Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Loonkostensubsidie en loondispensatie effectief
Nieuws
Loonkostensubsidie en loondispensatie effectief
Ray
5513

Loonkostensubsidie in de Participatiewet en loondispensatie in de Wajong zijn effectieve instrumenten om mensen met een arbeidshandicap aan het werk te krijgen en te houden. Dat blijkt uit onderzoek door APE Public Economics in opdracht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

https://www.divosa.nl/sites/default/files/nieuwsbericht_bestanden/loonko...

https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/loonkostensubsidie-en-l...

●Ondanks dat het bepalen van de loonwaarde zoveel mogelijk is geobjectiveerd, blijft de bepaling van de loonwaarde in de praktijk ook deels een subjectief proces.
●Loondispensatie heeft in theorie het voordeel dat het werknemers zou prikkelen om méér te werken en zich te ontwikkelen. Maar financiële prikkels moet je begrijpen om ze te voelen, blijkt uit dit onderzoek. In de praktijk is die prikkel bij loondispensatie voor werknemers te complex en wordt die dan ook niet gevoeld.
●Loondispensatie heeft in theorie het voordeel dat het voor mensen loont om zich te ontwikkelen en hun arbeidsproductiviteit te vergroten. Ze gaan dan namelijk meer verdienen, terwijl mensen met een loonkostensubsidie altijd hetzelfde loon houden, of ze zich nu ontwikkelen of niet. Voor ongeveer de helft van de groep die met een dergelijk instrument werkt, lijkt het er echter op dat ontwikkeling in arbeidsproductiviteit helemaal niet aan de orde is. Sterker nog: de loonwaarde van mensen kan ook achteruit gaan.

Laatst gewijzigd op: 05 november 2018 20:53

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!