Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Hoe zit dit?
Gerda
290212

Ik ben gisteren bij de UWV arts geweest om een wajong aan te vragen. Ik ben 51 jaar en voor mn 18e al behandelingen gehad voor mijn aandoening.
Dit is echter waarschijnlijk niet te bewijzen omdat het ziekenhuis niet meer bestaat en gegevens maar 15 jaar bewaard hoeven worden. Ik weet echter alle namen van de artsen nog en welk ziekenhuis maar ik moet zelf met bewijzen komen. Er worden nog wel gegevens van mn huisarts opgevraagd maar zelf denk ik niet dat daar nog wat over bekend is.

Echter heb ik in 1991 (vóór mn 30e) een opleiding gevolgd van een jaar en binnen een jaar ging het al steeds slechter en ben ik vervolgens 3 keer geopereerd waardoor het nog steeds slechter ging.
Hier twijfelt de UWV arts ook niet aan maar zij zegt dat die regel van studeren voor je 30e én ziek binnen een jaar alleen geld als je studiefinanciering hebt gehad. En dat heb ik niet.
Nou heb ik een beetje gezocht en zie alleen de regel dat je 6 maanden een opleiding gevolgd moet hebben en niks over dat je dan ook studiefinanciering gehad moet hebben.
Weet iemand hoe dit zit?

Pagina's

In sommige gevallen wordt (een deel van) het medisch dossier langer dan 15 jaar bewaard.
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/onderwerpen/gezondheid/medisch-...

Als er eerder contacten of aanvragen bij (voorgangers van) het UWV zijn gedaan kun je je eigen dossier opvragen / inzien. Mogelijk staan in het dossier medische gegevens.

Mogelijk zijn er nog andere organisaties dan ziekenhuis of huisarts(en) die medische gegevens hebben bewaard. (gemeente, opleiding, werk / bedrijfsarts, instellingen, verzekeraars, etc).

Mogelijk kun je een oude wajong aanvragen.

De toegang tot de oude Wajong is in 2010 in principe afgesloten. Hierop is een uitzondering: De Centrale Raad van Beroep heeft een uitspraak gedaan die inhoudt dat iemand die is geboren voor 1980 en die arbeidsongeschikt is geworden voor 1998, maar die nog nooit een Wajong heeft aangevraagd, onder bepaalde voorwaarden toch nog een aanvraag kan indienen waarop beslist moet worden.

Aangezien je voor 1 januari 1980 bent geboren zou je dan moeten worden beoordeeld volgens de AAW. Deze is “soepeler” dan de tegenwoordige strengere criteria voor toegang tot de Wajong.

https://perspectief.uwv.nl/forum/s/bepalingen-aaw-nog-steeds-van-kracht
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/recht-op-oude-wajong-met-terugwerkend...
https://perspectief.uwv.nl/forum/s/wajong-terugwerkende-kracht

Bedankt voor je reactie. Er zijn geen eerdere aanvragen gedaan. Ik had wel gevraagd of evt. fysio in het verleden bewijs was. Zij zei dat het bewijs van een arts moest zijn en dat ik voor mn 18e al niet in staat was om te werken. Ik dacht zelf dat het alleen aantoonbaar moest zijn dat ik voor mn 18e al ziek was.

De oude wajong aanvragen zou een optie kunnen zijn. Moet ik dat dan tijdens deze aanvraag doen of eerst wachten of het afgewezen wordt en dan bezwaar indienen?

Een oude wajong aanvragen met terugwerkende kracht kun je nu al doen.
Je kunt ook eerst juridisch advies inwinnen voor een laattijdige aanvraag Wajong.

Laatst gewijzigd op: 22 juli 2017 00:09

De regel over studiefinanciering heb ik zelf nog nooit gehoord.

