Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Gratis arbeidskrachten werven op UWV.nl? Dat kan!
Nieuws
Gratis arbeidskrachten werven op UWV.nl? Dat kan!
Jeroen2
137810

Ik vind dit wel een heel stuitend stuk. 1 maand gratis werken en dan 23 maanden aan het werk dat niet loont en dan mag je weer opzouten. En dat alles onder het mom van werkervaring en reïntegratie. Ach ja. De grens tussen werkervaring en uitbuiting is erg vaag aan het worden. Vind het sowieso wel raar dat er wederom een wervingsartikel geplaatst wordt voor een commercieel bedrijf op Perspectief.

quote:

Je start met een proefplaatsing van een maand. Als je laat zien dat je je voldoende kunt ontwikkelen in het werk en als persoon, kun je vervolgens tot maximaal 23 maanden blijven. Mits er genoeg werk is bij de groenploeg.

En waarom is er een 23 maanden limiet? Omdat ze je na 24 maanden een vast contract moeten geven. Dit is gewoon zoeken naar goedkope/gratis arbeid en het UWV werkt hieraan mee. En dan vragen ze zich af waarom meer dan de helft van de Wajongers hun "baan" niet behoudt? Zucht.

En wat gaat de Wajonger verdienen in die 23 maanden? Mijn gok; helemaal niets. Je werkt immers met behoud van uitkering en/of aanvulling van je uitkering. Verdiensten staan ook nooit in de zg. Wajong vacatures. Werken moet lonen, behalve als je in de Wajong zit.

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/leren-en-werken-in-de-natuur

http://www.natuurlijkezaken.nl/aanbod

En als je er al iets aan overhoudt, wordt dat wel weer via de Belastingdienst verrekend en moet je betalen of krijg je minder huur- en zorgtoeslag.
Kortom, lonen zal het vast niet doen.
Als ik er niet teveel op achteruit zou gaan en het heel erg leuk zou vinden, zou ik het op zich best willen proberen als ik het zou kunnen. Maar het blijft irritant dat het niet loont en dat je een soort wegwerpartikel bent en na twee jaar weer op zoek moet naar iets anders, omdat je ingeruild wordt voor de volgende Wajonger. Het voelt inderdaad als uitbuiting.

Overigens zou ik deze vacature niet aankunnen, lichamelijk niet en psychisch ook niet.

Ik reageer alleen even op die proefplaatsing. Als je, zoals ik, zonder studie en ervaring zit is een proefplaatsing juist een hele goede kans om toch te laten zien wat je kunt. Zeker als je dus geen heil ziet in de garantietaakjes, en meer geneigd bent naar reguliere banen.

Ik hoop dat meer bedrijven gaan inzien dat een diploma niet alles zegt, en sommige wajongers echt meer kunnen dan dopjes op flesjes draaien. Zo’n proefplaatsing van een maand is dan een ideaal middel om je te laten zien. Aangezien je op basis van studie/ervaring niet zou worden aangenomen.

@ieffok
Vergeet niet dat een proefplaatsing veel langer kan zijn dan 1 maand (maximaal 6 maanden). En altijd onbetaald natuurlijk. Als ik een bedrijfje had zou ik het wel weten...

Ik doel niet op een officiele proefplaatsing, maar meer op de soort proefplaatsing die ik in mijn blog aanhaal.

https://perspectief.uwv.nl/forum/s/mijn-fictieve-open-sollicitatie

Dus een die je zelf afspreekt met de werkgever. Helaas is er geen enkele werkgever die zoiets zal doen, want eng en bah. Maar als er dus goede afspraken worden gemaakt over zo'n proefplaatsing kan het best zoden aan de dijk zetten. Een van 6 maanden is natuurlijk van de pot gerukt. Daarom afspraken maken voor dat je aan zoiets begint.

Ik denk eerlijk gezegd niet dat je als wajonger zonder ervaring en studie heel veel andere opties hebt dan zo'n proefplaatsing. In de variant die ik aanhaal. Ik zie het niet zo gauw gebeuren, maar het zou wel mooi zijn.

Laatst gewijzigd op: 10 mei 2016 11:13

@ieffok
Het is wensdenken dat zo'n proefplaatsing je iets oplevert. Ik ben veel te cynisch en pragmatisch om te geloven dat bedrijven iets doen uit sociale overwegingen. Kijk naar de AH, die ontslaan minimaal de helft van alle Wajongers die ze in dienst nemen. De rest krijgt heel misschien een vast contract (waarmee ze netto nog niets verdienen aan het eind van de maand, en het AH niets kost door bonussen/toeslagen/kortingen/etc).

Mijn punt is trouwens dat ik vind dat het UWV niet dit soort oproepen moet plaatsen. Dit is gewoon een commercieel bedrijf waar ze gratis reclame voor maken. Daar is het UWV niet voor bedoeld. Ben ook wel benieuwd hoeveel geld het bedrijf moet betalen voor zulke content op Perspectief.

Als je het gaat vergelijken met werk als je niet in de wajong zit, lijkt het er best veel op (alleen dan een betaalde proefperiode).
Normaal moet je ook laten zien in die ene maand, dat je het ''waard bent'' etc, daarom ook een proefperiode.
Als je de proefperiode doorkomt heb je vaak een half jaar contract, dat wellicht nog eens wordt verlengt en misschien nog een keer. Maar het gebeurt steeds vaker dat ook mensen zonder wajong, slecht een baan kunnen vasthouden omdat werkgevers simpelweg weer naar goedkopere krachten wilt.
Dit is dan vooral voor banen in de detailhandel, supermarkten en dergelijke waar je geen opleiding of een mbo opleiding voor nodig hebt.

De laatste jaren zijn steeds meer bedrijven hun vacatures aan gaan passen. Waar je eerst minimaal vmbo voor nodig had, wordt nu minimaal een afgeronde mbo opleiding geëist.

Het enige verschil tussen werken zonder uitkering, en dit werk met, is dat de werkgever nu al zegt (en zeker weet) dat je max 23 maanden kan werken.

Er staat nog een advertorial op Perspectief om mensen te werven voor werkervaring plekken. Dit is gewoon gratis arbeidskrachten werven, niets meer en niets minder.

Tel even mee met het aantal echte vacatures: http://www.broekmann.nl/vacatures

https://perspectief.uwv.nl/artikelen/logistiek-medewerkers-gezocht-in-emmen

Is toch netjes dat ze er zelf mee komen?
Ik heb ook gewerkt op zo'n plek, maar dan via het reïntergratie bedrijf (ook in de trant van sociaal activeren/werkervaringsplek).

Ik vind het juist heel goed dat werkgevers er zelf mee komen, het is een begin.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!