Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
met 1 hand werken
smokey
519812

hallo,
ik heb een oude wajong . wegens verstandelijke beperking gekregen , ik werk 2. 5 uur 4 dagen per week (10 uur ) vast contract .
ik heb 8 jaar geleden een ongeluk gehad waarbij mijn linker arm blijvend beschadigd heb en onbruikbaar is en altijd in een sling hangt met een brace om .. met als gevolg chronische pijnklachten , nu moet ik dus alles met rechts doen .werken gaat moeizaam ik werk in de productie en kan slecht lichte taken uitvoeren zoals handmatig draadjes afknippen met een schaar, wat ik niet lang kan volhouden., doordat ik alles met rechts moet doen zowel thuis als op het werk heb ik constant last van overbelasting en pijnklachten rechts waardoor ik thuis niet meer mijn eigen huishouden kan doen ( stofzuigen wassen boodschappen doen vuinis wegbrengen )ook de persoonlijke verzorging gaat zeer moeizaam. aan en uitkleden gaat met name heel moeilijk. ik slik veel pijnmedicatie diclofenac 4 keer per dag samen met maximaal 6 paracetalmol
door de overbelasting ben ik heel vaak in de ziektewet omdat ik de combinatie niet meer aankan . ik ben 2 jaar geleden gezien door het uwv en die vonden toen dat ik prima met 1 hand 20 uur kon gaan werken dit was voor mij dus in de praktijk niet mogelijk . nu vanwege de veranderingen in de gezondheid en het niet meer in staat zijn om mijn huishouden te doen .krijg ik binnenkort een weer een gesprek met het uwv . nu ga ik mij dus zorgen maken dat als ik daar kom alsnog word goedgekeurt om 20 uur te gaan werken of meer. qua werk ondersteuning heb ik namelijk al aanpassingen gekregen.. de 10 uur per week kan ik nu al bijna niet volmaken door chronische pijnklachten en vermoeidheid , mijn vraag is als ik na het gesprek toch mijn arbeidsvermogen behoud wat zouden de mogelijkheden dan kunnen zijn qua werkzaamheden op de arbeitsmarkt . bij mijn huidige baas zijn er helaas geen andere lichtere werkzaamheden die ik voor 20 uur kan volhouden zijn er misschien nog andere mogelijkheden die ik eventueel kan ondernemen ?

mvg

Hallo Smokey,

Goed dat je aangeeft dat door de overbelasting tijdens je werk aan jouw rechterhand, je jouw eigen huishouden niet meer kan doen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Ik raad je aan om tijdens het gesprek dat je binnenkort hebt, aan te geven dat je moeite hebt met het volhouden van je werk. Geef in het gesprek ook aan dat je door je werk, jouw eigen huishouden niet meer kunt doen. Zo kan mijn collega je ervaringen en situatie meenemen in de beoordeling.

Wanneer je jouw arbeidsvermogen behoudt, kun je dit met jouw arbeidsdeskundige bespreken. Jullie kunnen dan samen bespreken welke ondersteuning je nodig hebt bij het werken.

Ik wens je alvast veel succes tijdens het gesprek dat je binnenkort hebt!

Met vriendelijke groet,

Marjolein
UWV Webcareteam

Hallo Marjolein.

Bedankt voor je reactie.

De werkplek is al met veel voorzieningen aangepast dat helpt een heel stuk
maar langdurige handelingen ook al zijn ze afwisselend lukken niet altijd meer.

Bij het vorig gesprek werd er eigenlijk alleen naar de werksituatie gekeken en hoelang ik dat in theorie zou moeten kunnen uitvoeren, er is wel over de thuissituatie gepraat en over hoe ik de dingen in huis doe. Ik heb alles netjes uitgelegd maar had niet echt het gevoel dat er echt naar gekeken werd.

ik mag graag werken en heb fijne collega´s en het zou ook jammer zijn om volledig uit de roulatie te zijn.

Toch heb ik (misschien verkeerd ) het gevoel dat er meer naar een werksituatie gekeken wordt als na een combinatie tussen werk en privé .

In ieder geval ontzettend bedankt voor het advies dat ga ik dan ook zeker meenemen in het gesprek .

Mvg.

