Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Inkomen en uitkering > Inkomstenverrekening bij werken naast Oude Wajong
Inkomen en uitkering
Inkomstenverrekening bij werken naast Oude Wajong
UWV Webcare
8966612

Omdat er bij veel mensen onduidelijkheid is over de inkomstenverrekening bij de oude Wajong, plaats ik deze tekst nogmaals. Nu in 1 bericht in plaats van delen waardoor het wat overzichtelijker is.

De uitleg hieronder verklaart waarom je er, wanneer je naast je oude Wajong werkt, niet altijd op vooruit gaat.

Het salaris wat je bijverdient naast je Oude Wajong wordt vergeleken met het maatmanloon. In de meeste situaties is het maatmanloon gelijk aan het minimumloon. Soms kan het maatmanloon hoger zijn. Dit kan zo zijn bij Wajongers die hoogopgeleid zijn. Mocht dit voor jou gelden, dan ben je hiervan op de hoogte gesteld in de toekenningsbrief. 

Het verschil tussen je salaris en het maatmanloon in procenten, bepaalt hoeveel je nog aangevuld wordt vanuit de Wajong. De uitkeringspercentages zijn percentages van het minimumloon.

Dit gaat in de volgende stappen (klasses):

Salaris tussen de 0 en 20% van maatmanloon        75% (70% vanaf 2018)

Salaris tussen de 20 en 35% van maatmanloon       50,75% 

Salaris tussen de 35 en 45% van maatmanloon        42% 

Salaris tussen de 45 en 55% van maatmanloon        35% 

Salaris tussen de 55 en 65% van maatmanloon        28% 

Salaris tussen de 65 en 75% van maatmanloon        21% 

Salaris meer dan 75% van maatmanloon  geen uitkering meer

 

Is je salaris minder dan 20% van het maatmanloon? Dan blijf je in de hoogste klasse van de Wajong zitten en blijft je uitkering gelijk. Alles wat je bijverdient tot maximaal 20% van het maatmanloon is dus extra. 

Ga je tussen de 20 en 35% van het maatmanloon verdienen? Dan kom je in een uitkeringsklasse lager. Hier hoort een uitkeringspercentage van 50,75% van het minimumloon bij.

Of en hoeveel je er in dit geval op vooruit gaat, hangt van de hoogte van je salaris af. 

Als je salaris 21% van het maatmanloon is, ga je er minder op vooruit dan wanneer je salaris 34% van het maatmanloon is. Want in beide gevallen blijf je tussen de 20 en 35% zitten en is je uitkering 50,75% van het minimumloon.

Zo gaat het dus verder naar lagere uitkeringsklasses naar gelang je meer gaat verdienen.

Gevolgen vanaf 2018

In verband met de Participatiewet beoordeelt UWV vóór 2018 van alle mensen met een Wajong-uitkering het arbeidsvermogen. Is er arbeidsvermogen en verdien je minder dan 20% van het maatmanloon? Dan val je in de uitkeringsklasse waarbij een uitkeringspercentage van 75% hoort. Vanaf 2018 wordt dit 70% wanneer je arbeidsvermogen hebt. Verdien je met je werk tenminste 20% van het minimumloon? Dan word je volgens een lagere uitkeringsklasse uitbetaald, zie schema hierboven. Bij deze lagere uitkeringsklasses horen lagere uitkeringspercentages. Deze lagere percentages veranderen niet vanaf 2018. Als je tenminste 20% van het minimumloon verdient, gaat je uitkering dus niet 5% omlaag.

Loondispensatie

Werk je met loondispensatie? Bij loondispensatie is je loon lager dan het loon dat bij je functie hoort, dus vaak lager dan het minimumloon. De verrekening van jouw salaris met de Wajong-uitkering gebeurt op dezelfde manier als met "gewoon" loon zonder loondispensatie gebeurt. Bij deze verrekening wordt het salaris (bruto SV-loon) gebruikt dat je werkelijk van de werkgever betaald krijgt. Precies zoals hierboven beschreven dus. Dus ook wanneer je met loondispensatie werkt, merk je alleen iets van de 5% verlaging vanaf 2018 wanneer je loon minder dan 20% van het minimumloon is. 

Recht op toeslag?

Zit je totale bruto inkomen (Wajong plus inkomen uit werk) onder het sociaal minimum? Dan kan het zijn dat je recht hebt op een toeslag die je aanvult tot het sociale minimum dat geldt voor jouw leeftijd en gezinssituatie.

Actuele informatie over de toeslag vind je hier: http://bit.ly/11diq4Z

Loonheffingskorting

Er is nog iets waar je rekening mee moet houden als je werkt naast je Wajong-uitkering; de loonheffingskorting. Dit is een korting op de loonheffing (belasting) die je betaalt over je bruto uitkering. Hierdoor betaal je minder belasting en hou je netto meer over.

Van de belastingdienst mag de loonheffingskorting maar op één inkomstenbron tegelijkertijd worden toegepast. Het is het voordeligst om de loonheffingskorting toe te passen op de inkomstenbron waarvan je het hoogste bruto bedrag betaald krijgt.

