Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Nieuws > Geluidsopnamen mogen bij UWV
Nieuws
Geluidsopnamen mogen bij UWV
FrankH
30859

Ik zat onlangs in de maart uitgave van UWV Perspectief te bladeren. Helaas staat er op pagina 17 in het stukje "geluidsopnamen mogen bij UWV" een fout.

In het stukje wordt vermeld dat het vanaf 1 januari 2017 toegestaan is een geluidsopname te maken. Dit is onjuist omdat het wettelijk gezien al jaren is toegestaan om (al dan niet heimelijk) opnames te maken van gesprekken waar je zelf aan deelneemt. Dat het UWV dit niet wenselijk achtte doet hier natuurlijk niets aan af. Jammer dat het UWV nu net doet alsof ze je een gunst verlenen terwijl dit gewoon wettelijk geregeld is. Ook de voorwaarden die het UWV stelt (alleen eigen gebruik, niet mogen publiceren etc) zijn gewoon wettelijk geregeld. Een opname geldt wel als wettelijk bewijs mocht dit nodig zijn.

Overigens heb ik het tijdens mijn laatste gesprek bij de verzekeringsarts (eind 2016) wel even netjes aangegeven dat ik het gesprek wilde opnemen omdat er nogal veel op je af komt tijdens zo'n gesprek. De verzekeringsarts vond dit geen enkel probleem. Achteraf gezien was ik er blij om dat ik het gesprek had opgenomen omdat de verzekeringsarts enkele tips had gegeven tijdens het gesprek die helaas niet in het schriftelijke verslag terugkwamen.

Bedankt voor je signaal over het artikel in Perspectief. Ik moet bekennen dat ik zelf niet precies weet hoe het juridisch zit met het maken van geluidsopnames. Jouw signaal speel ik door in elk geval. Als hier een reactie op komt, dan laat ik het je weten!

Laatst gewijzigd op: 13 maart 2017 17:00

Bij een gesprek mag je iemand meenemen. Mag die iemand ook via bijvoorbeeld Skype aanwezig zijn bij het gesprek? Of kun je zelf via Skype een gesprek voeren?

quote:

Op 13 maart 2017 schreef jan het volgende:

Bij een gesprek mag je iemand meenemen. Mag die iemand ook via bijvoorbeeld Skype aanwezig zijn bij het gesprek? Of kun je zelf via Skype een gesprek voeren?

Ik ga er vanuit dat dit niet toegestaan is. Je moet je kunnen legitimeren bij zo'n gesprek. Dat kan niet op afstand. Ook kan het UWV niet zien wie er verder nog allemaal meekijkt.

Laatst gewijzigd op: 13 maart 2017 18:24

quote:

Op 13 maart 2017 schreef FrankH het volgende:

Ik ga er vanuit dat dit niet toegestaan is. Je moet je kunnen legitimeren bij zo'n gesprek. Dat kan niet op afstand. Ook kan het UWV niet zien wie er verder nog allemaal meekijkt.

Het is toch niet meer van deze tijd dat je niet kunt Skypen. Ik denk dat ze bij het UWV zelf ook doen.

Beste FrankH,

Scherp opgemerkt!

We hebben voor je uitgezocht hoe het wettelijk gezien zit met het mogen maken van geluidsopnames, bijvoorbeeld tijdens afspraken bij UWV.

Het is niet wettelijk vastgelegd dat dit is toegestaan.
Wel heeft de nationale ombudsman in 2014 spelregels opgesteld voor overheidsinstellingen die service verlenen aan klanten.
Het is voor UWV niet verplicht deze spelregels te hanteren.

Omdat we het bij UWV erg belangrijk vinden onze klanten zo goed mogelijk van dienst te zijn, hebben wij voor onze klanten spelregels ingevoerd sinds 1 januari 2017.
UWV loopt hierin voorop binnen de overheid.

Voor de volledigheid nog even de link naar het volledige artikel op UWV Perspectief.

Met vriendelijke groet,
Stella
UWV Webcare Team

Beste Jan,

Dat is een goede vraag.
Mag er iemand via Skype aanwezig zijn bij een gesprek?

Ik kan me aansluiten bij het antwoord van FrankH.
Meekijken via Skype is inderdaad niet toegestaan, onder andere omdat legitimatie op afstand niet mogelijk is.
Bovendien is niet te controleren wie er via Skype, buiten het bereik van de camera, nog meer meekijkt.

We kunnen op die manier niet instaan voor de beveiliging van eventuele medische informatie die in het gesprek op tafel komt.
De verzekeringsarts heeft een wettelijke taak om deze gegevens te beschermen.
Hij is hiervoor zelfs persoonlijk aansprakelijk.

Met vriendelijke groet,
Stella
UWV Webare Team

Laatst gewijzigd op: 17 november 2019 23:27

Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!