Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Hoe ondersteun ik iemand die zenuwen heeft over een voortgangsgesprek bij UWV
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Hoe ondersteun ik iemand die zenuwen heeft over een voortgangsgesprek bij UWV
Zohra
8357

Toen een vriendin van mij die ook WAJONG heeft laatst vertelde dat ze erg gespannen was over het gesprek dat zij morgen heeft met het UWV raadde ik haar aan iemand mee te vragen. Toen ik hoorde dat dat niet gelukt is heb ik aangeboden zelf mee te gaan, in ieder geval haar te halen en te brengen. Dat aanbod neemt ze aan, maar ze denkt er nog over na of ze me ook bij het gesprek wil hebben of niet.
(Daar heb ik wel begrip voor, er worden ook dingen besproken die ze mij tot nu toe niet heeft toevertrouwd en ik ben wellicht niet de meest geschikte persoon om mee te praten, maar kan wel redelijk goed luisteren. Mij is het om het even, zolang ze maar niet te veel actieve deelname aan het gesprek van mij verwacht.)
Zelf heb ik vaak mijn persoonlijke coach of begeleidster meegevraagd naar een gesprek bij het UWV, dat vond ik prettig, want ik was bang dat ik door de spanning niet meet zou weten wat ik wilde zeggen, ik vond het fijn dat er iemand meeluistert die de zaken vanuit mijn belang kan bekijken om er achteraf nog even over te kunnen praten en ik vond het sowieso relaxter om op weg er naar toe en weer naar huis niet alleen te zijn,( al was het maar omdat k dan niet de enige ben die op de tijd let, want daar heb ik nogal moeite mee). Er waren wel mindere kanten aan, zoals dat ik me soms een beetje opgelaten voelde als er over mij gepraat werd, maar gewoon de aanwezigheid van een vertrouwd persoon en het napraten hebben me geholpen.
Waar mijn vriendin vooral bang voor is is dat er dingen van haar verwacht worden waar ze nog niet aan toe is. Ze is een hoopgopgelgeide vrouw van boven de 30 en heeft ernstige psychische problemen, is fysiek ook minder belastbaar en is al enkele jaren met een psychologische behandeling bezig .
Ze heeft in een eerder gesprek aangegeven dat ze verwachtte dat ze omstreeks nu wel toe zou zijn aan een reïntegratie traject en/of meer vrij-willligerswerk, maar ervaart nu dat het werken aan de behandeling van haar psychische problemen zo intensief en in grijpend voor haar is en ook zijn weerslag heeft op haar algehele gezondheid dat ze andere dingen nog niet ziet zitten en er geen energie voor heeft.
Heeft iemand tips hoe ik haar het beste kan steunen? Alvast bedankt.

Je vriendin vragen om ook briefje met de punten die ze naar voren wil brengen, zodat jij dit tijdens het gesprek in de gaten kan houden of alles wat je vriendin wil zeggen aan de orde komt.

Reis/Route van te voren uitstippelen, zodat je op tijd komt en niet hoeft te zoeken.

Reiskosten­vergoeding vragen tijdens afspraak:
-IBAN rekeningnummer(s) van vriendin en jezelf.

Meenemen voor gesprek:
- papier met punten als je vriendin dit handig vindt.
- Identiteitsbewijs.
- Uitnodiging van UWV.
- Als vriendin medicijnen gebruikt: medicijnen (in de originele verpakking met uw naam erop). Of een actueel overzicht van de medicijnen (medicatieoverzicht). Dit kunt u krijgen bij uw apotheek.
- Afsprakenkaart (als je vriendin onder behandeling is bij een specialist).
- Verslagen van je vriendin van haar eigen huisarts of specialist die in haar bezit zijn. En nog niet heeft meegestuurd met de aanvraag. Zo ontstaat voor UWV medewerker een completer beeld van de vriendin haar situatie.

Je mag het gesprek opnemen. Dit kan bijvoorbeeld met een gespreksopname-app, De app kun je ook koppelen aan een Dropbox of Google Drive-account als je weinig opslagruimte op je telefoon hebt.

Aan eind van gesprek vragen wat besloten is en wanneer verslag komt. Jij kunt dit opschrijven.

Na afloop bij UWV of elders even kopje water of wat anders drinken.

Veel succes!

Hallo Zohra,

Goed dat jij je vriendin wilt ondersteunen als ze een gesprek heeft met UWV. Je vraagt je af of er tips zijn om je vriendin bij te staan.

Jan heeft je al een mooi lijstje met mogelijkheden gegeven. Goede tips, Jan! Dankjewel daarvoor.

Naast de tips van Jan, die we vanuit UWV van harte ondersteunen, raad ik je aan om de video te bekijken.

Als je, zoals Jan aangeeft, het gesprek wilt opnemen, dan kun je dat voor dat het gesprek begint, aangeven. Voor het opnemen van het gesprek zijn spelregels

Ik wens jullie veel sterkte!

Met vriendelijke groet,

Petra
UWV WebcareTeam

Gewoon jezelf blijven en het niet spannender gaan maken dan dat het allemaal is. Gezonde stress is normaal, maar bedenk deze mensen doen ook gewoon hun werk. Ik vind echt dat veel regeerders het beeld van het UWV opwerpen, dat ze onkundig zijn, niet zouden luisteren, ongeïnteresseerd achter over hangen en toch maar doen waar ze zelf zin in hebben en mensen onterecht hun uitkering afwijzen. Dit is een beeld vaak gecreëerd door mensen die een uitkering is geweigerd waarvan ze dachten recht op te hebben. Maar vergeet niet het is een uitvoeringsorgaan en ze hebben hun eigen ook maar te houden aan de regelgeving omtrent wel of geen uitkering. Ik persoonlijk heb een zeer goede ervaring met het UWV Groningen. Een zeer betrokken arbeidsdeskundige, en verzekeringsartsen namen de tijd voor me. Je moet ook niet valse verwachting bij jezelf oproepen, maar realistisch blijven van wat kan ik nog wel of niet. En gesprekken opnemen, vind ik persoonlijk echt not done geen goed idee.

Laatst gewijzigd op: 15 mei 2018 14:04

Bedankt allemaal voor de goede tips. Het gesprek is inmiddels achter de rug en is volgens mij prima verlopen. Haar consulent bleek de zelfde als die van mij te zijn, een vriendelijke jongeman die je erg gerust stelt, maar ook wel duidelijk is over wat er verwacht wordt. Ik heb er gewoon bij gezeten en we hebben nagepraat op een terrasje. Vriendin is er nog wel even van aan het bijkomen. En ik ook, ik was niet zo gespannen, maar ben nu wel erg moe.
@hans64 we vonden het niet nodig om het op te nemen, maar ik vind het zeker als ik alleen ben wel een geoorloofd hulpmiddel, ik vind het moeilijk om tijdens een gesprek goede aantekeningen te maken en dingengoed te onthouden, je zet iemand geen hak toch, het gaat in overleg.
Ik heb niet per se een negatief beeld van de mensen die bij het UWV werken in het algemeen, maar ik ken meerdere mensen die van goede wil waren maar toch erg veel onnodige stress en strijd hebben gehad voordat ze de hulp kregen die ze nodig hadden.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!