezelfde frustratie.....

Beste Ron en Kris, we betreuren het zeer dat jullie deze ervaringen hebben met onze dienstverlening.

Het is onze taak om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt weer perspectief op werk te bieden en we vinden het vervelend dat dit in jullie situatie (nog) niet is gelukt. We zouden graag contact met jullie opnemen om de situatie uitgebreider te bespreken.

Indien jullie daar behoefte aan hebben, kunnen jullie een e-mail met contactgegevens sturen naar wajongforum@uwv.nl. Dan nemen we zo snel mogelijk contact met jullie op. 

Beste Lisanne,

Ik heb in het afgelopen jaar 2 maal eerder mijn gegevens doorgegeven aan Stella, die geprobeerd heeft iets te veranderen.
Ik heb daarin tot mijn spijt gemerkt dat dit toch weer strandt bij de volgende uwv-persoon.
Zelf heb ik al ontelbare keren uitgelegd hoe eea zit.

Ik heb geen verwachtingen meer, omdat ik niet verwacht dat sommige zaken te veranderen of op te lossen zijn. Sommige dingen kun je elkaar een beetje in verder helpen/steunen, dat is mooi.

Laatst gewijzigd op: 29 mei 2018 22:57

Hallo Kris,

Ik weet niet of je al helemaal klaar bent met het UWV en of je ervoor voelt en of je er de energie voor hebt.

Maar is het misschien iets om je situatie en waar het stroef loopt bij het UWV, waar het niet loopt bij het UWV, waar je tegenaan bent gelopen bij het UWV, hoe je bent behandeld door het UWV voor te leggen aan de cliëntenraad UWV?

De cliëntenraad is een afvaardiging van UWV-klanten, die de dienstverlening evalueert en verbetervoorstellen doet. Zij zijn geïnteresseerd in algemene signalen, ideeën, adviezen en suggesties en niet in het persoonlijk dossier. Mogelijk kun je uit jouw situatie die algemene dingen destilleren.

Mogelijk kunnen ze wat voor je betekenen.

Ikzelf vind het wel belangrijk dat je wat doorgeeft, ook in deze complexe situatie, want dan is er misschien een mogelijkheid dat er wat wordt aangedaan.

https://www.clientenraad-uwv.nl/

Op dit moment trek ik dat niet, maar ik zal erover nadenken wat cliënten er aan kunnen hebben.

Ik vind ook dat de participatiewet is mislukt, want ik snap niet hoe het in de praktijk verder moet, vanwege: Half Uitkering/Half Salaris verhaal, ik vind dan ga je jezelf dood schamen, om het feit dat je een aanvulling moet vragen.
Bovendien snap ik er niks van.
Dan krijg je het volgende:
Man/Vrouw 1 met WIA ander Bijstandsaanvulling + beetje salaris
Man/Vrouw 1 met Wajong ander Bijstandsaanvulling + beetje salaris
Of zelfs: Man/Vrouw 1 met Wajong die erbij werkt (maar dit geld er niet bovenop mag houden, dus deels salaris) de ander met Bijstandsaanvulling + Salaris
Snap jij het nog? Ik niet meer
Vraag me echt werkelijk af hoe dit verder moet in de praktijk, volgens mij kan dat niet, bovendien denk ik alleen maar van: Dan moeten wij zeker dubbelop werken? Want Tegenprestatie bestaat er sowieso standaard bij de Bijstand, ik snap er niks meer van eigenlijk.

Laatst gewijzigd op: 01 juni 2018 18:19

Wat een ontzettende zooi allemaal zeg.
Ik ben bij het Re-integratiebureau WIJ 3.0 geweest en heb daar een 1e gesprek gehad met degene die ook mijn jobcoach moet worden.
Het bleek een mevrouw te zijn met weinig compassie en dus ook weinig inlevingsvermogen. Zo vond zij het geen goed idee als mijn eigen begeleidster bij een sollicitatiegesprek aanwezig zou zijn bij een werkgever want dat is teveel van het goede zij ze. En ik had ook totaal geen klik met haar en dat vond ze maar vreemd. Morgen ga ik met mijn begeleidster bespreken of ik door moet gaan met dit bureau ja of nee.
En dit bureau heeft ook dezelfde werkwijze als het UWV, denken dat ze je gezondheid nog wel even beter kunnen maken. lachwekkend gewoon.
Ik weet niet of ik überhaupt nog wel voor een re integratiebureau ga kiezen.
Ik raak er allemaal erg van in de war.
Het beleid moet echt anders worden anders vrees ik dat er heel veel cliënten ziek thuis komen te zitten.

Laatst gewijzigd op: 04 juni 2018 20:48

Ik ben het helemaal met jullie eens! Langzaam worden wij de afgrond ingedreven. Hoe kan het toch dat er door mensen die werken in loondienst zoveel sociale premies worden afgedragen (gemiddeld bijna 50% van je loon gaat in Nederland naar belastingen en sociale voorzieningen) en dat er geen geld meer is voor een behoorlijke uitkering voor zieken en gehandicapten? Waar blijft al dat geld? Worden er soms stiekem bonussen e.d. uitgekeerd aan de top zoals op zoveel plekken? Ik maak me grote zorgen over het feit dat wij voor onder het minimumloon aan het werk kunnen worden gezet. Voor 20 uur of meer welteverstaan. Ik denk dat het voor veel werkgevers heel aantrekkelijk is om in de toekomst Wajongers in dienst te nemen als je die zo weinig hoeft te betalen. Het dreigt een moderne vorm van slavernij te worden.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!