Het probleem bij aanvragen van een wajong op latere leeftijd, ook als het een laattijdige aanvraag owajong zou worden, is dat de aanvrager de bewijslast heeft. Hij/zij moet stukken kunnen overleggen (inderdaad vaak van een arts) waarmee bewezen kan worden dat de ziekte/aandoening/beperking als voor het 18e levensjaar of tijdens de studie zijn ontstaan.
Het enige advies wat ik je kan geven is verzamel zelf, laat dat niet aan uwv over, alles wat je maar kan. Ga bij de huisarts vragen welke papieren hij/zij over vroeger heeft die kunnen bewijzen dat... Je geeft aan dat je namen van artsen (ziekenhuizen) nog weet. Zet dat allemaal op papier, probeer na te gaan of de artsen nog werken en zo ja waar, misschien hebben ze nog iets op papier.
Als je je studie hebt moeten afbreken wegens ziekte heb je daar misschien officiële papieren van>

(deel2) die kunnen bewijzen dat je hebt gestudeerd, hoe lang en waarom je je studie hebt moeten afbreken.Of misschien heeft de opleiding die nog. Heb je bewijs van de fysio, brieven van de fysio, misschien heeft fysio nog brieven van artsen etc.
De huisarts hoort brieven te hebben gekregen van de operaties, misschien zijn die nog aanwezig en zo niet dan staat er wel vaak een aantekening in jouw dossier bij de huisarts zelf omdat een huisarts ip continuïteit van zorg moet leveren en kan hij/zij van daaruit misschien een brief opstellen.
Alles wat kan bewijzen dat je voor je 18e/ tijdens je studie ziek bent geworden.

Hier is nog een instructie van het uwv voor een laattijdige aanvraag van de wajong 2010. Die is anders dan voor de wajong 2015 (andere regels) en vermoedelijk ook voor de AAW (de laattijdige aanvraag) maar het geeft een beetje aan waar uwv nog meer op let behalve de medische gegevens. http://www.regelingen-voorzieningen.nl/data/1/133-33.pdf

Veel succes en sterkte!

Laatst gewijzigd op: 22 juli 2017 22:51

Bedankt voor je reactie.Gaat het alleen om het ontstaan voor het 18e jaar of om de mate van arbeidsongeschiktheid? Zij zei dat het om de mate ging. Ik had als baby al klachten. Ik heb alle namen en gegevens opgegeven aan het UWV maar het ziekenhuis bestaat nietmeer.
De assistent vd huisarts gaat het na de aanvraag vh UWV uitzoeken en voordat ze het opsturen wordt er nog contact met mij opgenomen.
Ik heb mn studie niet af hoeven breken maar tijdens studie werd duidelijk dat ik geopereerd moest worden. Dat is gebeurd na afronding van studie. Ik kon in 1 vak geen examen doen. Dat zou gebeuren na mn operatie maar dat was daarna niet meer mogelijk.Mijn toenmalige huisarts (toen ik 15 was) was een hele oude man en de vraag is wat er op mn kaart bijgehouden werd. Niet veel vrees ik. Morgen vraag ik aan mn fysio hoe het met hun dossiers zit. Maar toen ik vroeg of gegevens vd fysio ook goed was zei ze nee. Ik hoop me vd week wat beter te voelen en dan alle links wat beter te kunnen bekijken

Ik ben geen jurist, maar de wettelijke bewaarduur van medische gegevens is 15 jaar. Mogelijk is een getekende verklaring van een arts of artsen ook voldoende als er bewijs moet komen, die ouder is dan 15 jaar geleden.

quote:

Op 23 juli 2017 schreef Gerda het volgende:

Gaat het alleen om het ontstaan voor het 18e jaar of om de mate van arbeidsongeschiktheid? Zij zei dat het om de mate ging.

Het gaat zeker om de mate van arbeidsongeschiktheid. Iemand kan een ziekte/beperking hebben maar niet arbeidsongeschikt zijn volgens de regel van de wet. Maar om die mate van arbeidsongeschikheid vast te stellen eist de wet dat de ao veroorzaakt wordt door een rechtstreeks en objectief medisch vast te stellen gevolg van ziekte, gebreken, zwangerschap of bevalling.

Bij de wajong 2015 gaat het om 18 jaar of ten minste 6 maanden studerend voorafgaand aan ao (artikel 1a:1 lid a en b) bij de wajng 2010 gaat het om 17 jaar of tenminste 6 maanden studerend vooraafgaand..( artikel 2:3 lid 1 a en b) en bij de owajong gaat het om 17 jaar of tenminste 6 maanden studerend voorafgaand..(artikel 3.1 lid 1 en artikel 3.2 lid en b) http://wetten.overheid.nl/BWBR0008657/2017-07-01#Hoofdstuk3

>

(deel 2) Nergens staat erbij dat tijdens de studie studiefinanciering genoten moet zijn!

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!