Laatst gewijzigd op: 15 april 2019 16:39

Ik vind het niet leuk dat je zoveel pijn hebt. Een linker arm onbruikbaar en pijn en de rechter arm overbelast en pijn. Ikzelf ben spastisch, links meer dan rechts. Ik zat nog te denken aan je linker arm op tafel leggen, zodat je er iets onder kunt leggen en meer houvast hebt. Maar ik lees ook dat er op het werk al naar gekeken is.

Ik weet niet of je nog onder behandeling bent bij een dokter of zorgverleners. Maar mocht dat niet het geval zijn zou je eens aan je huisarts kunnen vragen of hij/zij je wil verwijzen naar een revalidatiearts.
De revalidatiearts heeft veel verstand van de diagnostiek en behandeling. Ook kan hij je doorverwijzen naar andere zorgverleners met hun specialismen (bijvoorbeeld een fysiotherapeut met kennis van fysiotherapie aangevuld met musculoskeletale revalidatie of neurologische revalidatie). De revalidatiearts hoort de regie en afstemming over de trajecten van zorgverleners te voeren.

Ik heb nog de volgende tips voor het gesprek bij het UWV:
- Zet van te voren puntsgewijs op papier wat je bij het UWV zeggen en houdt dit er tijdens het gesprek bij.
- Neem een vertrouwd iemand mee naar het gesprek.
- Neem kopieën van rapporten of verslagen van artsen en zorgverleners mee of je ordner.

Ga de 4 criteria voor arbeidsvermogen van te voren na, zodat je een antwoord weet in welke mate je er wel of niet aan kunt voldoen.
https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/oude-wajong/jong-een-arb...

hoi jan

bedankt voor je reactie.
ik ben helaas uitbehandeld ik ben door heel nederland geweest van ziekenhuis naar ziekenhuis ook . ben ik uitbehandeld door de revalidatiearts
de enige afspraak die ik nog kan maken is met een amputatie arts. daar heb ik toen die tijd een gesprek mee gehad en dat was de laatste optie, daar zit ik niet op te wachten maar dat zit er in de toekomt wel aan te komen

ik heb een afgescheurde binnenbanden en een laesie in de flexoren . de zenuwen en pezen zijn ook ingescheurd, met als gevolg ook een gevoelstoornis en chronische pijn in de arm en hand, doktoren die mij hebben gezien durven niet te opereren en de kans op slagen van zo´n operatie was nihil . daarbij door de jaren heen is alles aan elkaar vast gegroeid met veel littekenweefsel
ik heb ter ondersteuning 3 bracen gekregen.

1/2

op mijn werk heb ik een aangepaste stoel waar ik beide armen in kan leggen de stoel neemt het volledige gewicht over van mijn armen en bovenlichaam zodat ik qua bewegingen niet veel energie en kracht kwijt ben . ondanks dat bewegen niet veel kracht nodig is moet ik wel kracht zetten om handelingen uit te voeren wat wel weer extra pijn doet . ik kan het dan ook niet langer dan 2 uur volhouden. en werken met 1 hand is daarnaast ontzettend onhandig .
ik heb de 4 criteria gelezen en in principe val ik er wel onder. alleen de arts van het uwv vond dat ik 20 uur met 1 hand in theorie zou moeten kunnen uitvoeren en dat ik dan maar meer rust moest nemen tussendoor
dat ik geen rechterarm meer overhad om ook nog huishouden te doen was niet zo heel belangrijk daar kon je hulp bij aanvragen.
ik hoop dat het volgende gesprek dan ook wat beter verloopt , al ben ik bang dat ik de zelfde uitslag krijg of misschien wel helemaal word goedgekeurd. uwv heeft medische gegevens al ter beschikking

mvg

Als ik je verhaal lees denk ik: soms zou je hopen dat wonderen bestaan. We moeten vooral maar genieten van de mooie en goede dingen die we wel hebben. Ik kan niet veel anders dan je veel succes bij het gesprek toewensen.

soms hoop je inderdaad dat wonderen bestaan,

genieten van het leven is ook belangrijk , alle dingen die je wel hebt moet je dan ook extra trots op zijn.

bedankt voor je berichten. en fijne paasdagen.

hoi jan,

hartelijk dank voor alle informatie.
ik zal alles goed doornemen .

mvg.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!