Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Herkeuring na 10 jaar (oude wajong)
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Herkeuring na 10 jaar (oude wajong)
jarnoburger
302512

Excuus alvast voor de vage of apartere woorden die gebruik, maar i.e.g. probeer ik nu uberhaupt wat te tikken in een hulproep.

Ik heb sinds rond 1999 een oude wajong vanwege dat ik 'een aparte vogel' was. Er zijn derna tussen toen en nu 5 jaren geweest waarbij ik als kunstenaar heb geprobeerd om rond te komen in de kunsten op festivallen. Dat ging in het begin ernstig goed en beroemd en zo. Ik was superblij dermee , en het was superzwaar, omdat het echt een hel is om al dat papierwerk goed te doen , wat dus 60% van de tijd niet lukte, waardoor ik me zot betaalde aan deurwaarders, en niet op tijd kon komen met afspraken.

Maar tijden veranderden, tegelijkertijd kwam er toen mijn kindje. Het ging na 3 jaar kindje totaal mis met de centjes en brieven. En ik kreeg niet mijn oude wajong terug omdat ik er al 5 jaar uit was.

Toen met een advocaat en mega gedoe uiteindelijk alsnog die wajong gekregen in 2014. Voor de zekerheid ben ik toen verder uit gaan zoeken wat er aan de hand is met me, ik ben een 100% zeer hoog begaafde klassieke autist met een g.a.f. score die aangeeft dat ik sociaal (in praat/brief/mail en telefonisch) errug slecht compatible ben met anderen.

Toch heb ik langzamerhand druppel gewijs kleine kunst opdrachtjes weer aangenomen. Ik probeer nu mijn inkomsten en tijd zo in te delen, en te behouden dat de wajong voor mij en mijn kindje het stabiele gedeelte is van ons leven, en dat ik totaal niet afhankelijk ben van die inkomsten en het papierwerk dat het oplevert bij een fout (omdat gemeten het 6 van de 10 maal fout gaat)

Maar nu probeerde mijn vriendin dit uit te leggen aan de telefoon aan diegene die mijn dossier onderhoud (vanwege die herkeuringen). Die gaf netjes aan dat ik niet verplicht zou zijn mee te doen aan herintergratie (want ik ben al in mijn eigen beschermde cocon veilig aan het pruttelen), en dat ik wel waarschijnlijk naar 70% ga, omdat ik al bezig ben. Maar dat ik aan de hele boel niet hoefde mee te doen.

Maar nu krijg ik vandaag een aangetekende brief dat ik een werkmap moet beginnen en op een afspraak moet komen. En dat ik weer verplichtingen krijg , en dat ik brieven moet doen, en anders dike boete krijg op de wajong. De wiskunde telt niet op : de consulent vertelt een ander verhaal dan de brieven. HELP ! Wat moet ik doen ?

Ik zit tevens na te denken om dan maar direct met mijn kunsten pruttel cocon te stoppen vanwege de dubbele stress van wajong praatjes en klusjes.
Ik kan die stress niet aan als ik mijn kind voorop zet. Met de grote kans dat dan die kunstjes voorgoed stil liggen. En dan hierna af te wachten wat de gevolgen worden. Wat zouden jullie doen ?

Pagina's

Uit jouw verhaal begrijp ik dat je in de oude wajong zit, van voor 2010, en dat je arbeidsvermogen hebt gekregen.
En dat je een brief hebt gekregen dat je op gesprek moet komen.
Ik vermoed dat dat gesprek het startgesprek is. Dat wordt ip gehouden met iedere owajonger die arbeidsvermogen heeft gekregen en dan wordt de re-integratie-visie opgesteld.

Omdat je in de owajong zit heb je (op dit moment) geen sollicitatieplicht en geen plicht om passend werk te accepteren en die kan uwv je op dit moment ook niet opleggen. Je bent wel verplicht om naar het gesprek te gaan. Je kan in dat gesprek gewoon aangeven dat je geen ondersteuning wilt van uwv en dan laten ze je, in ieder geval tot 2018, met rust. Wat er in/na 2018 gaat gebeuren is nog onduidelijk.

