Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > herbeoordelen als werken niet gaat
Beoordeling van je arbeidsvermogen
herbeoordelen als werken niet gaat
Annelieske
51189

Ik ben in het verleden beoordeeld op 45-55%, maar ben er afgelopen jaar achter gekomen dat ik ernstig verslechter als ik ga werken. Als alle druk wegvalt, word ik dan langzaam weer de oude. Oftewel: werken kan er echt niet bij, en ik denk niet dat dat zal veranderen. Maar bij een herkeuring hoor ik nu dat ik alleen verder afgekeurd kan worden als er iets veranderd is tov de oude keuring. Als ik weer opgeknapt ben tot mijn oude niveau, is dat dus niet zo. Maar zodra ik ga werken, ga ik onderuit... Wat nu?

Ik begrijp dat ik in het verleden bezwaar had moeten aantekenen tegen de vorige beoordeling, maar dat heb ik niet gedaan. Tja, waarom niet? Ik was zelf te optimistisch denk ik? En ik zag een bezwaarprocedure mentaal helemaal niet zitten, dat ook. Plus dat ik er een hard hoofd in had dat het zou helpen. Maar ja, nu staat dat arbeidsvermogen in steen gebeiteld, want ik heb geen bezwaar gemaakt destijds. Dus als iemand een idee heeft hoe ik hier uit kan komen, dan graag! Webcare misschien?

Volgens mij kun je zelf een herbeoordeling arbeidsvermogen aanvragen als je denkt dat er wijzigingen zijn in je gezondheid. Misschien kan iemand iets uitweiden, maar dit weet ik sowieso.

Dat is nu net het probleem: er is geen wijziging. Ik weet alleen nu dat werken echt niet gaat, en dat wist ik toen nog niet. Ik zit al midden in een herbeoordeling en krijg te horen dat er alleen iets kan veranderen als mijn gezondheid gewijzigd is. Ik had dus destijds mijn glazen bol moeten raadplegen!

Hallo Annelieske,

Wat een lastige situatie voor jou dat je gezondheid verslechterd zodra je gaat werken en weer opknapt zodra je hiermee stopt.

Ik lees dat je opziet tegen een herbeoordeling. Dit omdat je verwacht dat je gezondheid, zolang je niet werkt, gelijk is aan je laatste beoordeling.

Is het een idee om wel een herbeoordeling aan te vragen. Op deze manier heb je de mogelijkheid om jouw huidige situatie toe te lichten. Je kunt de ervaringen die je hebt opgedaan bij het werken tijdens je Wajong-uitkering hierin meenemen.

Je vraagt een herbeoordeling aan door een verandering in je gezondheid door te geven.

1 van 2

Laatst gewijzigd op: 18 januari 2019 12:22

2 van 2

Wordt je opgeroepen voor een gesprek bij de verzekeringsarts, bedenk dan al van te voren wat je precies wilt zeggen. Denk bijvoorbeeld na over jouw mogelijkheden en waar je tegenaan loopt als je gaat werken. Zet dit en eventuele vragen op papier en neem ze mee, zo vergeet je niets. Je kunt, als je dat prettig vindt, ook iemand meenemen naar het gesprek die jou kan ondersteunen.

Houd je ons op de hoogte?

Met vriendelijke groet,
Caren
UWV Webcareteam

Ik heb het gesprek al gehad en heb precies dit allemaal aangegeven, maar blijft overeind dat er weinig veranderd is sinds de laatste beoordeling, ookal kan ik het werken niet aan. Dat is wat de verzekeringsarts zelf tijdens het gesprek aangaf. Bovendien gaf hij aan dat het feit dat ik vind niet te kunnen werken omdat ik daar onder andere de energie niet voor heb, volgens hem mijn eigen subjectieve beoordeling van de gezondheidsklachten is. Vermoeidheid, angst, pijn, zijn die dingen niet altijd subjectief? Het is zo raar dat een verzekeringsarts mijn gezondheid en mogelijkheden beter schijnt te kennen dan ikzelf...

Tegenwoordig mag ook een werknemer om een gesprek met de bedrijfsarts vragen. Misschien eerst daar eens op bezoek gaan. Misschien ziet de bedrijfsarts het anders en is bereid om dat in een verslag of rapport te zetten. Dan heb je schriftelijke ondersteuning van een arts. Aangezien je 6 weken de tijd hebt om in bezwaar te gaan bij het UWV, zou je dit, als je het wilt, in gang moeten zetten.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!