Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Beoordeling van je arbeidsvermogen
Herbeoordeling
MaryPoppins
10346

Vorig jaar heb ik te horen gekregen dat ik arbeidsvermogen heb. Ik behoor onder de oude wajong en ik behoor nog steeds onder het percentage 80 - 100 procent. In januari 2016 wilde ik zelf heel graag beginnen aan betaalde arbeid. Ik heb er alle voorgegeven om het te laten slagen maar helaas ben ik op het gebied van gezondheid achteruit gegaan. De laatste tijd wordt dit steeds meer. Ik vind dit vreselijk, omdat ik werken leuk vind. De medische hulpverlening heeft benadrukt dat stoppen beter is. Klopt het dat ik nu een wijziging formulier gezondheid in moet vullen? en wat dan, word ik dan helemaal opnieuw gekeurd? Ik ben tenslotte arbeidsvermogen bevonden. In de rapportage van de keuringsarts staat alleen wel vermeld dat zij zelf ook haar vraagtekens had bij betaalde arbeid, maar dat het op dat moment leek alsof ik arbeidsvermogend was. Als ik vast zou lopen, dan moest dat weer gemeld worden aan het UWV.

Ondanks de achteruitgang van gezondheid heb ik mezelf op het werk niet ziek gemeld. Dit is een bewuste keus omdat ik dat niet wil. Ik vind het zelf al heel erg dat het er naar uit ziet dat ik het niet vol kan houden. Toch een soort gevoel van schaamte en teleurstelling vooral ook in iets dat ik had gehoopt anders uit zou pakken.

Wel willen maar niet kunnen is niet leuk. Maar je gezondheid is belangrijk.

Als je gezondheid is verslechterd sinds je beoordeling op arbeidsvermogen is het voor het UWV belangrijk dat je daarvan een medisch onderzoek / rapport naar ze stuurt.
Hier staat hoe je een verandering in je gezondheid moet doorgeven aan het UWV  https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/doorgeven-wijzigingen-wia-w...

Tot 1 januari 2018 is het nog mogelijk om alleen een (her) beoordeling van het arbeidsvermogen aan te vragen in plaats van dat je een volledige herkeuring krijgt. Of dit na 1 januari 2018 ook nog mogelijk is daar moet nog een politiek besluit over worden genomen.
Formulier  arbeidsvermogen: https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/aanvragen-beoordeling-arbeidsvermogen.aspx

Hallo MaryPoppins,

Uit je bericht blijkt dat je heel graag wilt werken en je daar helemaal voor inzet. Maar je werk moet natuurlijk niet ten koste gaan van je gezondheid.

Jan heeft al mooi uitgelegd hoe je een verandering in je arbeidsvermogen kunt doorgeven. Hier vind je het formulier om de verandering door te geven: https://www.uwv.nl/particulieren/formulieren/doorgeven-wijzigingen-in-uw-arbeidsvermogen.aspx.

Het maakt voor de beoordeling van je arbeidsvermogen niet uit of je wel of niet ziek gemeld bent bij je werkgever.

Wanneer je jezelf tot het uiterste inzet, maar het gaat gewoon niet, dan is dat niets om je voor te schamen. Je mag juist trots zijn op je inzet!

Met vriendelijke groet,

Nelleke
UWV Webcareteam

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb het formulier uitgeprint. Nu nog de moed verzamelen om het in te sturen. Bij mij komt ook wel een vorm van schaamte omdat iets wat ik graag door had gezet niet haalbaar lijkt. Ik voel mezelf er ook schuldig om. Ik merk al langer achteruitgang maar hoopte dat het toch beter zou worden. Helaas lijkt het er op dat dat niet zo is.

Hallo MaryPoppins,

Ik kan me voorstellen dat je er tegenop ziet om je situatie 'zwart-op-wit' te zetten in een formulier. Wellicht kan iemand in je omgeving je ondersteunen bij het invullen?

Dat je gezondheid nu om voorrang vraagt, is niets om je schuldig over te voelen. Even pas op de plaats maken kan je ook de rust geven die je nu nodig hebt. 

Met vriendelijke groet,

Nelleke
UWV Webcareteam

Laatst gewijzigd op: 04 oktober 2017 16:16

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!