Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Herkeuring door basisarts
Nieuws
Herkeuring door basisarts
Tussengas
15498

Het UWV wil arbeidsongeschikten laten herkeuren door pas afgestudeerde basisartsen. Zo wil de uitkeringsinstantie de grote achterstanden bij de beoordelingen wegwerken, schrijft dagblad Trouw. De basisartsen zouden tienduizend herbeoordelingen moeten doen. Verzekeringsartsen zijn boos over het voornemen van de uitkeringsinstantie.   

De Nederlandse Vereniging voor Verzekeringsgeneeskunde (NVVG) noemt het vreemd dat dit soort complexe beoordelingen worden uitgevoerd door relatief onervaren artsen. De NVVG betwijfelt of de keuringen door jonge basisartsen leiden tot goede beoordelingen.

De vakbond Novag van UWV-artsen vindt het inzetten van basisartsen ontoelaatbaar en onaanvaardbaar. De beginnende artsen zijn volgens Novag niet opgeleid, niet bekwaam en niet bevoegd om de herkeuringen uit te voeren.  

Supervisie

UWV-bestuurder Fred Paling zegt in Trouw dat net afgestudeerde basisartsen die de opleiding tot verzekeringsarts volgen prima mensen kunnen herkeuren. Nu krijgen deze artsen volgens hem in het eerste jaar heel veel theorie en weinig praktijk. Hij zegt dat artsen in opleiding bij andere specialismen in het ziekenhuis direct meewerken. Paling wijst erop dat de basisartsen onder supervisie van een verzekeringsarts zullen werken.  

De boosheid van de verzekeringsartsen komt volgens de UWV'er door onvrede over hun arbeidsvoorwaarden. "Er is een bepaald idee bij een bepaald deel van de artsen dat schaarste in hun beroepsgroep helpt om betere arbeidsvoorwaarden te verkrijgen", aldus Paling in Trouw. 

Minister Asscher komt waarschijnlijk binnenkort met een Kamerbrief over hoe hij de achterstanden bij het UWV wil oplossen.

Worden wajongers net als ik die net herkeurd zijn, weer herkeurd? Ik ben maand geleden arbeidsongeschikt verklaard.

@Daudi, dit gaat niet specifiek over Wajongers. Voor de Wajong is afgesproken dat er tot 2018 alleen de beoordeling arbeidsvermogen wordt gedaan. Tot 2018 is sowieso geen sprake van een algemene herbeoordelingsronde (lees daarover ook dit topic). Als jij op of na 1-1-2015 in de Wajong bent gekomen, hebben we bij jou al beoordeeld dat je geen arbeidsvermogen hebt.

Duidelijk dankjewel.

Dan zullen ze het wel druk gaan krijgen met bezwaren, dus heb je alsnog last van achterstande.

quote:

Op 23 mei 2016 schreef Mahayana het volgende:

Dan zullen ze het wel druk gaan krijgen met bezwaren, dus heb je alsnog last van achterstande.

Dat is ook zo

Sorry voor de 'kick'. Mijn laatste Verzekeringsarts was niet bevoegd, hier tegen (en tegen zijn beslissing) teken ik via een advocaat bezwaar aan. 

Ik voelde me al niet serieus genomen, maar nu voel ik me werkelijk genaaid.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!