Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Helft Wajongers verliest baan binnen een jaar
Nieuws
Helft Wajongers verliest baan binnen een jaar
ieffok
151412

Helft wajongers verliest binnen jaar zijn baan

geplaatst op 02 mei 2016
Hoewel Wajongers vaker aan het werk blijven dan voorheen, verliest toch de helft van de Wajongers het werk binnen een jaar nadat ze aan het werk zijn gekomen. Werkgevers die de tijdelijke contracten van Wajongers niet verlengen geven vaak als reden aan dat de Wajonger niet functioneert zoals verwacht, dat ze het risico voor een vaste aanstelling te groot vinden of dat er gewoon geen werk of financiële ruimte voor een vaste aanstelling is. Dit staat in de UWV Monitor Arbeidsparticipatie 2015 die door staatssecretaris Jetta Klijnsma aan de Tweede Kamer is verstrekt.

Zowel Wajongers die recent aan het werk zijn gekomen als Wajongers die al langere tijd werken blijven vaker aan het werk. Van alle Wajongers die in 2013 aan het werk kwamen, was 50 procent in 2014 nog (of weer) aan het werk. Dit is een stijging van 4 procentpunt ten opzichte van Wajongers die in 2012 aan het werk kwamen. Van de Wajongers die bij instroom in 2013 een baan hadden, was 59 procent een jaar later nog (of weer) aan het werk. Ook dit is een stijging ten opzichte van een jaar eerder.

Geen vast contract
Hoewel het tegenwoordig voor iedereen moeilijk is om een vast te contract te krijgen, geldt dit voor mensen met een arbeidsbeperking nog meer. Werkgevers geven mensen met een arbeidsbeperking niet snel een vast contract, omdat ze bang zijn dat deze mensen minder productief worden of omdat ze zich afvragen of de noodzakelijke voorzieningen op de langere termijn wel beschikbaar blijven.

Werkgevers die tijdelijke dienstverbanden van Wajongers niet verlengen, geven vaak als reden dat de Wajonger niet functioneert zoals verwacht of dat ze het risico te groot vinden om een vaste aanstelling te bieden. Ook weerstand van collega’s, het feit dat de Wajonger te veel interne begeleiding vraagt en een te lage productiviteit zijn redenen om niet tot verlenging over te gaan. Een deel van de werkgevers geeft aan dat er simpelweg geen werk meer is voor de Wajonger of dat er in het bedrijf geen financiële ruimte is om de Wajonger een vaste aanstelling aan te bieden.

UWV Monitor Arbeidsparticipatie 2015
De UWV Monitor Arbeidsparticipatie beschrijft de ontwikkelingen in arbeidsdeelname van mensen met een arbeidsbeperking in de periode 2008 tot en met 2014. De focus in de rapportage ligt op de arbeidsparticipatie van 3 groepen, te weten Wajongers, WGA-gerechtigden en personen die bij een WIA-aanvraag minder dan 35 procent arbeidsongeschikt zijn bevonden (WIA 35-minners). De rapportage gaat in op het aan het werk zijn, aan het werk komen en aan het werk blijven van mensen met een arbeidsbeperking.

http://www.uwv.nl/overuwv/pers/nieuwsberichten/2016/helft-wajongers-verl...

-
En niemand zag dat aankomen? Ja nou wij wel natuurlijk... Potje op, dan ben je ineens niet meer helemaal wat ze hadden verwacht.

Dit geeft het falen aan van de participatiewet.

Ook bij dit lijkt het bij de overheid als een complete verrassing te komen, alsof niemand dit van te voren had voorspelt. Ik vraag me echt af in welke wereld de overheid leeft..

Was ook wel te verwachten, de werkgevers zijn er helemaal niet klaar voor..

quote:

Op 3 mei 2016 schreef Mahayana het volgende:

Was ook wel te verwachten, de werkgevers zijn er helemaal niet klaar voor..

Naast dat ze het ook niet willen.

quote:

Op 3 mei 2016 schreef wolf het volgende:

quote:

Was ook wel te verwachten, de werkgevers zijn er helemaal niet klaar voor..

Naast dat ze het ook niet willen.

Deze onwilligheid kan een werkgever 5000 euro boete gaan kosten per niet aangenomen wajonger. Dat is vooral voor het midden en klein bedrijf rampzalig.

Als die boete per jaar is, vrees ik dat weinig bedrijven er echt mee zitten.

Ik vrees dat wanneer het omstreden TTIP-verdrag tussen de E.U. en de V.S. wordt doorgevoerd dat Wajong'ers dan nog veel meer zullen worden uitgebuit in allerlei flutbaantjes.

quote:

Op 3 mei 2016 schreef Hakuna het volgende:

quote:

quote:

Was ook wel te verwachten, de werkgevers zijn er helemaal niet klaar voor..

Naast dat ze het ook niet willen.

Deze onwilligheid kan een werkgever 5000 euro boete gaan kosten per niet aangenomen wajonger. Dat is vooral voor het midden en klein bedrijf rampzalig.

Ze draaien het wel zo dat het geen kwestie van niet willen is, maar een of ander smoesje of zo.

Tis ook voor een wajongere niet heel motiverend als ie weet dat ie na een jaar er waarschijnlijk al weer eruit ligt. Ik zou dat psychisch iig echt heel erg k*t vinden. Daar doe je dan zo je best voor.

Ik denk dat een bedrijf gewoon kijkt naar kosten vs uitgaven. En op basis daarvan die 5000euro boeten betalen, of de wajongere aannemen.

Laatst gewijzigd op: 03 mei 2016 22:33

MKB'ers hoeven zich helemaal geen zorgen te maken over boetes of quotum. Een quotum als ze het al invoeren gaat pas gelden bij bedrijven met een minimaal aantal werknemers.

Zolang de subsidies en potjes geld tijdelijk zijn zullen Wajongers gewoon worden omgeruild voor een andere Wajonger als het geld opraakt. Het is puur wensdenken dat bedrijven uit sociale overwegingen verlies gaan draaien op een personeelslid.

Het UWV gelooft in een maakbare wereld vol ondernemers die niets liever willen dan Wajongers een vast contract geven, ook al kost de Wajonger veel geld als de subsidies en kortingen vervallen.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!