Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > NOS: 'UWV keurt jonge gehandicapten te streng'
Nieuws
NOS: 'UWV keurt jonge gehandicapten te streng'
Joep
297312

Wel grappig dat de kritiek uit de hoek van sociale diensten komt, die krijgen nu natuurlijk veel meer aanvragen voor een bijstandsuitkering van jongeren met een ernstige handicap die wel gewoon arbeidsvermogen krijgen en de nieuwe Wajong 2015 niet inkomen (instroom is niet voor niets 90% afgenomen).

http://nos.nl/artikel/2079375-uwv-keurt-jonge-gehandicapten-te-streng.html

Vanuit de vakbondshoek blijft het zoals gewoonlijk angstvallig stil. We hebben ook nog steeds geen nieuwe presentatie gezien. Als die er überhaupt nog gaat komen.

Ik heb m'n vertrouwen in de zg. FNV Wajonggroep verloren. Zeker nadat ze hebben opgeroepen lid van ze te worden (kost je ~15 euro per maand) als je hulp nodig hebt met de herkeuring die er dankzij (niet ondanks) hen gekomen is.

Pagina's

Wordt het eens tijd om alle vakbonden op te heffen? Die doen toch niets voor Wajong'ers, chronisch zieken en gehandicapten.

De nieuwe instroom was de laatste jaren wel verviervoudigd, en nu moet het terug naar 10%. Dat terwijl de instroom tot 1998 stabiel was. Dan is het duidelijk dat vele ernstig zieken en gehandicapten arbeidsvermogen krijgen terwijl ze dat niet hebben.

De sociale diensten kunnen niets met deze groep, ze verplicht aan het werk zetten is immers riskant.

Groetjes, Mia (oud AAW, 50+)

€15,- per maand is sowieso veel te veel. Een normale (belangen)vereniging heeft een jaarbijdrage van ongeveer €50,--€80,- p/j. Waar de FNV vandaan haalt dat ze daar €180,- van mogen maken? Geen idee... Slaat nergens op en is het leegroven van al dunne portemonnees. Een belangenvereniging/ patiëntenvereniging van jouw stoornis/ ziekte/ handicap zou waarschijnlijk meer voor je kunnen betekenen. Ben je nog 2-4 keer goedkoper uit ook.

Bij de FNV moet je een minimaal percentage van je inkomen per maand afdragen. Zelfs met je Wajong komt je op zo'n bedrag uit, inderdaad veel te duur en je krijgt er niets voor terug. Ton Heerts riep van alles en komt helemaal niets na. De eigen Wajonggroep kan de voorzitter niet eens aan zijn woord houden. Daar heb je helemaal niets aan.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2016 16:52

Reactie van Mia, 09 januari 2016 14:17

''De sociale diensten kunnen niets met deze groep, ze verplicht aan het werk zetten is immers riskant.''

Groetjes, Mia (oud AAW, 50+)

En waarom is dat ''riskant'' ?

Gemeentes en vooral sociale diensten hebben hier geen boodschap aan, kan diverse uitkerend gerechtigden die net zo oud zijn als mij (50 +)en ook een hoop psychische bagage hebben, maar gewoon voor hun bijstandsuitkering een tegenprestatie moeten doen zoals bladeren opruimen, afval prikken en takken snoeien

@Hakuna
Wat dacht je van mensen die door het lint gaan, wie is er verantwoordelijk voor de schade die ze aanrichten? En wie is er verantwoordelijk als iemand's gezondheid zware schade oploopt.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2016 17:55

Reactie van Mia, 09 januari 2016 17:55

@Hakuna
''Wat dacht je van mensen die door het lint gaan, wie is er verantwoordelijk voor de schade die ze aanrichten? En wie is er verantwoordelijk als iemand's gezondheid zware schade oploopt.''

Dit is juist de reden waarom ik zo huiverig ben voor de herbeoordeling, gezien mijn nogal gewelddadig verleden naar enkele CBR en gemeente medewerkers toe in hun privésfeer (heb een oprechte afkeer en haat met alles met overheden en gezag te maken heeft). Moet er niet aan denken dat zo'n UWV pipo mij na 35 jaar op een of ander wijze arbeidsvermogen zal toekennen omdat hij dat wel eventjes vind om zijn target te halen, dan ben ik inmiddels 52 jaar en zit ik ook al geruime tijd in het gender traject bij het VU mc.
De enige troost doe ik heb is dat ik een dossier heb als een beerput waar menig verzekeringsarts zijn vingers liever niet aan wilt branden en dat mijn huisarts en mijn vertrouwenspersoon volledig achter mij staat.

@Hakuna
Je moet geluk hebben met een AD die ook nog eens in een goede bui is. Anders heb jij echt wel arbeidsvermogen. Als je voor jezelf kan zorgen en wandelingen in het bos kan maken dan kan je bv werkzaamheden voor staatsbosbeheer uitvoeren.

Hoe weet je eigenlijk aan wat voor dossiers een arts zich wel of niet aan wil branden? Als ze ZZP zijn en per uur betaald krijgen is een dik en lastig dossier juist kassa!

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2016 20:50

"Reactie van Hakuna
Dit is juist de reden waarom ik zo huiverig ben"

Hey waar is de "ik maak mij niet druk, hakuna blijft Hakuna en het mooie eraan" ?

De 50 plussers gaan het laatste jaar in voor de herkeuring, dus de spanning loopt op. Zo is het bij mij tenminste wel, het komt steeds dichterbij. En de laatste herkeurings ervaringen van anderen doen het ergste vermoeden.

Laatst gewijzigd op: 09 januari 2016 20:53

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!