Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Interesses > Hoeveel huur betaal jij?
Interesses
Hoeveel huur betaal jij?
glas
78010

Ik ben benieuwd hoeveel huur de meeste wajongers betalen.
En dan heb ik het over wajongers die volledig (100%) zijn afgekeurd, alleen wonen en dus niet meer krijgen dan rond de 1000 euro p/m.

Mijn jongste zoon betaalt 644 euro huur en krijgt 332 euro huurtoeslag. Netto betaalt hij dus 312 euro aan huur. Maar ik heb begrepen, dat hij in 2021 in aanmerking komt voor huurverlaging. Dat dus binnenkort maar gaan aanvragen voor hem

quote:

Op 30 december 2020 schreef Alhomaro het volgende:

Mijn jongste zoon betaalt 644 euro huur en krijgt 332 euro huurtoeslag. Netto betaalt hij dus 312 euro aan huur. Maar ik heb begrepen, dat hij in 2021 in aanmerking komt voor huurverlaging. Dat dus binnenkort maar gaan aanvragen voor hem

Hallo, bedankt voor je reactie.
Je zoon is alleen wonende? de huurprijs klinkt als een grote gezinswoning en beetje overkill voor een alleen wonende ;-)

Maar hij houd dus 312 euro p/m over.
Daar gaat nog water/stroom/stookkosten vanaf.
Dan nog voedsel, internet, hobby, vervoer(?) vanaf... Kan hij daar beetje van rondkomen? spaart hij nog wat of is dat erg moeilijk?

Ik ben zelf woning zoekende en tijdens mijn zoektocht kom ik wel eens leuke huisjes tegen maar die zitten gauw rond de 560 euro p/m.
Ik weet dat ik huurtoeslag krijg maar toch twijfel ik of deze huur niet te hoog is voor mij.
Ook wetende dat elk jaar de huur stijgt is beetje beangstigend.

Denk dat je rond de 300 euro aan huur kwijt bent. Betaal zelf 613 en dan 311 aan huurtoeslag. Let wel dat niet alle servicekosten subsidiabel zijn, Energiekosten kunnen erg wisselen per woning en per persoon. Huurprijzen kunnen variëren per regio en stadsdeel. In het centrum kan het duurder zijn. Omdat ik in een (kleine) eengezinswoning woon, betaal je hier voor de glazenwasser.
Inrichten kan lastig zijn maar kan beetje bij beetje.
Zou vooral iets kiezen waar je je prettig voelt. Verder best kans dat nu het oude systeem aan het instorten is, er straks een basisinkomen komt.
Let er verder op dat je weet waar je recht op hebt. Kwijtschelding van gemeentelijke belastingen krijg je soms wel, soms niet omdat je net rond een bepaald inkomen zit. Ook bijtijds hulp vragen als het niet lukt.

Mijn zoon woont inderdaad alleen. Hij heeft nu een 3-kamerflat in Lelystad en daar betaal je al gauw zo´n prijs voor een woning. Hiervoor had hij een jongerenwoning en die was wel goedkoper. .
De flat die hij nu heeft is wel heel groot. En daardoor is nu dus wel duurder uit, dan in zijn vorige woning. Hij betaalt 137 euro voor gas en elektriciteit, 16 euro voor water, 30 euro voor internet (zonder tv, want dat hoeft voor hem niet) en 16,50 voor mobiele telefoon.
In zijn vorige woning kreeg hij geen kwijtschelding van gemeentebelastingen en dat krijgt hij nu wel. Hij kan nog wel sparen, al is het minder dan in zijn vorige woning. Maar hij heeft dan ook nauwelijks hobby's. Hij gamet en koopt dan af en toe een spel. Meestal spaart hij dat dan nog bij elkaar van zijn leefgeld. Dat is 60 euro per week, wat op een aparte rekening wordt gestort. Verder gaat hij nooit uit en ook niet op vakantie. Dus op deze manier is het nog wel goed te doen.

Voor een sociale huurwoning betaal je meestal rond de € 600 per maand. Afhankelijk van je situatie krijg je dan zo'n € 300 huurtoeslag per maand. Let wel op: zodra je iets gaat bijverdienen gaat je huurtoeslag omlaag. Je kan dit uitrekenen met de rekentool huurtoeslag van de belastingdienst. Daarom loont het vaak ook niet als je gaat werken in de Wajong. Dan gaan eventuele toeslagen zoals de huurtoeslag namelijk omlaag. Hierdoor blijft de Wajong altijd een sociaal minimum.

Ik vind het nogal negatief om te stellen dat de Wajong altijd een sociaal minimum blijft. Dat kan namelijk wel veranderen. Ik zeg niet dat het gemakkelijk is en zal ook niet voor iedereen opgaan, maar mijn oudste zoon ging er bijvoorbeeld al behoorlijk op vooruit, toen zijn vriendin, die wel werkt, bij hem kwam wonen. Daardoor kon hij met haar de woonlasten delen en ondanks dat ze geen huurtoeslag meer kregen, had hij minder kosten. Toen hij daarna ook nog ging werken en eigenlijk al snel zoveel verdiende, dat zijn Wajong slapend werd, hadden ze samen best een goed inkomen. Zodanig, dat ze vorig jaar een huis hebben gekocht. Mijn zoon moest toen ook wel een auto kopen, om op tijd op zijn werk te kunnen zijn, maar ze zitten met alles nu echt wel ruim boven het minimum. Natuurlijk als je alleen bent, is het een stuk lastiger. Maar niet onmogelijk.

Alhomaro, als je alleenstaand bent en in de Wajong gaat werken, kom je vanaf 2021 nooit meer boven het minimumloon uit. Of je moet zoveel verdienen dat je de Wajong helemaal niet meer nodig hebt. Maar dat is erg onwaarschijnlijk. Het minimumloon is nauwelijks hoger dan de Wajong-uitkering omdat dan ook je huurtoeslag omlaag gaat. Daarnaast heb je dan geen recht meer op langdurigheidstoeslag, minimabeleid enz. Ik heb het niet over de Wajongers die nog bij hun ouders wonen of gaan samenwonen. Voor hen kan de Wajong een enorme vetpot zijn. Zeker als ze geen kost-en inwoning aan hun ouders hoeven te betalen. Ik heb het over de Wajongers die alleenstaand zijn en op zichzelf wonen en die volledig moeten zien rond te komen van hun Wajong-uitkering. Zonder steun van familie enz. Voor hen is de Wajong echt geen vetpot.

Dat schreef ik ook, als je alleen bent, is het een stuk lastiger. Zeker als je salaris (uurloon) niet hoger is dan het minimumloon. Mijn zoon werkt nu 32 uur en zijn eigen salaris is nu boven het minimumloon. En hij krijgt nu 2 x per jaar loonsverhoging (bij de ene werkgever in januari, bij de andere in augustus). Dus ook als hij niet had samengewoond zat hij boven het minimum. Maar ik zei al, dat dat niet voor iedereen is weg gelegd. Mijn andere zoon is niet in staat om te werken, alhoewel UWV daar anders over denkt. Hij heeft dus wel arbeidsvermogen volgens UWV. En hij woont op zichzelf, heeft geen opleiding en is ook niet in staat om een opleiding te volgen. En ja, dan is het inderdaad geen vetpot.

Laatst gewijzigd op: 04 januari 2021 09:36

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!