Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Iedereen een basisinkomen
Nieuws
Iedereen een basisinkomen
nietakkoord
16606

Zou dit slecht of goed nieuws zijn voor arbeidsongeschikten?

http://basisinkomen.info

Ik heb begrepen dat dit een hot topic is. Ook ergens gelezen eventueel over een participatie inkomen. Betekent dit dat we alsnog misschien moeten participeren als de wajong komt te vervallen onder het basisinkomen?

Vraag me af hoe dit straks weer uitpakt. Hoe al met de wajongers worden omgegaan en over gediscussieerd binnen de politiek...... Dus over 10 jaar het hele zaakje opnieuw onder het mom van een basisinkomen/participatie inkomen?

Oei het basisinkomen.....

Dit is allemaal nog erg speculatief en er valt veel over te gokken over hoe dit zal uitpakken mocht het er gaan komen in de toekomst.... Ik weet ook niet of je hier een discussie over moet willen starten?

Maar goed.... Het gaat over een basisinkomen. De proefpersonen die tot nu toe meedoen krijgen 1000,00 per maand om van rond te komen. Ze hebben dan volgens het idee erachter: geen recht op extraatjes, huur en zorgtoeslag en als ze meer geld nodig hebben moeten ze er maar voor gaan werken.

Het idee zoals op de website staat "Uitkering bij ziekte en arbeidsongeschiktheid blijven in ieder geval bestaan. Wie niet in ‎staat is naast zijn basisinkomen betaald werk te doen, hoeft niet veroordeeld te worden tot een ‎minimaal bestaan. De invoering van een basisinkomen mag nooit een excuus zijn om de burger aan ‎zijn lot over te laten. Het is een extra voorziening, niet een vervanging van alle andere regelingen." lees deel 2:

Deel 2: Dat deel van de website waar jij naar linkt komt er niet doorheen in de tweede/eerste kamer omdat de gedachte achter het basisinkomen is dat men een sober basisinkomen heeft en dat hierdoor de uitkeringen weg kunnen.

Ik heb dat stukje tekst ook nergens anders gelezen...

Dat gezegd hebbende: Stel jezelf voor: Iedereen krijgt zo'n basisinkomen en de mensen blijven daarnaast gewoon werken net zoals nu. Stel die mensen verdienen met hun baan 1500,00 per maand. Dan heb je dus het basisinkomen 1000,00 + 1500,00 = 2500,00 per maand tegenover onze groep die niet kunnen werken met alleen het basisinkomen van 1000,00. Ik hoef niet uit te leggen wat dit betekent in de praktijk toch?

Tot zover zijn er alleen een paar mensen die meedoen aan een proef en het is hoogst speculatief wat eruit gaat komen.

Inge bedankt voor de informatie. Het Is inderdaad nog ver van realiteit. Toch wou ik een beetje weten hoe het in elkaar stak, daarbij heeft u mij goed geholpen. Dank u daarvoor.

Verder dacht ik al dat de huurtoeslag en zorgtoeslag kwam te vervallen en je het gewoon met 1000 euro moet doen. Er Is ook nog de participatiewet waar ze niet klaar mew zijn. Hoe ze die mensen nog meer in deze schoenen zullen schuiven. Lijkt mij dat basisinkomen een heel goed alternatief Is om zoiets te doen. Iedereen basisinkomen, maar wel participeren. Zie het kopje al staan.

@nietakkoord. Hiernaast denkt er niemand aan iets heel anders dat net zo belangrijk is. De meeste Nederlanders zijn contractueel verbonden aan een baan met een vast inkomen zoals ik dus al uitgelegd heb krijgen deze mensen volgens het plan dus ook een basisinkomen daarnaast. Mensen zijn gewoon te dieren die behoefte hebben aan stabiliteit en geven dus niet zomaar hun baan op. Dit houd in dat deze groep mensen meer te besteden hebben en dit ook zullen gaan doen. Meer inkomen = meer mogelijkheden tot geld uitgeven en winkels gaan hier goed op in spelen door de prijzen van de producten omhoog te gooien. Dit is iets wat een logisch en natuurlijk gevolg is van zo'n basisinkomen. Elke voorstander van het plan gaat uit van het feit dat mensen gewoon kunnen werken en staan niet stil bij de gedachte wat voor gevolgen het uiteindelijk gaat hebben voor de economie.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!