Als je werkt naast je uitkering, valt die loonheffingskorting dus weg bij óf je uitkering óf je salaris uit werk. Hierdoor moet je bij één van de twee meer belasting betalen en hou je in verhouding netto minder over. Het kan soms zijn dat je er door te werken bruto op vooruit gaat, maar netto niet. 

Actuele informatie over de loonheffingskorting vind je hier: http://bit.ly/1GKU0k7

Pagina's

Ok, en waar vind ik mijn maatmanloon? Zal ik er maar van uitgaan dat dat gewoon het miniumloon is?

Ik zie op mijn toekenningsbesluit daar ook niks over staan...

Je maatmanloon is vrijwel altijd gelijk aan het minimumloon. Als dit voor jou anders is dan moet je dit kunnen terugvinden in de toekenningsbrief. Maar als dit het geval was, dan was je hiervan wel op de hoogte geweest. Het zal dan ook ten sprake zijn gekomen tijdens jouw beoordelingsgesprek met de arbeidsdeskundige.

 Als je niet hoog opgeleid bent, dan kan er sowieso geen sprake zijn van een hoger maatmanloon dan het minimumloon. 

Ok,

Maar om die 20% te berekenen ( HYPOTHEEK!!! voor mij is hier totaal afhankelijk van) moet ik dat dus heeeeeeel precies weten, want zoals ik in een ander topic al aangaf..
Als ik er ook maar 5€ over heen ga kan ik het "shaken"!

Op mijn opleidingsniveau ga ik verder niet in...

Laatst gewijzigd op: 13 januari 2016 14:48

Dan zou ik echt even met de behandelaar van je uitkering bellen Kees. Mogelijk kan die een proefberekening voor je op papier zetten. Succes!

Wie is die behandelaar dan? Ik heb al 15 jaar nul contact...

Ok, tx, en hoe neem ik contact op met mijn regiokantoor?

Laatst gewijzigd op: 13 januari 2016 17:56

Ik kan me herinneren dat ik jaren geleden idd contact heb gezocht met mijn regio en daar gevraagd heb wie mijn arbeidsdeskundige was..

Idd, ik herinner me wat dan een ramp was. uiteindelijk ben ik gaan werken zonder het door te geven. Uit frustratie en woede.
Uiteraard heeft het sws toch niet langer dan een goede maand geduurd.
Maar idd (alweer),...hoe gek die lui je kunnen maken..

Ik begin mijn collega's hier steeds beter te begrijpen.
En eigenlijk.... is het allemaal slechts een kwestie van goed lezen/luisteren en een klein beetje empathie....

Goed, dankjewel, ik zie t wel..

Een tijdje geleden heb ik de participatiewet, banken en hypotheek en de onduidelijkheid over de "samenwerking" tussen dit alles uiteengezet.
Heeft iemand.... uiteindelijk.... begrepen bij jullie..waarvoor complimenten.

Ik zou willen... dat ik dit simpele rekensommetje ook zo Jip en Jannekes kon uitleggen... dat er zelfs bij jullie iemand het zou begrijpen, maar ik heb er ff de energie en concentratie niet meer voor. (Over paternaliseren gesproken).
Krijg het eerder aan mijn kids uitgelegd. Probeer het morgen nog eens.

Wat ik bedoel is dat dat gebrek aan empathie en lees/luistervermogen niet alleen bij 0900-9294 laakt..

Geldt niet voor jou hoor..

Edit....een gebrek laken slaat natuurlijk nergens op... Gelukkig lees ik mijn eigen zooi ook nog eens na..
Maar jullie kunnen die zin zelf wel op de correcte manier herstellen,, hoop ik..

Dat is allemaal wel duidelijk, maar ik snap gewoon niet dat:

1.Een rekenhulp niet exact kan werken (indien men de juiste gegevens invoert).
Beter... een rekenhulp exact te vertrouwen is..want de rekenhulp kan wel exact werken. De grens ligt bij 301,50€ per maand, 301,55 is dus teveel,hahhah!

2.Nog beter, indien de rekenhulp niet betrouwbaar is, waarom dan niet iemand van jullie kan beamen dat met mijn gegevens( die ik al meermalen heb benoemd), die 301,50 de exacte grens is?

Wat kan die "behandelaar" dan wel wat jullie niet kunnen?
Ja, in mijn dossier kijken....maar zoals gezegd, er zijn geen bijzonderheden. Ik zou niet weten wat er dan in mijn situatie anders bepalend zou kunnen zijn.
Bovendien geef ik mijn gegevens aan en is het dus mijn eigen verantwoording indien ik foute gegevens doorgeef.
Bij een ow, een ao van 80/100% en het juiste (normale ) maatmanloon heb je toch de juiste gegevens, of niet? Die "behandelaar" is echt niet zoveel slimmer dan wij..of wel?

Laatst gewijzigd op: 13 januari 2016 19:10

Ja, dat werd een bijkomstigheid omdat die vraag hier überhaupt niet beantwoord kon worden.
Heb daar ook geen tijd voor; morgen afspraak met accountant.

Indien het hier werd bevestigd was dat voor mij ook genoeg geweest..

Ik gok t wel erop, en anders direct ontslag..

Laatst gewijzigd op: 13 januari 2016 19:40

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!