Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > NOS: Autisten vallen bij gemeenten tussen wal en schip
Nieuws
NOS: Autisten vallen bij gemeenten tussen wal en schip
wolf
12747

http://nos.nl/artikel/2068342-autisten-vallen-bij-gemeenten-tussen-wal-e...

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Belangenorganisaties luiden de noodklok over de zorg die gemeenten en verzekeraars geven aan mensen met autisme. Zij vallen volgens de organisaties tussen wal en schip sinds het Rijk meer zorgtaken heeft uitbesteed aan gemeenten en zorgverzekeraars.

Volgens directeur Woldhuis van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) maken gemeenten te weinig gebruik van de specialistische kennis binnen de ggz. Ook luisteren ze niet naar belangenorganisaties en stagneert de samenwerking tussen gemeenten en verzekeraars, zegt Woldhuis.

Budgetten

Een van de problemen waarmee autisten te maken krijgen, is dat gemeenten soms niet meebetalen aan zorg, bijvoorbeeld als een specialistische instelling buiten de gemeentegrenzen staat. Verder verdwijnen voorzieningen en lopen wachtlijsten op. Gemeenten hebben de politiek al vaker gewaarschuwd dat hun budgetten onder druk staan.

Vier op de vijf autisten kunnen volgens de belangenorganisaties met een beetje begeleiding prima meedraaien in de maatschappij. Maar krijgen ze die begeleiding niet, dan dreigen ze in duurdere en zwaardere zorg terecht te komen, schrijven de organisaties in een brandbrief aan de Tweede Kamer.

Tussen loketten

Onder autisme valt een breed scala aan stoornissen. Het is vaak onduidelijk welke zorg passend is en wie moet betalen voor de zorg. Zoals bij Lasse, over wie zorgverzekeraar, gemeente en Rijk blijven steggelen over de vraag wie voor hem moet betalen. Of voor Thijs, die geen passende zorgplek kan vinden. Ook bij thuiszitters en kinderen die knel zitten in het passend onderwijs is vaak autisme in het spel.

Deze week werd bekend dat specialistische logeerhuizen voor autisten verdwijnen. De organisatie Dr. Leo Kannerhuis schreef 150 gezinnen een brief waarin ze "met pijn in hun hart" aankondigen dat alle logeerhuizen komend jaar dichtgaan. In logeerhuizen kunnen mensen met autisme een weekend logeren om even van huis te zijn. Dat ontlast het gezin en kan onderdeel zijn van passende zorg.

Op dit moment is er geen alternatief voor de ouders. Peter Claeys, vader van de 15-jarige Tim die naar een van de logeerhuizen gaat, laat het er niet bij zitten. Hij heeft bij de Kinderombudsman, de politiek en de gemeente Boxmeer aan de bel getrokken. "Mijn zoon gaat twee keer per maand naar het logeerhuis. Dat is niet alleen om ons te ontlasten; het is een essentieel onderdeel van zijn therapie."

Debat Jeugdzorg

Toch is Claeys is niet boos op de gemeente Boxmeer. "We hebben aan de keukentafel fantastische afspraken kunnen maken over de zorg die Tim nodig heeft om thuis te wonen. Maar Boxmeer werkt voor de zorg samen met andere gemeenten en die hebben tezamen de tarieven voor het logeerhuis zo laag gesteld. Ik heb onze wethouder gesproken en hij heeft beloofd er werk van te maken."

Maandagavond is er een jeugdzorgdebat in de Tweede Kamer. Claeys rekent erop dat de politiek met een oplossing komt voor de specialistische logeerhuizen. "Anders rij ik met Tim naar Den Haag en dan mag staatssecretaris Van Rijn voor zijn opvang zorgen." Ook oudervereniging Balans en de NVA hopen dat Tweede Kamerleden aandacht vragen voor betere zorg aan mensen met autisme.

Hoe herkenbaar, ik sta al zo een tien jaar langs de zijlijn, en met een klein beetje begrip/begeleiding, en niet teveel blind staren op diploma s zou ik absoluut ergens kunnen werken, want voor de sociale werkplaats was ik altijd te goed, en voor dagbesteding ook.
Er is al jaren niets voor me, ja vrijwilligerswerk, dat is ook niet altijd even passend, en ook lastig om te vinden...iets passends...best wel deprimerend eigenlijk, maar ja wat doe je er aan? helemaal niets!.

Kan je geen aanspraak maken op de garantiebaantjes?

Het jammere vind ik dat je bij mij in de gemeente geen huishoudelijke hulp kan krijgen op basis van psychische/ psychiatrische aandoeningen. En aangezien ik nog geen duidelijkheid heb over mijn lichamelijke gezondheid (geen diagnoses), laten ze me stikken (ASS en ernstig ADD). Ja, 1,5 uur per week een begeleidster (die, toegegeven, ook wel helpt met huishoudelijke klusjes). Maar tussendoor zit mijn kat nog steeds zichzelf kaal te bijten omdat hij onder de vlooien zit, omdat ik het huishouden niet kan bijhouden, heb ik ongedierte in mijn hele huis rondkruipen waar ik panisch van wordt en mijn psychische welzijn geen goeds doet, is mijn tuin de schande van de straat vanwege het onkruid dat metershoog staat, douche ik vrijwel nooit, eet ik vrijwel nooit (wat mensen niet geloven aangezien ik overgewicht heb...), etcetera etcetera... Terwijl anderen WEL op basis van psychische/ psychiatrische aandoeningen deze huishoudelijke hulp krijgen.

@Wolf, dat is een grapje zeker?. Ik verwacht daar maar niet teveel van, dat zijn waarschijnlijk toch van die slavenbaantjes waar ik uiteindelijk toch weer op vastloop. Dat is dus geen constructieve oplossing voor mij, dat is wat mij betreft een aanmodder en aanhark oplossing, maar soms moet er eens flink omgespit worden, anders heb je zo weer onkruid groeien in je tuin. Maar ja zo werkt het UWV graag is mijn ervaring, moeten ze zelf weten.
@Stormy bepaalde elementen in je verhaal zijn voor mij wel herkenbaar, frustrerend is het wel dat je probleem niet serieus genomen word, mijn woonbegeleiding van een uur per week is al een tijdje weg bezuinigd. Ze kwam eigenlijk alleen langs voor het sociaal contact want een vriendenkring heb ik niet.

@Aspergerdame, dan is het al helemaal rot als de hulp/ begeleiding wegvalt. Zelf ook geen vriendenkring. Heb 1 vriendin waarbij ik niet het gevoel heb dat we vriendinnen zijn (snapt me voor geen meter en we verschillen echt gigantisch in vrijwel elk opzicht), mijn vader komt me regelmatig opzoeken (vooral om me te vertellen wat ik moet doen en hoe ik dat dan moet doen volgens hem) en verder spreek ik ook alleen mijn begeleidster en de kassière van de supermarkt.

Is er geen dag activiteiten centrum (DAC of SOC) bij je in de buurt waar je mensen kunt leren kennen of gewoon af en toe een bakje koffie/ thee kan drinken en een spelletje scrabble met iemand spelen (ik noem maar iets)?

Kun je niet terecht bij het maatschappelijk werk? Zij kunnen wellicht wel gewoon een luisterend oor bieden. En anders kunnen ze je wellicht via de informele zorg aan iemand koppelen.

Heb nogal eens de neiging ongevraagd advies te geven.Sorry als je deze dingen allang geprobeerd hebt...


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!