Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > In afwachting beoordeling, telefonisch 'uitslag' gekregen
Beoordeling van je arbeidsvermogen
In afwachting beoordeling, telefonisch 'uitslag' gekregen
MA89
2201712

Hallo allemaal,

Al jaren loop ik tegen veel onbegrip aan en word ik van kastje naar de muur gestuurd. Ondertussen heb ik geen idee meer hoe het allemaal verder moet. Heel verhaal, maar ik hoop het hier van me af te kunnen schrijven en eventueel tips te krijgen?

In maart dit jaar heb een beoordeling arbeidsvermogen aangevraagd voor eventuele wajong uitkering. In april ben ik uitgenodigd voor een gesprek met de arbeidsdeskundige. Tijdens dit gesprek kwamen er al hele rare dingen naar voren. Volgens deze deskundige kwam ik niet in aanmerking, omdat ik arbeidsverleden heb. Dat ik twee keer geprobeerd heb te werken en beide keren ziek uit ben gevallen telde volgens hem niet. Net als dat ik mijn opleiding op heb moeten geven, omdat ik dit niet meer aankon. Er kon niet verteld worden waar dit in de wet staat, dus op welk artikel het gebaseerd is. Na mijn verhaal was hij van mening dat ik ongeveer 1 uur per dag belastbaar was, omdat hij niet kon aangeven dat dit niet zo was. Zijn redenering was dat hij minimaal 1 uur MOEST aangeven voor urenbeperking, hij kon geen 0 uur belastbaarheid aangeven. Ook was het niet de bedoeling om mij uit te nodigen bij een verzekeringsarts, maar door veel aandringen ontving ik hier een uitnodiging voor in juni. Tussendoor heeft de arbeidsdeskundige telefonisch het een en ander uitgelegd, maar juist door mijn klachten kan ik telefoongesprekken (sowieso gesprekken) heel slecht volgen en onthouden.
In juni ben ik bij de arts geweest, die bekend was met mijn aandoening. Alle medicatie mee, verslagen van revalidatie en dagindeling die samen met ergotherapeut gemaakt is en op dit moment zelfs nog overbelasting. Geen lichamelijk onderzoek, omdat ik daar de volgende dag erg veel last van zou hebben. Ik was dus eigenlijk heel blij, een arts die me begreep!

Tot ik deze week weer gebeld werd door de arbeidsdeskundig met de mededeling dat ik 4 uur per dag belastbaar ben. Het gesprek was erg lastig voor mij, ik werd wakker gebeld (lig overdag enkele uren op bed) en het is moeilijk te onthouden en volgen dan. Mijn revalidatie conclusie was belastbaarheid van 5 minuten lopen en 15 minuten beeldscherm/lezen/focussen. Dit was toen ik nog getrouwd was, dus mijn expartner alles thuis deed. We zijn gescheiden omdat hij dat niet meer aan kon. Huidige belastbaarheid is nog lager, omdat ik continu moet overbelasten met de normaalste dingen. UWV conclusie aan de telefoon is 4 uur per dag kunnen werken dmv documenten scannen en achter een pc. Dat ik op dit moment met thuis zitten niet eens 4 uur per dag red is blijkbaar niet belangrijk. Dat ik al hulp in huishouden krijg via wmo, omdat ik zelf geen huishouden kan doen ook niet. Dat ik elke dag minimaal 2 uur moet slapen overdag is geen belemmering blijkbaar. Voorbeeld, als ik een half uur bij de fysio ben geweest lig ik daarna 3 uur te slapen en moet ik niet nog iets willen doen die dag. Niet koken, geen boodschappen(die 9vd10 keer gedaan worden voor mij) Nu moet ik nog wachten op officiele beslissing (20! weken na de aanvraag), maar ik ben alvast op zoek naar een advocaat.

Hebben jullie tips hoe dit aan te pakken? Of sowieso tips?

Pagina's

Ik zit momenteel trouwens in de bijstand, maar zij zijn van mening dat ik daar niet in pas. Zij nemen de verslagen van de revalidatie wel serieus. Daarbij moet ik nu een hoop dingen laten, op medisch gebied, omdat ik ze niet kan betalen en bij een lening de kans er is dat ze het inhouden op bijstand.

Beste MA89,

Als een Gemeente die mening heeft, dan moeten zij het gaan regelen voor je vind ik

Want dat is het hem juist: UWV mag bij iedereen nu van mening zijn er: Arbeidsvermogen is haast elke x, is gewoon geluk te benoemen bijna (wanneer het wel lukt) of nou ja geluk? Geen idee ik denk dat iedereen liever gezond is en werkt toch?

