Naar hoofdinhoud

Praat mee op het Wajong-forum

Op dit forum kunnen Wajongers hun ervaringen met elkaar delen. Discussieer mee over onderwerpen die je bezighouden en stel je algemene vragen over je Wajong-uitkering.

De meest recente, actieve discussie staat bovenaan.

Moderators op dit forum zijn Eva en Dirk-Jan. Zij begeleiden de discussies namens UWV.

Het UWV Webcareteam beantwoordt algemene vragen over je uitkering.

Forum: Vereenvoudiging Wajong > garantiebedrag en Breman
Vereenvoudiging Wajong
garantiebedrag en Breman
Bakker_I
7555

Ik heb Wajong 2010 en kom in oktober 2020 in aanmerking voor de voortgezette werkregeling en Breman.
Omdat ik niet een heel jaar Breman heb, vraag ik mij af hoe mijn garantiebedrag wordt berekend.
Ik heb begrepen dat er Kamervragen zijn gesteld voor de situatie dat men in 2021 pas onder de voortgezette werkregeling valt.

Het klopt dat er kamervragen zijn gesteld over de groep die nu in de werkregeling van de wajong 2010 zit en pas eind dit jaar of begin volgend jaar onder de voortgezette werkregeling zou gaan vallen.

Hoe jouw garantiebedrag berekend gaat worden is afhankelijk of je de afgelopen 5 of 6 jaar aaneengesloten hebt gewerkt (of het 5 of 6 is en wat bedoelt wordt met aaneengesloten zijn vragen die nog open staan in dit topic https://perspectief.uwv.nl/forum/s/financiering-opleiding?page=1

Standaard wordt er gekeken naar het gemiddelde inkomen uit werk van de maanden december 2019 t/m november 2020. Aan de hand daarvan wordt bekeken hoe hoog de aanvulling uit de wajong zou zijn en dat wordt het garantiebedrag.
Maar voor de groep die pas eind dit jaar/begin volgend jaar onder de voortgezette werkregeling gaat vallen en de afgelopen 5( of 6) jaar aaneengesloten gewerkt heeft is men bezig met een wetsvoorstel om voor deze groep een uitzondering te maken en het garantiebedrag te baseren>

(deel 2) op de voortgezette werkregeling. Zie hier https://www.fnv.nl/getmedia/c8c6c8d1-36ff-43f2-aff8-f7abc128fc7e/Factshe... bovenaan de 4e pagina.

Hier kan je wat info vinden van uwv over het garantiebedrag https://www.uwv.nl/particulieren/arbeidsbeperkt/veranderingen-wajong/gar...

Laatst gewijzigd op: 24 september 2020 16:35

Bedankt voor die informatie, TT. Dat vroeg ik me ook al af. Ik val sinds augustus 2018 onder de voortgezette werkregeling maar verdiende in mijn huidige baan steeds net te weinig om die aanvulling te krijgen tot het WML.
Vanaf augustus 2020 ben ik 20% van het WML gaan verdienen en krijg ik die aanvulling dus wel. Het zou zuur zijn als het garantiebedrag dan uiteindelijk weer lager uitvalt.

Ik heb alleen niet aaneengesloten gewerkt de afgelopen 5-6 jaar... ben tussendoor nog 1 jaar werkloos geweest in 2017-2018. Dus ik hoop dat ze dat niet al te streng meerekenen.

Ik heb overigens aan mijn arbeidsdeskundige gevraagd of het garantiebedrag lager zou kunnen zijn dan je huidige inkomen, en die beweerde van niet. Maar ik durf daar niet echt op te vertrouwen. Krijg niet het idee dat het UWV dat al zeker weet.


Staat je onderwerp er niet tussen? Start dan je eigen discussie!