>

(deel 2) Hier kan je wat meer info vinden: https://www.uwv.nl/particulieren/vragenwajong/ik-heb-oude-wajong/werk-vi..., https://perspectief.uwv.nl/artikelen/7-feiten-en-fabels-over-re-integrat..., https://perspectief.uwv.nl/forum/s/vraag-uwv-is-er-al-duidelijkheid-over...

Dus het is wel verstandig om naar dat gesprek te gaan maar daar kan je gewoon aangeven dat je afziet van ondersteuning. En als je dat wil kan je dan gewoon nog met je kunsten pruttel cocon verder gaan.

En of er in de toekomst daadwerkelijk nieuwe plichten in de owajong gaan komen is op dit moment afwachten.

Laatst gewijzigd op: 14 juli 2017 12:30

Wat moet ik doen met de tegenstelling, van van wat mijn dossier-beheerder zei , en wat er uiteindelijk via de brief kwam ?

Ik zie even als voorbeeld, deze centjes waar ik afhankelijk van ben , als bijna gelijk van een soort van hypotheek waar ineens door de makelaarster (dossier-beheerder) aan gemorreld word, onder de noemer dat ik beschermd werken moet , terwijl ik al veilig werken doe.

Normaal dek je jezelf dan tegen deze enge dingen dmv een notaris tegen gemorrel.

Maar wat kan ik doen tegen wat er aan de telefoon gezegd werd en beloofd en wat er via de brief binnenkwam ?

Oftewel , wat is de procedure dat ik zwart op wit krijg dat ik niet ineens allemaal extra vaagheden krijg ?

Wiskundig gezien begint deze hele constructive heftig rommelig. En dit is dus ,tegelijkertijd bewezen dmv datum, het begin. Wat nu ?

Laatst gewijzigd op: 14 juli 2017 12:48

Je kan het zwart op wit krijgen door naar het startgesprek te gaan. Dan wordt er een re-integratievisie opgesteld, en zoals net verteld je kan aangeven dat je afziet van ondersteuning door uwv en dan laten ze in ieder geval tot 2018 met rust, en dan heb je zwart op wit wat jouw verplichtingen zijn.

Ik verwees net al naar deze link. https://perspectief.uwv.nl/artikelen/7-feiten-en-fabels-over-re-integrat...

Dit stukje wil ik er even uitlichten "Voor alle mensen met een Wajong-uitkering en arbeidsvermogen betekent de re-integratieplicht dat ze moeten meewerken aan het opstellen van een plan. Dit gebeurt tijdens het (start)gesprek met de arbeidsdeskundige. Bij de oude Wajong gaat het om een persoonlijk plan, met daarin je re-integratievisie." Dat is dus het opstellen van de re-integratievisie waarin je kunt aangeven dat je geen ondersteuning door uwv wilt.
>

Laatst gewijzigd op: 14 juli 2017 13:36

(deel 2) Dan het volgende stukje "Je hebt de plicht je te houden aan de afspraken die in het plan staan. Verder houden de verplichtingen voor de mensen met een oude Wajong-uitkering op. " Er is wettelijk gezien geen plicht om te solliciteren en om passend werk te accepteren of een re-integrtietraject of wat dan ook te volgen. Dus zolang het enige wat jij afspreekt is dat jij afziet van ondersteuning door uwv mogen ze niks anders in die re-integratievisie zetten.
Jij hoort die visie te ontvangen en hebben ze er wel iets ingezet waar jij het niet mee eens bent (kan in theorie) dan heb je het recht om daar bezwaar tegen aan te tekenen.

In dit geval kan je geloven wat er aan de telefoon is gezegd simpelweg omdat er in de owajong op dit moment nog geen verplichtingen staan behalve het meewerken aan het opstellen de re-integratievisie.
Brieven van het uwv zijn over het algemeen repressief en willen je dingen laten geloven die niet altijd waar zijn. Alleen als je niet naar de afspraak>

Stappen (als je nog niet hebt gedaan).

