Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Beoordeling van je arbeidsvermogen > Heb ik recht op een wajong uitkering
Beoordeling van je arbeidsvermogen
Heb ik recht op een wajong uitkering
Rowen99
27889

Mijn vraag is of ik in aanmerking kom voor een Wajong uitkering. Ik heb de diagnose borderline en depressie gekregen. Ik zit hiervoor ook in behandeling. Ik ben uit huis gezet door mijn ouders en ben 18 jaar. Ik probeer zelfstandig of begeleid te wonen alleen financieel lukt dat niet. Het probleem is echter dat ik wel VWO 6 doe en volgend jaar mijn examen jaar doe. Heb ik dan nog wel recht op een wajong uitkering?

Het is uiteindelijke de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige die beslissen of je een Wajong uitkering krijgt. Of je recht hebt op een Wajong uitkering bepalen zij.

Als je de Wajong uitkering (met terugwerkende kracht) wil aanvragen moet je het zo snel mogelijk doen via het aanvraagformulier van beoordeling arbeidsvermogen. Je moet zoveel mogelijk kopieën van (medische) rapporten van artsen en zorgverleners meesturen en een begeleidende brief waarin je je situatie uitlegt en wat je hebt.

Hier kunnen rustig nalezen over de aanvraag van een Wajong.
https://www.uwv.nl/particulieren/klantenservice/wat-is-wajong/detail/kan...

MEE of je begeleider kan je meestal hierbij goed helpen. Soms zijn er ook mensen van het WMO loket van de gemeente die je verder kunnen helpen.
https://www.mee.nl/mee-locator

Studiefinanciering:
https://duo.nl/particulier/studiefinanciering-aanvragen/vmbo-havo-of-vwo...

Heb je een vast woonadres?

Laatst gewijzigd op: 04 juli 2018 17:54

Het gemakkelijkste is als je het weer goed maakt met je ouders, vragen of je weer thuis mag wonen en zolang je thuis woont je aan de regels van het huis houdt.

Laatst gewijzigd op: 04 juli 2018 14:20

Beste Rowen,
Om in aanmerking te komen voor een Wajong uitkering moet je 80-100% arbeidsongeschikt zijn. Dat houdt eigenlijk in dat je niet in staat bent om meer dan 20% van het minimumloon te verdienen (bij fulltime werken). Dan heb je een aanzienlijke beperking.

Als je VWO volgt, al bijna examen gaat doen en jouw bericht in dit forum kan typen ga ik er even vanuit dat je daar wel ruim boven zult zitten.

Je kunt mogelijk wel ondersteuning krijgen van de gemeente, je kunt contact opnemen met de sociale dienst of de WMO.
Mogelijk is in jouw gemeente ook hulp vanuit maatschappelijk werk mogelijk om je te ondersteunen bij het vinden van de juiste weg voor jou.

Succes,
Robert

Hoi Rowen,

Heftig dat je ouders je uit huis gezet hebben.

Zoals Robert al aan geeft zal je waarschijnlijk niet in aanmerking komen voor een wajong uitkering. Borderline is echter wel een serieuze aandoening, en als je depressies chronisch zijn kan dat ook een behoorlijke beperking zijn. Daarom is het alsnog handig een aanvraag beoordeling arbeidsvermogen te doen. Mogelijk kom je in aanmerking voor een indicatie banenafspraak of beschut werk. Zie https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/beoordeling-arbeidsvermo...

Laatst gewijzigd op: 04 juli 2018 17:43

Pink Freud Inderdaad sluit me aan bij die advies, hetzelfde zou ik ook hebben geadviseerd, gezien ik zelf weet hoe het tegenwoordig zit

Maar veel sterkte en succes
Wel jammer en belachelijk, dat ouders vaak al de kinderen bij 18 jaar de deur uit doen, wat er dan ook wel/niet gebeurd mag wezen
Je kiest er zelf voor om ouders te worden, dan houd de opvoeding niet zomaar op bij: 18 jaar oud

Sowieso niet? Wist jij dit volgende namelijk? Ikke eerst niet maar nu wel: Je mag bij 18 jaar en ouder tot en met 23 jaar maar huren tot: 400€ per maand, zie dat maar voor elkaar te krijgen, dus tot en met 23 jaar oud, zou ik mensen adviseren bij ouders in te blijven wonen, helaas heeft niet iedereen zulke ouders zoals ik, ik woon zelfs met mijn man samen bij mijn ouders in, en volgend jaar word ik al: 27 jaar oud
Toen ik 18 was tot en met 21 jaar oud, werd ik ook aan me lot overgelaten
Ik kwam op me: 22 a 23e erachter dat ik een: Lichte Verstandelijke Beperking heb (lang verhaal).

Laatst gewijzigd op: 05 juli 2018 12:58

En daarnaast wil ik kwijt aan je: Als je hulp nodig hebt bij je aanvraag Arbeidsvermogen dan mag je dit ook via mij vragen, alleen dat moeten mensen zelf weten.
Stichting Mee en GGZ deed ik om achter mijn beperking te komen, dit heb ik zelf in gang gezet, nadat ik na rijlessen door had:
Dat ik een beperking zou hebben.
Echter kon ik dit pas: Bij 22 jaar oud in gang zetten (wegens Bijstandsrecht) dat bedoel ik met: Nederland lijkt allemaal zo een mooi en goed land niet dus, als ik met 18 jaar (in 2010) van mijn beperking af wist, dacht ik van: Zou ik dan wel Wajong recht hebben gekregen?.
Maar goed het is niet zo dus dan maar pech helaas.

Dit geld voor andere mensen ook die buiten de Wajong zullen vallen en hier lid zijn, beoordeling Arbeidsvermogen heb ik zelf ingevuld.
Ik zeg 1 ding: Het is niet makkelijk, want je hebt ook: Open Vragen ertussen, vooral dat gedeelte kan moeilijk wezen.

Nee, vermoedelijk niet.
Zelfs 80-100% arbeidsongeschiktheid hoeft niet genoeg te zijn om een Wajong-uitkering te krijgen.
Het gaat erom of je wel of geen arbeidsvermogen hebt.
VWO getuigt duidelijk van wel arbeidsvermogen. Dus de kans is enorm klein om eerlijk te zijn.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!