Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Kom ik in aanmerking voor een uitkering?
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Kom ik in aanmerking voor een uitkering?
Ikhebeenvraag
13257

Hallo allemaal, ik vroeg me af of het zin heeft om een uitkering aan te vragen en zo ja of dit dan de Wajong moet zijn. Tot mijn 17e ben ik altijd naar school gegaan (tot 6 gymnasium) en werkte ik 4 - 6 uur bij de AH, maar ik heb mijn diploma nooit gehaald omdat ik in mijn 6e jaar werd opgenomen in een psychiatrische kliniek. Ik ben nu 19 en verblijf nog steeds in een kliniek, eerst met een RM (rechterlijke machtiging, dan spreekt de rechter uit dat je in de instelling moet verblijven omdat "het gevaar niet buiten een instelling kan worden afgewonden") en nu op vrijwillige basis, maar als ik weg zou gaan vragen ze weer een RM aan. Ik heb de diagnose ontwijkende persoonlijkheidsstoornis met kenmerken van borderline, een stemmingsstoornis nao en een eetstoornis nao. Omdat ik voorheen wel altijd naar school kon en ik qua intelligentie ook op een bovengemiddeld niveau zit (laatste intelligentie onderzoek was 2017) twijfel ik of ik wel in aanmerking zou komen voor de Wajong-uitkering, maar op dit moment heb ik al 2 jaar geen inkomsten en het is wel de bedoeling dat ik binnen een jaar over ga naar een beschermde woonvorm. Als ik hier zou gaan wonen, is het doel ook eerder om een diploma te gaan halen van de middelbare school dan om te werken dus dan heb ik ook geen inkomsten, maar ik moet wel ergens van leven natuurlijk (in de kliniek krijgen we gewoon eten en heb je al onderdak). Iemand enig idee wat wijsheid is?

Je kan tegenwoordig alleen nog in aanmerking komen voor de wajong 2015 (m.u.v als je voor 1980 geboren bent en dat ben je niet) De wajong 2015 is streng, je komt er alleen nog maar voor in aanmerking als je volledig en duurzaam ao bent. Dat wil zeggen dat het uwv vindt dat je nu en in de toekomst nooit zal kunnen werken.

Met wat je hier schrijft, dat je van plan bent om je middelbare school diploma te gaan halen vermoed ik dat uwv gaat zeggen dat je niet duurzaam ao bent en dan is er geen recht op wajong. Maar dat is puur mijn vermoeden. Hier kan je wat meer info vinden https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/wajong-2015/jong-een-arb... Je kan een aanvraag altijd proberen want alleen dan weet je zeker of er wel of geen recht op is.

Mocht er geen recht zijn op wajong dan heb je misschien iets aan de info hier https://werkwacht.nl/artikel/bijstand-onder-27-jaar/

Laatst gewijzigd op: 09 oktober 2018 17:03

Ik zou een aanvraag zeker proberen. Vermeld dat je je stoornissen voor je 18de jaar hebt gekregen en stuur zoveel mogelijk kopieën van medische rapporten van artsen en psychiaters en andere medici mee.

Laatst gewijzigd op: 10 oktober 2018 09:35

Thanks tt en jan voor de informatie!

Een kleine aanvulling op jan en tt, de aanvraag beoordeling arbeidsvermogen kun je hier doen. 

Laatst gewijzigd op: 10 oktober 2018 11:31

Ja misschien handig om ook mede aan te geven hou er rekening mee dat er:

Beschut Werk of Banenafspraak Optie uit komt

Zodat het niet een teleurstelling zou worden eventueel, maar goed daar komt men inderdaad achter door de formulier beoordeling arbeidsvermogen

Ook nog een aanvulling: Stichting Mee of Sedna bijvoorbeeld kunnen eventueel helpen bij het invullen van formulieren enz, maar misschien dat de instelling, dat ook op zich kan nemen samen

Zoals ik het lees kom je niet in aanmerking voor een Wajong. Je bent niet 24/7 gebonden aan je bed, dus er is Arbeidsvermogen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!