1 Naar het gesprek gaan bij UWV, anders wordt je uitkering gekort. Omdat je een oude Wajong hebt kun je tijdens het gesprek zeggen dat je met rust wilt worden gelaten. Ook moet je zeggen dat je dit vastgelegd wilt zien worden op papier.
Bereid het gesprek goed voor en neem belangrijke papier mee. Zet punten die je wilt bespreken op papier als steun bij het gesprek. Je mag iemand meenemen, dit is aan te raden. Ook mag je het gesprek opnemen.
Als je meer tijd nodig hebt om je voor te bereiden op gesprek kun je dit verzoek als een bericht in je werkmap op werk.nl plaatsen of telefonisch doen.

2 Kopieën van de medische verslagen sturen naar UWV. Dus medisch verslagen die bewijzen dat je een 100% zeer hoog begaafde klassieke autist bent met een g.a.f. score die aangeeft dat je sociaal (in praat/brief/mail en telefonisch) erg slecht compatible bent met anderen. Je kunt de kopieën via de huisarts opvragen. Als er nog andere duurzame beperkingen/stoornissen/chronische ziekten zijn dan ook hiervan kopieën naar het UWV sturen. Je moet op de kopieën je burgerservicenummer zetten en op de enveloppe “Medische gegevens”.

UWV
Postbus 244
1000 AE Amsterdam

Laatst gewijzigd op: 14 juli 2017 13:45

3 Uitzoeken of je dagbesteding voor 2015 heb gehad. Voor de oude Wajong geldt dat als je een dagbesteding hebt gehad voor 2015 dat je dan de beoordeling krijgt “Geen arbeidsvermogen”. Bij “Geen arbeidsvermogen” wordt je Wajong-uitkering niet gekort van 75% naar 70% per 1-1-2018. Je kunt dit navragen bij het CIZ (tel 088 789 1000 of via email naar info@ciz.nl). Het CIZ verstrekt zonodig ook kopieën. Ook is dagbesteding via GGZ mogelijk geweest. Dat moet je daar navragen.

Kopieën van dagbesteding van voor 2015 met verzoek beoordeling "Geen arbeidsvermogen" sturen naar:

UWV
Postbus 244
1000 AE Amsterdam

Laatst gewijzigd op: 14 juli 2017 13:46

4 Uitzoeken of je kunstbeoefening is te beschouwen als hobby of vrijwilligerswerk. Als je een wajong uitkering hebt en voor je kunsten (deels) zo nu en dan wat geld krijgt is het een hobby en is dat geen probleem voor UWV. Het bedrag dat je ervoor krijgt wordt niet gezien als inkomen. Je hoeft het daarom ook niet te melden aan het UWV.

Wat anders wordt het bij bedrijfsmatig handelen.
Als je regelmatig je kunst-diensten bedrijfsmatig verkoopt met als doel om winst te maken dan wordt dit wel gezien als inkomsten uit arbeid. Je bent verplicht dit door te geven aan UWV. Dit geldt als resultaat uit overige werkzaamheden. Dit kan tot gevolg hebben dat je Wajong uitkering wordt verlaagd.
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/verkopen-via-internet-doorgeven-aan...

Misschien kan je je kunst ook doen als vrijwilligerswerk.
https://perspectief.uwv.nl/artikelen/uitleg-over-vrijwilligerswerk

(deel 3) zou gaan, helemaal niet en zonder opgaaf van reden, en dus niet meewerkt aan het opstellen van de re-integratievisie zouden ze je, wettelijk gezien, een sanctie kunnen opleggen.
Maar als je meewerkt aan het opstellen van de re-integratievisie en de enige afspraak die jij maakt is dat je afziet van ondersteuning door uwv dan heb je aan je verplichting voldaan en laten ze je (in ieder geval tot2018) met rust.

Pagina's


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!