Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > In België komen er ook sanctiekortingen op uitkeringen.
Nieuws
In België komen er ook sanctiekortingen op uitkeringen.
D. Mast
57710

In België kan men er ook wat van als het om sanctiekortingen op arbeidsongeschiktheidsuitkeringen gaat. Op http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2018/05/17/morgen-beslist-regering-... daarover het volgende:

quote:

Morgen beslist regering: tot 10 procent minder uitkering voor langdurig zieken die niet hard genoeg hun best doen

Vrijdag buigt de ministerraad zich over een wetsontwerp dat het mogelijk maakt om langdurig zieken financieel te straffen. Wie niet genoeg inspanningen levert om aangepast werk te vinden, zou 10 procent minder uitkering krijgen.

De almaar groeiende groep van langdurig zieken – ondertussen bijna 400.000 – is al langer een doorn in het oog van de regering-Michel die op zoek is naar besparingen om het gat in de begroting te dichten.

Vrijdag ligt op de ministerraad een wetsontwerp van minister van Gezondheid Maggie De Block op tafel. Het voorstel is niet mals voor langdurig zieken die niet hard genoeg hun best doen om terug aan het werk te gaan.

Wie om één of andere reden haar of zijn administratieve verplichtingen niet nakomt, zou 5 procent minder uitkering krijgen. Voor langdurig zieken die afwezig blijven op een gesprek over het re-integratietraject kan de financiële sanctie zelfs oplopen tot 10 procent.

Hebben de Belgen dat soms van ons afgekeken? In de Participatiewet en in de Wajong bestaan ook dergelijke sancties wanneer uitkeringsgerechtigden onvoldoende hun best doen om te gaan werken.

In Duitsland ook al hoor.
Las namelijk dat ze daar dus ook al werken met zo een register gebeuren, dan zal daar de uitkering ook wel ontzettend moeilijk in elkaar steken lijkt mij.
Je zou bijna denken verhuis buiten de EU, misschien heb je het dan beter, maar ja door je uitkering eventueel zit je toch vast aan je eigen land :-|

quote:

Op 19 mei 2018 schreef KellyMans2592 het volgende:

In Duitsland ook al hoor.
Las namelijk dat ze daar dus ook al werken met zo een register gebeuren, dan zal daar de uitkering ook wel ontzettend moeilijk in elkaar steken lijkt mij.
Je zou bijna denken verhuis buiten de EU, misschien heb je het dan beter, maar ja door je uitkering eventueel zit je toch vast aan je eigen land :-|

Wat voor register voor uitkeringsgerechtigden gebruikt men in Duitsland dan?

Bedenk dat veel landen buiten de E.U., en ook in de zuidelijke E.U.-landen, helemaal geen uitkeringen hebben. Ben je in zo'n land werkloos of arbeidsongeschikt, dan word je door je familie of de door de caritas onderhouden.

Beste D Mast,

Dat kon ik eruit op maken, toen ik hier een topic volgde over willen verhuizen naar Duitsland toen zag ik zo een document via het UWV Webcare Team.
Wij wilden er ook naartoe verhuizen, feit is immers: De moeder van mijn moeder was een Duitse.
Daarom had het voor mij mogelijk geweest (qua taal en schrijven en etc)
Maar het gaat niet omdat wij vast zitten aan de: Uitkering en door het feit met beperkingen te zitten.
Maar het blijkt sowieso wel: Nederland/Belgie/Duitsland geen van deze landen lijken op dit moment fijn om in te wonen voor mensen met beperking(en).
Dus welk land wel wat is, geen idee, feit is kom je ook niet achter, want je zit vast aan je land vanwege je beperking.

Laatst gewijzigd op: 20 mei 2018 11:40

In Groot-Brittannië moet je helemaal niet willen wonen als je een arbeidshandicap hebt. De regering Cameron heeft namelijk de afgelopen jaren ook forse bezuinigingen op de zorg en uitkeringen doorgevoerd, met daarbij ook forse sanctiekortingen op uitkeringen.

D Mast,
Oke dus Engeland valt ook al af.
Amerika zou ik ook niet van weten hoe dat land is met beperkten.
En verder rest heb je nog zoveel landen qua keus enz.
Maar geen idee hoe het zou zijn elders, wat ik al zeg kom je ook niet achter.

Laatst gewijzigd op: 20 mei 2018 12:22

Ik ben net zo kritisch als jullie op het Nederlandse beleid. Maar hoe je het ook wendt of keert, Nederland is één van de beste landen ter wereld om in te wonen als je een arbeidsbeperking hebt. In andere landen is het vaak nog slechter geregeld.

Binnen de EU is het misschien iets beter in Zweden, Finland en Denemarken. Als je het buiten de EU wil zoeken moet je je richten op Australië, Canada, Noorwegen en Zwitserland.

Beste Pink Freud,

Ja weet je het punt is: Zo slecht is het misschien niet hier per definitie.
Maar de samenleving wil het volgende of verlangt het volgende rijtje:

Rijbewijs B
Goede Opleidingsdiploma
Werk (zodat je dus je handje niet op hoeft te houden)
Het is meer de hele samenleving die hier zo tegen aan kijkt, maar hoe je het ook went of keert, dit rijtje gaat de meesten: Nieuwe Bijstandsgerechtigden die Doelgroepen-register optie hebben en Wajongers en mensen uit de WIA toch vaak niet lukken, je mag al blij zijn als 1 ding uit dit rijtje lukt.
Mij is niks gelukt, terwijl ik hartstikke hard me best heb gedaan maar goed.

Laatst gewijzigd op: 20 mei 2018 14:34

Soms las ik namelijk zelfs dat er expres op de VVD gestemd word, maar mensen vergeten dat wij onze beperkingen of ziektes niet verzinnen, dit staat zelfs op papier bij al die mensen, hoe kun je er dan in godsnaam wat aan doen dat het rijtje wat verlangt word mislukt???.
Daar staat niemand bij stil, ze brullen maar heel makkelijk dat je maar doet alsof je een slachtoffer bent, zelfmedelijden hebt, je achter je beperking verschuilt en daar alles op gooit en dat als excuus zou gebruiken.
Ik denk niet dat mensen goed beseffen dat wij heel erg graag onafhankelijk waren geweest en graag normaal hadden geweest van A tot Z.
Begrijp me niet verkeerd: Ben blij dat ik kan lopen/praten/kijken enz, maar ja als je dat allemaal gewoon normaal kunt verder, denken andere mensen alleen maar, dat je niks mankeert, omdat je dat niet kan zien aan de buitenkant.
Maar om dan maar om die reden op de VVD te stemmen, omdat men vind dat we lui zijn het makkelijk zouden hebben enz? Hoe verzint men het?.

Laatst gewijzigd op: 20 mei 2018 14:40

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!