Dat doorbreek je helaas niet zomaar, alleen die van de WIA is dan wellicht nog een betere (tenminste denk ik) kijk ik weet het niet zeker maar ik weet wel: Bij WIA heb je tenminste nog verschillende vormen (en bij Wajong niet)

Bij Wajong dien je nu gewoonweg volledig duurzaam arbeidsongeschikt geacht te worden zo vreselijk, want Gemeentes zijn hier inderdaad niet blij mee, in mijn situatie bijvoorbeeld? Zijn ze niet blij dat wij geen Wajong Toeslag kunnen verkrijgen, maar ja dat is nu eenmaal de regel, kan ik toch niks aandoen

Mijn man heeft Wajong 2010, maar ja we moeten per se een kind nemen, al zou zo een toeslag mogelijk zijn

De gemeente kan hier niks in betekenen. Die zijn ook afhankelijk van het UWV en wat zij beslissen. Zij doen tegenover mij ook niet moeilijk, ik heb geen sollicitatieplicht, omdat zij inzien dat ik niet kan werken, ook geen paar uurtjes per week.

Daarbij kan ik het huishouden niet zelf, daar heb ik via de gemeente (WMO) hulp voor. Boodschappen laat ik bezorgen, doet mijn moeder of ik haal 1 of 2 dingen zelf. Meer kan ik qua boodschappen niet doen. Zelfs koken kan ik gemiddeld maar 1 keer per week. Verder eet ik uit de vriezer of krijg ik wat van ouders of van een vriendin.

WIA kom je ook niet zomaar in, daarvoor moet je aan het werk zijn geweest en dat is absoluut niet mogelijk. Ik heb het geprobeerd, maar ben uitgevallen en heb daarmee mijn symptomen verschrikkelijk verergerd. In die tijd ben ik na een jaar de ziektewet uitgezet. Ik had wel degelijk een % 'afkeuring' maar dat was te weinig, dus bleef ik achter zonder inkomen maar met 3 fictieve banen die te zwaar waren.

Ik had te veel tekst... Maar bedankt voor de reactie Kellymans!

MA89,

1 jaar ziektewet maar gekregen? Dat vind ik vreemd (mijn zus is ook uitgevallen met lichamelijke klachten)

Die had toen een WIA voor volledige afkeuring (helaas hadden ze het bij haar ook herzien) dus ik begrijp de pijnpunten erin

Want daardoor heb jij ook geen eens een WIA aanvraag neer kunnen leggen, en deze mogelijkheid moet je normaal zeker kunnen verkrijgen

Want zoals aangegeven die mogelijkheid had mijn zus destijds wel (dus dat is vreemd)

En het is bij haar inderdaad nu (weer na moeten gaan werken, wegens geen inkomsten anders, want ze woonde best wel een tijd in Duitsland) waren haar klachten alsnog nu weer erger geworden (nu is het opnieuw bekijken hoe haar situatie uit gaat pakken)

Ja helaas schepen ze alle mensen nu af met een: Beschut Werk Indicatie of een Banenafspraak Indicatie die issue heb ik zelf ook namelijk, ik heb uiteindelijk ook een rare dossier nu enz :-(

Laatst gewijzigd op: 07 augustus 2019 19:14

MA89,

Nee hoor integendeel, ik herken het langdradig zijn, ik heb hier zelfs last van door mijn beperking, misschien daardoor ook wel telkens dat er miscommunicatie ontstaat ervan enz (weet het ook niet zo goed) maar heb er echt wel veel moeite mee, zelfs met contacten leggen is moeilijk voor mij

Laatst gewijzigd op: 07 augustus 2019 19:15

En dan heb ik vrees ik zelf dan, eerlijk gezegd niet zulke fijne nieuws hiermee, nadat mijn zus haar WIA was afgepakt (nam ze ook een advocaat) ging ze een rechtszaak aan en alles, maar ze kreeg het niet terug

Maar ondertussen? Heeft ze juist meer klachten verkregen en moet ze zelfs naar Fysiotherapie enz

Zo zo je kunt prima berichten typen! Je hebt waarschijnlijk meer in je mars dan je denkt. En tsja mensen blijven het maar proberen om aan een Wajong-uitkering te komen....

Hallo MA89,

Welkom op het forum! Goed dat je alles van je af schrijft en jouw situatie hier voorlegt. Zo kunnen we met je meedenken en kan iedereen je eventuele tips geven.

Rot dat je je door de arbeidsdeskundige niet begrepen voelt en juist het idee hebt dat de verzekeringsarts jou wel goed begreep. Ik lees dat er al een beslissing genomen is en je wacht tot je de officiële schriftelijke beslissing.

Bericht 1/2

Bericht 2/2
Heb je tijdens het telefoongesprek met de arbeidsdeskundige aangegeven dat je het niet eens bent met de beslissing die er gemaakt is? Zo niet, dan zou je dit eerst aan kunnen geven door contact op te nemen met onze telefonische klantenservice. Wanneer je liever niet wilt bellen, zou je een bericht kunnen sturen in Mijn UWV. Tip: Geef in het bericht aan dat je het niet eens bent met de beslissing.

Heb je al aangegeven dat je het niet eens bent met de beslissing? Dan kun je, wanneer je de schriftelijke beslissing ontvangen hebt, hier tegen in bezwaar gaan. Zo kan de beslissing over jouw aanvraag Beoordeling Arbeidsvermogen opnieuw bekeken worden. Hier kun je alvast lezen hoe je in bezwaar kunt gaan.

Ik wens je veel sterkte toe!

Met vriendelijke groet,
Marjolein
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 08 augustus 2019 14:26

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!