Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > IVA + Wajong + bijverdiensten
Vereenvoudiging Wajong
IVA + Wajong + bijverdiensten
Anne2020
11227

Ik ontvang Wajong 2010 plus een IVA uitkering, ik heb geen arbeidsvermogen meer. Nu heb ik twee vragen:

1. Als je inkomsten hebt dan mag je volgens IVA 25% houden de rest word verrekend. Maar mijn totale IVA word nu 50% verrekend met de Wajong. Word bij extra inkomen dan 1 van de 2 uitkeringen leidend of word er 2x achtereen gekort/verrekend? Hoeveel % van mijn nieuwe inkomsten mag ik dan houden?

2. Bij vernieuwing wajong verwacht ik een garantiebedrag omdat de nieuwe regels 25% houden in plaats van 50% houden van inkomen naar wajong word. Stel dat ik dan wat ga bijverdienen, wat gebeurd er dan met het garantiebedag als mijn inkomen wat stijgt? En hoeveel % van dat extra inkomen mag ik dan houden?

Het gaat hier om de situatie dat ik met wat kleine freelance klusjes hier en daar eens 50,- in een week zou verdienen bijvoorbeeld. Ik ben erg benieuwd of dat ik daar iets van een nuttig bedag aan over houd of dat ik beter vrijwilligerswerk zou kunnen doen dan omdat dat geheel buiten de uitkeringen om gaat.

Niemand?
UWV webcare, word mijn vraag in behandeling genomen?

De vraag stellen via mijnUWV heeft eerder niet geholpen. Het antwoord was dat pas duidelijk zou zijn hoe het zou gaan nadat ik inkomsten heb opgegeven. Zeker met garantiebedragen ga ik het risico niet nemen dat eea komt te vervallen. Op dit forum kwamen vaak betere antwoorden voorbij dus daarom probeer ik het hier. Ook omdat anderen in deze situatie dan ook het antwoord kunnen vinden.

Hi Anne2020,

Sorry, je vraag is er tussendoor geglipt. We gaan een en andere uitzoeken en komen erop terug.

Met vriendelijke groet

Dirk Jan

 

Hi Anne,

Helaas kunnen we je nog geen duidelijkheid bieden. Wij kunnen de precieze veranderingen voor jou nu nog niet kunnen berekenen. Dit komt onder andere omdat het garantiebedrag (voor Wajongers met inkomen uit werk) nog moet worden vastgesteld, dit gebeurt in december. Hierover krijgen de meeste Wajongers een brief rond half januari. Ook is vanaf half januari je betaalspecificatie op uwv.nl/mijnuwv zichtbaar, waarin je kan zien wat je uitkering wordt.

Vriendelijke groet,

Dirk Jan

Laatst gewijzigd op: 02 november 2020 12:38

Ha Dirk Jan,

Helaas is dit geen antwoord op mijn eerste vraag. En eigenlijk ook niet op mijn tweede vraag. Mijn inkomen over het hele afgelopen jaar was constant. Dus mijn garantiebedrag zal ervoor zorgen dat ik volgend jaar vrijwel op hetzelfde bedrag uitkom als nu. Waar mijn vraag over gaat is:

1. Word ik dubbel gekort op extra inkomsten doordat eerst de IVA en daarna nog eens de Wajong extra inkomsten verrekend?

2. Als je inkomen iets stijgt door extra inkomsten, wat is daarvan het effect op je garantiebedrag. Kan de garantie vervallen of het bedrag daardoor verminderen?

Is iemand dit nog aan het uitzoeken voor mij?


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!