Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Oproep aan het kabinet: kort de lonen van arbeidsbeperkten niet
Nieuws
Oproep aan het kabinet: kort de lonen van arbeidsbeperkten niet
jan
8575

Oproep aan het kabinet: kort de lonen van arbeidsbeperkten niet.

Door: Teun Verheij

Op termijn worden bijna 200 duizend mensen onder het wettelijk minimumloon (WML) betaald.

Gevolgen:
- Geen inclusieve arbeidsmarkt met gelijkwaardigheid van medewerkers, waarbij mensen die vergelijkbaar werk doen, met een vergelijkbare inspanning, NIET vergelijkbaar beloond worden.
-  Geen 'loon naar werken'. Voor een grote groep zal het een 'een leven lang bijstand' betekenen. Voor een kleinere groep betekent dit zelfs (wegens een werkende partner) helemaal geen aanvulling, maar alleen een half salaris.
- Als werk niet loont, zal het aantal mensen dat wil gaan werken afnemen.
- Uitvoering extreem complex en duur van loondispensatie. Minimaal twee geldstromen (een gedeelte loon en een deel aanvulling) die met elkaar worden verrekend, én (vanwege de partnertoets) met het inkomen van een eventuele partner. Dit is niet alleen uitvoeringstechnisch zeer belastend met grote kans op fouten en dure uitvoering, het is vooral heel onverstandig om dit in te voeren voor een doelgroep die al heel veel moeite heeft met administratie. Dit is een recept voor fouten, met als gevolg: terugvorderingen, loonbeslag, schulden, kortom: ellende.
- in de Participatiewet is weloverwogen gekozen voor loonkostensubsidie per 2015. Daarbij krijgt de werknemer volledig loon (waarover pensioen wordt opgebouwd) en wordt de werkgever gecompenseerd voor de verminderde loonwaarde. Nu weer wisselen van systeem, terwijl het vorige pas een paar jaar geleden is ingevoerd, is dus om allerlei redenen ongewenst.

https://www.volkskrant.nl/opinie/oproep-aan-het-kabinet-kort-de-lonen-va...

 

Op https://nos.nl/artikel/2207597-van-ark-koerst-op-minimumloon-voor-arbeid... lees ik het volgende:

"Van Ark koerst op minimumloon voor arbeidsbeperkten
Staatssecretaris van Ark wil zorgen wegnemen bij mensen met een arbeidsbeperking. Ze schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat ze "koerst" op het wettelijk minimum loon."

Zie ook https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/kamerstuk...

Laatst gewijzigd op: 14 december 2017 20:56
Laatst gewijzigd op: 14 december 2017 23:46

Ja terwijl je elke x bijstandsaanvulling erbij kan vragen x op x bij je Gemeente, kan je net zo goed in de bijstand zitten, en zeggen laat die Wajong of WIA maar zitten.

Of alsnog werken 1 van de 2, maar werken zit er meestal toch niet in

Waarom ik zeg alsnog werken? Nou voor de bijstand of de Wajong of WIA laten ze je toch wat voor doen als tegenprestatie als het erom gaat

 


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!