Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Ik ben niet toe aan werk nu
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Ik ben niet toe aan werk nu
Lenore
12917

Om te beginnen heb ik meerdere persoonlijkheidsstoornissen en jeugdtrauma's omdat ik een slechte jeugd heb gehad en dingen heb gezien en meegemaakt als kind die mij ernstig beschadigd hebben als persoon. 

Als ik stress ervaar dan raak ik mijzelf kwijt en word extreem angstig en paranoide vaak ook met dwangmatige zelfbeschadiging en dat gaat dan alleen nog maar over de stress die ik ervaar in de gewone dagelijkse dingen zonder werk. Bijvoorbeeld een bezoek aan de tandarts of kapper kan al een paniekaanval ter plekke uitlokken.

Af en toe eindig ik op de crisis van de psycholoog of huisartsenpost omdat ik niet meer weet hoe ik moet leven en overmand word door paniekaanvallen,heftige emoties en suïcidale gedachten.

Ik heb veel geprobeerd in mijn leven en ook gewerkt omdat ik verstandelijk wel het vermogen en de wil heb maar dat was nooit lang vol te houden.

Nu wordt dit tegen mij gebruikt. ''Heeft ooit gewerkt dus heeft arbeidsvermogen''

2 jaar geleden was ik nog volledig arbeidsongeschikt maar nu ineens is dat veranderd volgens het UWV.

Ondanks dat ik heb aangegeven dat het eigenlijk nog slechter gaat nu en ik wil echt wel ooit gaan werken maar ik kan het nog niet aan nu.

De Wajong was het enige stabiele in mijn leven en in bezwaar gaan heeft waarschijnlijk geen zin omdat ik weer bij hetzelfde UWV beoordeeld ga worden.

Sinds het oordeel dat ik elke dag moet gaan werken en in het banenregister sta slaap ik slecht en zijn de paniekaanvallen en zelfbeschadiging toegenomen en heb ik mijn dosis medicijnen verdubbeld.

Ik zit ook al jaren thuis en ineens moet ik aan de slag.

Alleen de gedachte maakt mij al gek.. 

En dit is nog maar het begin, zodra ik onder het regime kom van werkcoaches zal het allemaal nog erger worden.. 

Het is zo verdrietig hoeveel levens op z'n kop staan van deze situatie. Sowieso hoeveel stress en terugval in klachten door deze aanpak wordt veroorzaakt.

Ik zie dat men als overheid een andere koers wil gaan varen, in veel politieke vraagstukken komt nl dezelfde aanpak terug: aanbieden van 'prikkels als een manier om mensen in beweging te krijgen. 'Conditioneren' van mensen in de richting waar je heen wil ipv kijken naar de onderliggende motieven en behoeften (en daarop aansluiten). Het is een gedragsmatige aanpak die kortweg te categoriseren is als 'belonen en straffen'. Naar mijn mening achterhaald. 

Veel sterkte, je bent niet de enige! Als Je meegaat in het aanbod voor reintegratie, maar het blijkt in de praktijk niet haalbaar, dan kun je weer een herbeoordeling aanvragen (er vanuit gaande dat er werk blijkt te zijn dat je kunt proberen). 

quote:

Op 24 september 2017 schreef Kris het volgende:

k zie dat men als overheid een andere koers wil gaan varen, in veel politieke vraagstukken komt nl dezelfde aanpak terug: aanbieden van 'prikkels als een manier om mensen in beweging te krijgen. 'Conditioneren' van mensen in de richting waar je heen wil ipv kijken naar de onderliggende motieven en behoeften (en daarop aansluiten). Het is een gedragsmatige aanpak die kortweg te categoriseren is als 'belonen en straffen'. Naar mijn mening achterhaald.

Het conditioneren van uitkeringsgerechtigden, in de Bijstand gebeurt dat al volop als ik de verhalen op www.doorbraak.eu mag geloven. Maatwerk en kijken naar iemands behoeften zijn erg belangrijk als het om participeren gaat.

 

Laatst gewijzigd op: 24 september 2017 22:06

Hallo Lenore,

Wat een heftig verhaal en wat goed van je dat je contact zoekt via dit forum.

Ik kan me goed voorstellen dat het verwarrend is voor jou dat je 2 jaar geleden nog volledig arbeidsongeschikt was en nu arbeidsvermogen hebt.
Klopt het dat je Wajong-uitkering voor 1 januari 2010 is ingegaan? 
Bij de oude Wajong werd je tijdens de aanvraag niet beoordeeld op je vermogen om te werken, maar op arbeidsongeschiktheid. Door de invoering van de Participatiewet is dit veranderd en doen wij een beoordeling op arbeidsvermogen.
Bij de aanvraag voor de Wajong 2010 werd wel direct gekeken naar mogelijkheden om te werken.

Heb je al een startgesprek gehad bij je arbeidsdeskundige op het Werkplein? Tijdens dit startgesprek worden jouw mogelijkheden besproken. Uitgangspunt is wat jij wil en kan. 

Laatst gewijzigd op: 26 september 2017 12:57

In de Oude Wajong kun je in ieder geval tot 1 januari 2018 afzien van ondersteuning bij re-integratie.
Meer informatie over re-integreren bij een beoordeling van arbeidsvermogen lees je hier.

Na een beoordeling arbeidsvermogen is het verplicht om op het startgesprek te komen. Ik kan me echter voorstellen dat het in jouw situatie lastig is om naar het startgesprek te gaan.

Krijg je een uitnodiging voor het startgesprek en kun je niet komen? Neem dan contact op met je arbeidsdeskundige op het Werkplein. Je kunt hiervoor een bericht sturen via je Werkmap. Je kunt ook contact opnemen met onze klantenservice via 0900-9294 of door een bericht te sturen via Mijn UWV/ Mijn berichten. Wij kunnen dan bekijken of en zo ja hoe het startgesprek kan worden opgepakt.

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 26 september 2017 16:22

@UWV Ik vind dat “tot 2018” zo nietszeggend. Het is niet alsof het vuurwerk wat 31december de lucht in gaat een bak met banen zal raken die dan op 1 januari naar beneden flikkert en er dus banen voor het oprapen zijn. Het is ook niet dat ik opeens ergens woon waar veel werk is, of dat ik een auto + rijbewijs heb. En mijn autisme weg is waardoor ik überhaupt auto kan rijden. 

Het kan zo zijn dat je tot januari de ondersteuning kunt weigeren, maar na 2018 zal er weinig veranderen aan het feit dat er voor veel van ons geen werk is. Met of zonder al dan niet verplichte ondersteuning. 

Waarom zeg je niet gewoon "voorlopig". ??

Laatst gewijzigd op: 26 september 2017 13:19

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!