Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Hulp voor mensen zonder arbeidsvermogen
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Hulp voor mensen zonder arbeidsvermogen
Rustnodig
14849

Hallo allemaal,

Alweer denk ik ruim 6 maanden geleden na beoordeling door verzekeringsarts te horen gekregen geen arbeidsvermogen. Ik weet dat ik geen arbeidsvermogen heb en de beoordeling klopt maar ik wil hieruit komen. Als iemand zonder arbeidsvermogen, zijn er voorzieningen om te werken aan het verkrijgen van arbeidsvermogen? Door bijv. te oefenen met het verrichten van kleine eenvoudige taken en dat dan structureel, bijv. elke werkdag. 

Ik lees niets over voorzieningen/hulp voor mensen die geen arbeidsvermogen hebben. Ik heb nu veel angst en meer gezondheidsproblemen doordat ik vast zit en afgeschreven ben. Ik kan zo niet blijven leven door eeuwig aan de kant te staan. Ik kan dat gewoon niet, als ik erbij stil sta en eraan denk overwelmt het me, ik ben bang dat ik gek ga worden! Ik wil graag iets doen, werken aan het probleem dat ik niet kan meedraaien op de arbeidsmarkt maar telkens word ik met mijn neus op de feiten gedrukt, ik kan het door mijn slechte gezondheid niet aan. Het lukt me gewoon niet, heb zoveel geprobeerd. Maar zo lang blijven kan ik ook niet, ik word er suicidaal van en ik wil geen medicijnen meer omdat ik daar weer stemmen van krijg. Ik ben niet gek want een gek kan niet zo een verhaal als dit schrijven. Dus alsjeblieft denk niet van 'die is gek'. Ik heb echt hulp nodig, ik heb al hulp met verzorging en begeleiding om aan mijn sociaal isolement en verwaarlozing te werken maar ik voel dat ik vervreemd ben van de maatschappij. Ik wil iets doen, ik wil iets van werk, ik wil gewoon iets doen, het maakt me niet zoveel uit maar ik kan nergens terecht, ik word weggestuurd door vrijwilligerswerk omdat ik te ziek zou zijn. Ik heb vroeger altijd kunnen werken en functioneerde uitstekend en was altijd en overal de uitblinker, ook op de universiteit. Ik heb bepaalde kwaliteiten maar door mijn ziekte krijg ik nergens een kans.

Ik kost jaarlijks zoveel geld, me uitkering, pgb, toeslagen, medische kosten, ondersteuning door gemeente etc... Kan dit allemaal niet gewoon besteed worden om iets van werk voor mij beschikbaar te maken? Mag ik bijv. mensen die herkeurd worden gewoon welkom heten in het gebouw, kopje koffie of thee geven, een praatje maken en dan na hun afspraak een luisterend oor te zijn en eventueel ergens bij te helpen? Ik kan dit nu niet zo maar ik kan hier bijvoorbeeld naartoe werken, bijv. dat het binnen een paar jaar lukt. Ik weet het ook niet precies hoe en wat maar het is een voorbeeld. Wij kunnen toch ook iets van waarde toevoegen ipv. definitief opzij gezet te worden?

Hoi Rustnodig,

Wat is er veel met jou gebeurd.

Je schrijft dat er is beoordeeld dat je geen arbeidsvermogen hebt maar dat je toch graag iets wilt doen. Aan je bericht zie ik dat je heel erg gemotiveerd bent om werkzaamheden te ondernemen.

Met de arbeidsdeskundige kan je bespreken wat de mogelijkheden zijn in jouw situatie. Je kunt jouw arbeidsdeskundige bereiken door een bericht te sturen via Mijn Berichten op Mijn UWV of via telefonisch contact met onze klantenservice.

Ik wens je heel veel succes!

Lisanne

UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 15 november 2017 13:16

Wat vervelend voor je, Rustnodig. Misschien dat je bij je gemeente via de WMO een indicatie voor Arbeidsmatige Dagbesteding kunt aanvragen waar je ook diverse werkzaamheden kunt doen. D.m.v. Arbeidsmatige Dagbesteding kun je werkervaring opdoen en je zelf opwerken naar eventueel betaald werk, Arbeidsmatige Dagbesteding als een re-integratietraject.

Laatst gewijzigd op: 15 november 2017 16:42

Ik heb geen arbeidsvermogen en doe twee halve dagen vrijwilligerswerk op mijn eigen tempo en niveau. Waar geen druk op staat.

Een betaalde baan zit er helaas niet voor me in.

Groetjes,

 

Wannes

ik herken het heel erg. Ik voel me  maatschappelijk een nietsnut en loop ook vast op dit moment.

Laatst gewijzigd op: 05 december 2017 16:36

Geen arbeidsvermogen hebbend, daardoor maar weinig kans maken op betaald werk en daardoor afhankelijk blijven van je Wajong is echt geen pretje. Zeker nu lasten flink gaan stijgen en boodschappen duurder worden t.g.v. de BTW-verhoging van 6% BTW naar 9% BTW. Lasten stijgen o.a. door fors hogere energiebelastingen, hogere zorgkosten, enz.

Laatst gewijzigd op: 05 december 2017 20:55

wat een rotgevoel is dat he?. Het gevoel hebben nergens goed genoeg voor te zijn. Ik heb alleen een vorm van autisme, sta al jaren langs de zijlijn, op basis van een oude dagbestedingsindicatie ben ik volledig afgekeurd nu, ik ben 38 jaar, dat is natuurlijk geen leeftijd om achter de geraniums te zitten.

Zelfs op vrijwilligerswerk loop ik vast, een gewone baan lukt ook niet tot dusver, en voor dagbesteding krijg ik geen indicatie omdat ik te goed zou zijn, net als een indicatie voor sociale werkplaats om die reden ook niet kon.

Thuis zitten doe ik al jaren, ik probeer het beste er van te maken, het is ook geen onwil maar onmacht.  Iedereen moet maar in het zelfde jasje passen, ik pas dat jasje toevallig niet, kan ik daar wat aan doen? nee. Je wil niet weten hoe vaak ik geprobeerd heb om ondanks alles dat jasje toch aan te trekken, maar hij past gewoon echt niet.

Sterkte.

Laatst gewijzigd op: 07 december 2017 10:40

Dag Rustnodig, Wat een indringende post, daar word ik even stil van. In de reacties lees ik dat anderen zich in jouw verhaal herkennen. Is het een idee dat we jouw verhaal delen op de site van Perspectief? Mensen die niet actief zijn op het forum, kunnen het dan ook lezen. Laat maar weten via wajongforum@uwv.nl wat je hier van vindt.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!